Izborna skupština

Dr. Miroslav Prpić ostaje na čelu Senjske lige protiv raka

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

U predsjedništvo Lige izabrani su dr. Nada Brkljačić, dr. Ana Prpić, Danijela Stipić, Ružica Stella, Angelica Dešić, Gordana Prpić i Marija Škrgatić, a tajnica je Romana Rupčić. Potvrđen je sastav Nadzornog odbora – predsjednica Ljubica Tomljanović te članovi dr. Mira Nekić Lopac i Dragan ŠolićDr. Miroslav Prpić je na izbornoj skupštini ponovo izabran za predsjednika Senjske lige protiv raka, a kako je rekao u zahvali na izboru, u sljedeće dvije godine mandata nastojat će raditi još bolje nego do sada. U predsjedništvo Lige izabrani su dr. Nada Brkljačić, dr. Ana Prpić, Danijela Stipić, Ružica Stella, Angelica Dešić, Gordana Prpić i Marija Škrgatić, tajnica je Romana Rupčić dok će dopredsjednik i blagajnik biti naknadno izabrani.


Potvrđen je dosadašnji sastav Nadzornog odbora – predsjednica Ljubica Tomljanović te članovi dr. Mira Nekić Lopac i Dragan Šolić, a predstavnik u skupštini Hrvatske lige protiv raka bit će i dalje Ana Šojat.


Kako se moglo čuti u izvješću o radu Lige za razdoblje od 2018. do 2021. godine, koje je dr. Prpić prezentirao, radilo se na provođenju osnovnih ciljeva Lige, odnosno na podizanju zdravstvene svijesti pučanstva o raku i na ukazivanju na mjere koje valja poduzimati u zaštiti od malignih bolesti kao i na pomoći oboljelima od raka i njihovim obiteljima u ostvarivanju prava iz zdravstvene i socijalne skrbi.


Rano otkrivanje
– Svoje ciljeve Liga ostvaruje kroz suradnju sa zdravstvenim službama Doma zdravlja Senj i s drugim srodnim udrugama sa sličnim aktivnostima u sprječavanju i ranom otkrivanju i liječenju raka. Tu je i primanje donirane humanitarne pomoći i daljnje prosljeđivanje potrebitima.


Zatim pružanje psihosocijalne pomoći oboljelima i njihovim obiteljima, organiziranje raznih tečajeva, predavanja i tribina uz suradnju sa zdravstvenim djelatnicima, i uz suradnju sa sredstvima javnog priopćavanja.


Ciljeve ostvarujemo i kroz upućivanje svojih članova, zdravstvenih djelatnika na stručne sastanke radi usavršavanja, a vodi se i registar oboljelih – rekao je predsjednik dr. Miroslav Prpić.


Istaknuo je da je pandemija ograničila djelovanje i poremetila planove Lige pa su, prilagodivši se trenutnom stanju i epidemiološkoj situaciji, reducirali planove i aktivnosti, ali su zato krajem 2018. i početkom 2019. godine odradili puno posla.


Obilježili su Dan roze vrpce i zdravih dojki i prikupili sredstva za pomoć oboljelima. Kroz radioemisiju obilježili su Brkati novembar ili movember, posvećenu prevenciji raka prostate. U ožujku 2019. godine obilježili su Dan narcisa, što je bio zadnji izlazak sa štandom među građane, a onda su, zbog epidemiološke situacije i mjera, obilježavali dane i mjesece prevencije malignih bolesti kroz radioemisije ili tisak.


Nastavili su s preventivnim pregledima kože na melanom, pri čemu je istaknuta dobra suradnja s dr. Darinkom Periša, a također istaknut rad i volonterki i članica Lige te doktora i medicinskih sestara na pripremi i odrađivanju pregleda na melanom. Tijekom dosadašnjeg djelovanja Liga je organizirala 31 ovakav preventivni pregled na kojima su pregledane 1.463 osobe.


Dr. Prpić je zahvalio Gradu Senju koji pokriva trošak dolaska doktora iz Rijeke kroz godišnje dotacije Ligi, a za stabilno financiranje se brinu i sami članovi kroz plaćanje članarine, koja za fizičke osobe iznosi 50, a za pravne 250 kuna godišnje i danas imaju 330 članova.


Koncerti i turniri


Kako bi prikupili sredstva, Liga je organizirala i veliki humanitarni koncert senjskih izvođača »Senj za Senj« na kojem su nastupili senjski izvođači, a u katedrali je koncert imala pijanistica Ivona Šojat.


Uz to, senjska grupa Crescendo samoinicijativno je održala koncert za sve oboljele u gradu, a u organizaciji NK Bunjavac Gavran u Krivom Putu je odigran turnir humanitarnog karaktera. U organizaciji Gradske knjižnice, Jadranke Vukelić i senjskih branitelja fotografa organizirana je akcija prodaje ručno izrađenih čestitaka i slika.


Zahvaljujući dobrom odazivu stanovnika Senja, ali i gostiju u gradu, na svim ovim humanitarnim događanjima prikupljena su znatna sredstva za rad Lige.


– Sveukupno, kroz te akcije 2019. godine, kroz koncerte i humanitarne akcije, uspjeli smo prikupiti 65 tisuća kuna, a zahvaljujući tim prikupljenim sredstvima podigli smo jednokratnu pomoć oboljelima s tisuću na tisuću i pol kuna i mogli smo pozitivno odgovoriti na sve zamolbe za pomoć tijekom perioda pandemije.


Tijekom trogodišnjeg razdoblja financijski smo pomogli 45 oboljelih osoba s ukupno isplaćenim iznosom od 68 tisuća kuna. A zahvala je upućena i svim članovima Lige, svim izvođačima i svima koji su na bilo koji način pomogli rad Lige – rekao je dr. Prpić.


U ime gradonačelnika Tomljanovića, prisutne je pozdravio pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Senja Jure Tomljanović. Rekao je kako u ime Grada može obećati da će se i dalje pomagati rad Lige u svakom pogledu te da se nada da će Grad izdvajati veća sredstva za Ligu, premda želi da bude što manje oboljelih.


Dodijeljena su priznanja svima koji su pomogli rad Lige, a posebno priznanje i plaketu dobili su suosnivači Senjske lige dr. Juraj Medved i dr. Vinka Tomljanović.


Neumoljive brojke


Tijekom 2019. godine u Senju je otkrivena neka maligna bolest u 50 osoba, uz postavljenih 58 dijagnoza, oboljelo je 26 žena i 24 muškarca. Umrle su 33 osobe s nekom od dijagnoza malignoma, a iste godine kad je postavljena dijagnoza, umrle su dvije osobe.


Godine 2020. u Senju je otkriven rak u 54 osobe, uz postavljene 72 dijagnoze malignih bolesti. Oboljelo je 30 žena i 24 muškarca. Tijekom 2020. godine umrlo je 35 osoba, a iste godine kad je postavljena dijagnoza, umrlo je šest osoba.