Radovi

Građevinski strojevi probijaju novu prometnicu prema HE Sklope u Kosinju

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Cesta kroz teren ‘ko na Mjesecu!Teški građevinski strojevi splitske tvrtke ST Gramit probijaju se kroz teško prohodne terene od Studenaca u smjeru HE Sklope u Kosinju. Probijaju novu spojnu cestu duljine 8.700 metara. Valjda niti ne postoji kraški geomorfološki oblik koji ne zadaje glavobolje upornim graditeljima.


Jame, škrape, vrtače, pećine, kanjoni, brdašca – sve se to našlo pred ekipama i strojevima koji prkose ličkoj buri i povremenim kišama. Dodamo li ovome »terenu ‘ko na Mjesecu« i podivljalu vegetaciju, onda nam zvuci motorne pile dođu kao nužna harmonija.


Direktor i vlasnik ST-a Gramita je Mirko Kujundžić. Stalno je na gradilištu, obilazi ga dnevno po nekoliko puta.
– Ovo je svakako najzahtjevniji teren na koji možete naići gradeći cestu. Teži nego li kod nas u Dalmaciji. Do sada smo probili oko 3,5 km buduće ceste. Pritom smo angažirali 45 radnika, 12 teških građevinskih strojeva, osam kamiona, nekoliko valjaka…


Mala vozila niti ne brojimo. Svakako smo tehnički i stručno »potkovani« za ovaj projekt. Pored svih problema koji su se dogodili u utrobi Zemlje, vjerujem da ćemo nadvožnjak nad željezničkom prugom završiti do travnja iduće godine.


Na nekoliko mjesta smo morali doslovno proći kroz manja brda i usjeke. Ako nas vrijeme posluži, u ovoj godini bismo mogli doseći polovinu planirane trase – vjeruje Kujundžić.


Bit će to prva moderna prometnica na širem području Kosinja. Staru cestu od D-50 do Kosinjske doline, staru više od pola stoljeća, nitko ne svrstava u tu kategoriju. Uska je i meandrira oko svakog brežuljka ili vrtače, kakvih na toj dionici ima nekoliko stotina.


Ovaj projekt vrijedan 35 milijuna kuna prvi je zahvat na terenu i pokazatelj po kojem HEP na djelu potvrđuje nakane izgradnje HES Kosinj 2.


Buduća brana i hidroakomulacijsko jezero potopit će naselje Gornji Kosinj i nekoliko manjih sela. Ovo je bez sumnje predivan, pitoreskan krajobraz, svakako među najljepšima u Hrvatskoj. Od te ljepote se ipak vrlo teško živi, što dokazuje statistika: koncem 19. stoljeća ovdje je živjelo više od 2.000 ljudi, danas ih je jedva 90.


Iz cijele Kosinjske doline OŠ »Anž Frankopan« u Gornjem Kosinju sada pohađa 18 učenika. Zato je već godinama zatvoreno svih osam područnih škola pitome Kosinjske doline.