TOČKA PREPOZNATLJIVOSTI

Kraljevica: Odobreni dodatni novci za uređenje Trga Zrinskih

Slavica Kleva

Ukupna vrijednost projekta je 3,4 milijuna kuna od čega je 2,7 milijuna kuna bespovratno kroz operativni program, a iznos od 508.000 kuna osiguran je kroz javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unijeKRALJEVICA – Nastavljamo raditi za Grad. Nakon uređenja dvorca Frankopan »uhvatili« smo se još jedne točke prepoznatljivosti i do sada zapuštenog ponosa grada Kraljevice, starijeg Kaštela Zrinskog. Prijavili smo projekt, odobren je, a sada je dodatnim naporom Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova bitno smanjen naš udio u financiranju projekta, kazao je gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić na vijest da su im odobrena dodatna sredstva.


Podrška i razumijevanje


– Zahvaljujem na podršci i razumijevanju ministrici Nataši Tramišak i Vladi Republike Hrvatske s kojom imam odličnu komunikaciju i koja i u ovim složenim vremenima zna kako naći put i načine, te nam pomoći u realizaciji iznimno zahtjevnih i važnih projekata za Kraljevicu, a koji su praktički stajali i čekali više od pola stoljeća. Sve ovo može se činiti naoko jednostavno, ali iza nas je već samo po ovom projektu četverogodišnji rad. Morali smo riješiti zamršene i složene imovinsko-pravne odnose, izraditi i financirati Konzervatorski elaborat cijelog objekta za što na financijskoj pomoći zahvaljujem Ministarstvu kulture i medija, a sada smo pri kraju izrade projektne dokumentacije koju čine idejni, glavni i izvedbeni projekt s troškovnikom.


Puni sjaj »Ljetne pozornice« već sljedeće godine

Projekt Uređenje Trga Zrinskih provodi se sukladno planu i trenutačno se izrađuje projektna dokumentacija. Izrađena je krovna marketinška strategija. Na jesen se očekuje raspisivanje javne nabave za radove na uređenju i za opremanje. Ovim projektom atrij kaštela, odnosno Trg Zrinskih ukupne površine od 596 četvornih metara dobit će novu infrastrukturu, popločenje, prirodnu pozornicu za održavanje raznih manifestacija, opremu i info punkt na kojem će posjetitelji moći dobiti informacije o gradu i događanjima. Osim toga, uredit će se sanitarni čvorovi koji će biti prilagođeni roditeljima s dječjim kolicima i osobama s invaliditetom i prostor u kojem će biti smještena upravljačka jedinica za cjelokupni projekt. Kraljevička »Ljetna pozornica« će u punom sjaju zasjati već sljedeće godine.Zatim, nastavlja gradonačelnik Čandrlić, slijedi objava javne nabave za izvođenje radova i početak samih radova. Do sljedećeg ljeta očekujem kako ćemo imati novouređeni, impresivni i prekrasni atrij Kaštela Zrinski, odnosno Ljetnu pozornicu u centru Kraljevice. Kada dodamo već uređen atrij i okoliš dvorca Frankopan, jasno je kako praktički cijeli Grad postaje fantastična povijesna kulisa, pozornica i scena, i kako sve učinjeno predstavlja poticaj i snažan impuls za novi, snažni kulturni i turistički zamah, zaključio je gradonačelnik Čandrlić.


Podsjetimo, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a osiguralo je dodatna sredstva za projekt obnove Ljetne pozornice – Trg Zrinskih u Kraljevici. Projekt Uređenja Trga Zrinskih u Kraljevici dio je krovnog projekta »Povežimo se baštinom« koji ima za cilj zaštitu i razvoj prepoznatljivosti kulturne baštine uz poticanje turističkog razvoja temeljenog na načelima održivosti.


Financijska konstrukcija


Projekt okuplja 11 jedinica lokalne samouprave, partnera. Ukupna vrijednost projekta je 76 milijuna kuna od čega je vrijednost od 36 milijuna kuna financirana bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.
Ukupna vrijednost projekta u Kraljevici je 3,4 milijuna kuna od čega je 2,7 milijuna kuna bespovratno kroz operativni program, a iznos od 508.000 kuna osiguran je kroz javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a. Ostatak je osiguran u proračunu Grada Kraljevice što je oko 6 posto ukupne vrijednosti projekta. Preostalih 94 posto ukupne vrijednosti projekta osigurano je vanjskim financiranjem. Prema rezultatima administrativne provjere s indikativnim alokacijama po projektima, za projekt »Povežimo se baštinom«, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a osiguralo je 7 milijuna kn za sve partnere.