GRAD RIJEKA

Javni poziv za projekte za 2021. godinu: Za lokalno partnerstvo 60 tisuća kuna manje

Ljiljana Hlača

Foto Arhiva/NL

Foto Arhiva/NL

Do 2019. na ovaj je način uređeno 16 igrališta - parkova za djecu, sedam zelenih površina, 13 dijelova naselja unutar mjesnih odbora, 2 šetnice, 11 dvorišnih prostora osnovnih škola te 18 prostora za igru – igrališta dječjih vrtićaRIJEKA – Grad Rijeka ovih je dana objavio novi Poziv za prijavu prijedloga projekata za program Riječkog lokalnog partnerstva za 2021. godinu. Sedamnaesti je to put da se objavljuje natječaj za provedbu ovog programa, a koji ima za cilj uključiti zajednicu u uređenje javnih površina. S obzirom na to da je korona ispraznila gradsku blagajnu za sljedeću godinu ukupni budžet za realizaciju projekata bit će za 60.000 kuna manji, odnosno iznosit će ukupno 140.000 kuna.


Jednaka pravila


No, barem su pravila kod prijavljivanja ostala jednaka. Naime, zahvaljujući ovoj mogućnosti grupe građana, udruge, mjesni odbori mogu urediti park, ulicu, dječje igralište, šetnicu, neku zelenu površinu ili je očistiti od smeća. Važno je samo da se radi o javnoj površini i da nije riječ o nekom »megalomanskom« zahvatu koji iziskuje puno priprema, ali i novca. Po projektu se može dobiti najviše 40.000 kuna. Veću šansu da prođu imaju manji zahvati.


– Na ovaj način dosad, odnosno do 2019. godine uređeno je 16 igrališta, odnosno parkova za djecu, sedam zelenih površina, 13 dijelova naselja unutar mjesnih odbora, dvije šetnice, 11 dvorišnih prostora osnovnih škola te 18 prostora za igru – igrališta dječjih vrtića.
Navedene projekte je dosad provodilo sedam udruga, dva sportska kluba, jedanaest vijeća mjesnih odbora te čak 36 grupa građana – rekla nam je Dragica Fadljević, ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu.


Na upit postoje li odstupanja oko interesa za prijavu projekata kroz godine naša sugovornica odgovara da na natječaj pristigne uvijek nekako jednak broj prijedloga, odnosno ne više od 13.


– Tako smo za ovu godinu zaprimili 12 prijedloga, a u realizaciju je ušlo njih devet. Neki su od njih gotovi, neki su u visokoj fazi provedbe, a u dva se slučaja odustalo. Radi se o uređenju prostora oko Piramide te izradi murala na zidu OŠ Gornja Vežica, istaknula je naša sugovornica.
Podsjetimo, ove godine kroz ovaj program novo ruho nastavlja dobivati okoliš OŠ Podmurvice, košarkaško igralište na Zametu te trg uz ulicu Podhumskih žrtava, između OŠ Centar i Građevinske i graditeljske škole.


Danas edukacija

Danas će se održati online radionica »Pisanje prijedloga projekta za natječaj u okviru Riječkog programa lokalnog partnerstva« od 13 do 15 sati na Cloud platformi Zoom. Cilj radionice je potencijalnim prijaviteljima projekata ukratko predstaviti ovaj Program i postupak prijave s pratećim prijavnim obrascem. Radionicu će voditi Igor Bajok, trener, odnosno konzultant iz Udruge za razvoj civilnog društva SMART. Radionica je besplatna, a na nju ih se dosad prijavilo 13 sudionika.

Pored dodatnog uređenja spomenutih lokacija, oplement će se tri zelena otoka (parkiralište Gomila, početak Industrijske ulice i izlaz kod ZTC trgovačkog centra), zatim obnovit će se park na Vojaku u ulici Drage Šćitara, a nogometno igralište uz OŠ Gornja Vežica dobit će špinu. Nadalje, spomenik Josipu Mohoriću bit će obnovljen i postavljen na novouređenu obližnju površinu u ulici Markovići.


– Kroz sve ove godine bilo je velikih i malih projekata, ali svi oni imaju jednaku ljepotu i vrijednost. Još više ako se te površine kasnije održavaju i nema devastacija. Tako da ne bi bilo korektno neke izdvajati – ističe Fadljević.


Rok do 30. studenog


Odgovarajući na upit je li lokalno partnerstvo zapravo jedinstvena priča na razini Hrvatske, Fadljević je rekla da »sigurno i u drugim gradovima postoji neki sličniji model koji pruža mogućnost da se intervenira u prostor malim komunalnim akcijama, ali ovaj riječki daje mogućnost da svoju ideju ostvari i grupa građana«.


– To je moguće jer Grad Rijeka novac nikad ne uplaćuje direktno na žiro račun prijavitelja, već sredstva idu odabranoj ponudi izvođača ili pružatelju usluge, a uglavnom je riječ o nabavci boje, neke opreme, sprave, bilja ili nekog drugog materijala, zaključuje Fadljević.
Rok za predaju dokumentacije za ovaj ciklus je 30. studenoga, a detaljne su upute (kao i obrasci za prijavu i slično) dostupne na mrežnoj stranici Grada Rijeke. Rezultati natječaja znat će se u veljači sljedeće godine.