U ritmu korone

Evo što se sve događa za Mjesec knjige u senjskoj knjižnici

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Program je prilagođen epidemiološkoj situaciji te će se obilježiti s više izložbi i predavanja, a počeo je akcijom u okviru koje zaboravni čitači mogu vratiti posuđene knjige bez naplate zakasnine



Gradska knjižnica Senj i ove godine s nekoliko zanimljivih izložbi i predavanja obilježava Mjesec hrvatske knjige. Radi se o tradicionalnoj godišnjoj manifestaciji koja se održava od 15. listopada do 15. studenoga i koja i na državnoj i na lokalnim razinama nastoji intenzivno govoriti o knjizi i promovirati vrijednosti čitanja, a Gradska knjižnica Senj se već godinama aktivno priključuje ovom hvalevrijednom projektu te svojim korisnicima nudi zanimljiv program.


Kako saznajemo od ravnateljice prof. Ane Prpić Rogić, ovogodišnji program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige prilagođen je epidemiološkoj situaciji, a počeo je akcijom »Vratite knjige bez plaćanja zakasnine« u okviru koje svi zaboravni čitači imaju priliku vratiti posuđene knjige bez naplate zakasnine.


– Ove godine će zbog epidemiološke situacije nažalost izostati aktivnosti koje podrazumijevaju susrete s većim brojem posjetitelja uživo te susrete s učenicima i vrtićarcima, što je inače bila tradicija u Mjesecu hrvatske knjige.




Ipak, nadamo se skorim boljim vremenima i epidemiološkim okolnostima te ponovnim susretima sa svojim brojnim i vjernim posjetiteljima događanja u Knjižnici, rekla je prof. Prpić Rogić.


Dvije izložbe


U prostoru Knjižnice otvorena je i izložba pod nazivom »Žena ženi«. Radi se o izložbi prigodnih čestitki i straničnika senjske umjetnice Jadranke Vukelić, a rađene su u tehnici kolaža i sušeng cvijeća. Izložba je posvećena ženama oboljelima od raka dojke i svojevrsni je nastavak Dana ružičaste vrpce koji javnost senzibilizira i educira o ovoj bolesti.


Jadranka Vukelić već se godinama bavi humanitarnim radom i pomaže oboljelima od raka, a ova izložba je prodajnog karaktera pa će Gradska knjižnica sva sredstva od prodaje autoričinih radova uplatiti na račun Senjske lige protiv raka.


Izložba se može pogledati u radno vrijeme Knjižnice do 1. studenoga te kupiti čestitka i tako pomoći rad Senjske lige protiv raka.


Od 2. studenoga u Knjižnici će biti postavljena izložba magistre likovne pedagogije Ane Hrćan Šojat. Autorica je dosad izlagala na pet samostalnih izložbi te na brojnim žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu gdje postiže zapažene uspjehe i pohvale, članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, a živi i radi u Senju, Rijeci i Cavtatu.


Marulić u izlogu


»Ova inovativna i zanimljiva izložba otkriva nam jedan sasvim novi svijet, unutarnju i skrivenu ljepotu dvorišta, i to onih reciklažnih. Ta su dvorišta carstvo odbačenih, potrošenih, trivijalnih predmeta koji snagom umjetničkog duha mogu dobiti novi oblik, smisao i život te postati prava umjetnička djela.


Izložbu čini 15-ak radova, kao i nakit. Autorica se najčešće izražava asamblažima za čiju izradu rabi reciklirane materijale i odbačene predmete iz svakodnevnog života i tu je u višestrukoj ulozi – sakupljača, maštovitog konstruktora, znatiželjnog vizualnog umjetnika i inspirativnog pripovjedača, koji spaja pronađeno i stvoreno, osmišljavajući nova vizualno-taktilna zajedništva.


Radovima šalje i poruku o štetnosti hiperkonzumerizma i prekomjerne potrošnje te apelira na veću ekološku svijest«, pojašnjava ravnateljica Prpić Rogić, a ova izložba, koja zbog epidemiološke situacije neće imati službeno otvorenje, može se razgledati do 1. prosinca.


Uz to, Knjižnica će na svojim izlozima postaviti i izložbu pod nazivom »Maruliću u čast«, a povod je 500. godišnjica izdanja »Judite«. Mjesec hrvatske knjige obilježit će se i u ogranku Knjižnice u Svetom Jurju izložbom pod nazivom »Nehajevu u čast«, i to povodom 90. godišnjice smrti senjskog književnika Milutina Cihlara Nehajeva.


RestaURAtori u knjižnicama


Senjska knjižnica bit će i domaćin interdisciplinarnog predavanja RestaURAtori u knjižnicama pod nazivom »Prva pomoć umjetninama«. Predavat će konzervatorica-restauratorica umjetnina doc. mag. art. Maja Sučević Miklin, a predavanje će u studenome biti dostupno na Facebook stranici Gradske knjižnice Senj.


»Program RestaURAtori u knjižnicama sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija kao program koji potiče čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj. Organizatori programa su URA – Udruga učenja, rada i aktivnog građanstva i HRD – Hrvatsko restauratorsko društvo.


Udruga URA kao nositelj programa na inventivan način povezuje knjižničarsku djelatnost s područjem zaštite kulturne baštine«, ističe Prpić Rogić.