SPOMEN POGINULIMA

Komemoracije u Rijeci i okolici: Zajedništvo u sjećanju na tragediju i žrtvu Vukovara i Škabrnje

Bruna Matičić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Sjećanje je u tom smislu važno, kako bi budućnost gradili zbog onih koji su dali ono najvrijednije što su mogli, a to je njihov život, istaknuo je župan Zlatko Komadina.RIJEKA – Diljem Hrvatske, pa tako i u Rijeci te cijeloj Primorsko-goranskoj županiji jučer je obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.


Večer uoči pijetet svim žrtvama Domovinskoga rata, a posebice žrtvi Vukovara te Škabrnji odali su brojni građani paljenjem svijeća na spomen obilježjima poginulim hrvatskim braniteljima u županiji. Sjaj svijeća ulicama koje nose ime grada heroja, duž Vukovarske ulice u Rijeci te na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskoga rata, prisjećajući se svih koji su dali svoje živote u obrani grada heroja i obrani Domovine prije 30 godina.


Foto galerija: Polaganje vijenaca na Delti i Mostu hrvatskih branitelja Foto: Mateo Levak


Danas, na sam dan obilježavanja izaslanstva Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije položila su vijence i zapalila svijeće na spomen obilježja braniteljima iz Domovinskog rata, i to u Aleji poginulih branitelja Domovinskog rata na Centralnom gradskom groblju Drenova, na Spomeniku poginulim braniteljima na groblju Trsat te na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na Delti.
U znak sjećanja na poginule branitelje vijence su položili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović u društvu zamjenika Gorana Palčevskog i predsjednice Gradskog vijeća Ane Trošelj, a pridružili su im se delegacija Primorsko-goranske županije predvođena županom Zlakom Komadinom.


– Danas obilježavamo žrtvu Vukovara i Škabrnje, ali prisjećamo se i svih žrtvi Domovinskoga rata. Bitno je sjećati se i s pijetetom se prisjetiti svih onih koji su dali život, ali i svih oni koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. Rijeka i Primorsko-goranska županija dali su veliki obol u Domovinskom ratu i brojni Primorci, Gorani i Riječani s Mosta branitelja, naše Delte odlazili su na ratišta širom Hrvatske i dali svoj doprinos samostalnosti zemlje koja je izborena u Domovinskom ratu, rekao je gradonačelnik Filipović.


– Ovo je dan pijeteta svih građana Hrvatske prema žrtvi koju su branitelji i civili dali za obranu Hrvatske. Sjećanje je u tom smislu važno, kako bi budućnost gradili zbog onih koji su dali ono najvrijednije što su mogli, a to je njihov život, istaknuo je župan Zlatko Komadina.


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pridužili su se i brojni Riječani i Riječanke, predstavnici hrvatske policije i udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, kao i političkih stranaka.
– Današnji dan trebamo obilježavati zajedno i u što većem broju prisjećajući se branitelja koji su poginuli te tragedije i žrtve koju su Vukovar i Škabrnja pretrpjeli. Ovo je dan kada se prisjećamo svih onih koji su poginuli za samostalnost Hrvatske i na taj dan najvažnije je zajedništvo, istaknuo je Željko Selci, predsjednik Udruge veterana Vojne policije Primorsko-goranske županije.