RIJEČKA POSTROJBA

Legendarna 128. brigada obilježila 30. godišnjicu osnutka: Ratni put bez ijedne mrlje

Edi Prodan

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Brigada je to koja je prošla iznimno teški ratni put, a učinila je to bez ijedne mrlje što dovoljno govori o njezinom karaktreru, naglasio je dogradonačelnik Rijeke Goran Palčevski.RIJEKA – Prije i iznad svega izražavam zahvalnost za 26 života položenih u obranu domovine od strane pripadnika 128. brigade koja je bila tada, u ratnom vihoru, kao što je to i danas, točno trideset godina kasnije veliki ponos Grada Rijeke i njezinih građana.


Brigada je to koja je prošla iznimno teški ratni put, a učinila je to bez ijedne mrlje što dovoljno govori o njezinom karaktreru. Naglasio je to dogradonačelnik Goran Palčevski na svečanosti povodom obilježavanja 30. obljetnice 128. brigade HV Sv. Vid održanoj na jednom od najljepših riječkih urbanih lokaliteta, u parku Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.


SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


Sam nastanak i ratni put Brigade prisutnima je približio Ivan Lerga, predsjednik Udruge 128. brigade kao i zapovjednik njezine II. bojne koji je posebnio istaknuo kako se demobilizacija brigade dogodila ne nakon Oluje, nego u prosincu 1995. godine što također govori o kvaliteti i uvježbanosti njezinih pripadnika. Lerga se zahvalio i ratnim zapovjednicima Joki Đipalu i Miodragu Hećimoviću, dok su se prisutnima obratili i zamjenik župana Vojko Braut te izaslanik ministra branitelja, brigadir Dinko Tandara. U ime predsjednika Hrvatske, obilježavanju 30. obljetnice 128. brigade prisustvovao je brigadir Ivan Miloš, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga.
– S obzirom da je našoj Udrugi još od 1992. godine jedna od važnih zadaća i humanitarno djelovanje, i ovog ćemo puta našu značajnu svečanost obilježiti na jednak način. Riječ je prodaji ratnih fotografija, autorskih radova pripadnika 128. brigade Dragana Borčića, radova županijskih udruga slabovidnih osoba i multuiple skleroze kao i darova KN Armada, naglasio je Lerga ujedno otvorivši izložbu navedenih radova u klubu Phyton.


Uoči svečanosti, na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog položeni su vijenci u spomen na sve poginule branitelje, dok su glazbeni obol svečanosti dale pripadnice Ženskog pjevačkog zbora Vrelo iz Fužina.