Online obilasci

Bogata građa senjskog muzeja sada je dostupna i – virtualno

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Na webu se mogu među ostalim pogledati Arheološka i Hidroarheološka zbirka, vrijedna Zbirka glagoljice, ali i Zbirka oružja i vojne opreme, Bunjevci, Prirodoslovna zbirka Velebit te još mnogo togaPostavi Gradskog muzeja Senj odsad se mogu razgledati i virtualno, a glavni je »krivac« za to pandemija koronavirusa i važeća pravila o zaštiti od zaraze i prijenosa bolesti, zbog čega je i puno manje posjetitelja muzeja.


Zato se Gradski muzej odlučio dio bogate senjske baštine javnosti prezentirati online pa se muzejska građa koja se čuva u muzeju može razgledati na adresi www.muzej-senj.hr.


– Mrežna je stranica još uvijek u izradi, ali se stalno dopunjuje jer je fundus bogat. Radimo na tome da na stranicu stavimo i zbirke, cijeli fundus, ono što je u M++, tako da će posjetitelji stranice moći detaljnije upoznati vrijednost te baštine koju čuvamo – kaže ravnateljica Gradskog muzeja i muzejska savjetnica Blaženka Ljubović.


Papino pismo
– Zasad su prezentirane postojeće zbirke, a u depou ima još puno toga vrijednog za izložiti, ali nemamo dovoljno prostora. Muzej je, naime, od svog osnutka 1962. godine pa do danas nakupio puno toga, tako da ima desetak zbirki, neke od njih imaju i po tisuću i više obrađenih predmeta, a imamo i dio fundusa koji su više za istraživanja naših kolega, suradnika – pojašnjava prof. Ljubović.


Na webu se može među ostalim pogledati Arheološka zbirka, njezin kratki katalog, a uskoro će biti dostupan i katalog koji je obradio cijelu zbirku. Hidroarheološka zbirka također je prezentirana katalogom gdje se posjetitelji mrežne stranice mogu upoznati s predmetima, tipovima amfora koje muzej ima, pomorskim i trgovačkim materijalom i sl., a tu je i bogata i vrijedna Zbirka glagoljice.


– Znamo da je Senj grad glagoljice i ona svakako ima svoje mjesto u našem muzeju, ali i u nekim drugim institucijama, kao što je Staroslavenski institut, gdje se također bave našom glagoljicom. U Zbirci glagoljice predstavljeno je i Papino pismo te tiskara, faksimil knjiga, senjska katedrala, najstariji glagoljski spomenici među kojima je i Senjska ploča.


Kad smo kod glagoljice, radimo sada i na tome da se na pročelje katedrale vrati jedan glagoljski natpis koji je tu bio do polovine 19. stoljeća i onda je jednostavno netragom nestao. Bio je u Arheološkom muzeju, pa je iz njega došao u Povijesni muzej.


Uz velik trud i upornost biskupa Bogovića te senjskog župnika koji je pribavio mnoge potrebne dozvole, a i ja sam se uključila pomoći, uz dozvolu Ministarstva kulture, replika spomenika, čiji se original nalazi u Povijesnom muzeju, bit će vraćena u kameni dio pročelja senjske katedrale – najavljuje ravnateljica senjskog muzeja.


Radi se i na tome da se na katedralu postavi kip sv. Jurja, zaštitnika župe i grada, a oboje bi, otkriva Ljubović, trebalo biti upriličeno za sljedeći Dan grada Senja.


Od pisaca do oružja


– Tu je i Intelektualni krug, senjski književnici i pjesnici koji su rodom ili radom vezani za Senj, od nekih imamo biste, od nekih faksimile knjiga – kaže prof. Ljubović, dodajući da će i Kuća senjskih književnika, koja se gradi, još više prezentirati i promovirati senjske književnike, njihova djela i ono što su stvorili i ostavili nama u nasljeđe. Mogu se razgledati i Zbirka oružja i vojne opreme, Bunjevci i Prirodoslovna zbirka Velebit.


– Zbirku oružja dijelom smo prenijeli na tvrđavu Nehaj, ali i dalje se može dosta vidjeti u muzeju. Tu su slike naših poginulih dečki, slike s ratišta. Mogu se saznati nazivi postrojbi, zemljovidi gdje se ratovalo, raspored bataljona, unproforovaca…


Dio izložbe o Domovinskom ratu tako je u muzeju, a dio u tvrđavi Nehaj – ističe Blaženka Ljubović.


Na pregledniku muzejske mrežne stranice može se dobiti i katalog o tvrđavi Nehaj, katalog o oružju, muzejska izdanja, grbovi, grboslovlje, senjske crkve… Nema sumnje da će online dostupnost muzejske građe dodatno pokazati senjsku bogatu povijest kao svjedočanstva prošlosti.


Maketa Velebita


Bogata je i zbirka o Velebitu u kojoj je predstavljen biljni i životinjski svijet, stijene Velebita, fosili, preparirane životinjice zanimljive djeci. Tu je i maketa Velebita da se vidi koja je to lijepa monumentalna planina, a zanimljiva je i zbirka o Bunjevcima u kojoj je predstavljena tradicijska kultura Bunjevaca, život koji nije bio lagan, odora, nošnja…