Igranje sa svjetlosti

Fizičari zagrebačkog PMF-a provode neobične pokuse u Pećinskom parku Grabovača

Marin Smolčić

Kako se kreću čestice bozona i fermiona?

Kako se kreću čestice bozona i fermiona?

Igrajmo se sa svjetlosti ili neobični pokusi fizičara sa zagrebačkog PMF-a u ličkom Pećinskom parku GrabovačaGrupa fizičara s Fizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu drugu godinu zaredom izvodi eksperimente na otvorenom, u suradnji s lokalnim zajednicama.


U Pećinskom parku Grabovača u Perušiću, u suradnji s plesnom skupinom »Fever« Hrvoja Kraševca i Speleološkim odsjekom PDS Velebit, u ponedjeljak su pripremani materijali koji će javnosti biti prezentirani na Otvorenom danu PMF-a na proljeće iduće godine.


Plesom se predočilo gibanje čestica plina, bozona i fermiona, te su demonstrirani neki optički efekti pod krilaticom »Igrajmo se sa svjetlosti«.

Glavni cilj ovih aktivnosti je edukacija, pri čemu se odstupa od uobičajenih načina podučavanja fizike i želi približiti STEM područja svim uzrastima, od vrtićke do zrele dobi. Iz PMF-a poručuju:


– Zašto bi učenje bilo puko pamćenje i ponavljanje? Učiti se može igranjem, plesanjem i istraživanjem u zatvorenom i otvorenom prostoru te primjenom na realnim problemima. Treba razmišljati, istraživati, povezivati i razvijati vještine koje se mogu primijeniti u različitim područjima!


Dodaju kako se ovim aktivnostima posebno želi potaknuti zanimanje učenika za fiziku od rane dobi te za upis na nastavničke studije fizike koji su već dulje vrijeme izuzetno deficitarni u Hrvatskoj.


Također se želi istaknuti veliki potencijal Pećinskog parka Grabovača u kontekstu suvremene terenske nastave škola, gdje se mogu uz postojeće poučne sadržaje obrađivati tematike iz svih STEM područja.


Aktivnosti su izvedene u suradnji s Pećinskim parkom Grabovača, a koordinatori s PMF-a bili su Nikola Poljak, Mirjana Bijelić i Dalibor Paar.