Galerija Principij

Izložba gotografija “Rijeka – moj grad”: Oni su gledali i fotografirali Rijeku iz svoga životnog rakursa

Jakov Kršovnik

snimio Mateo Levak

snimio Mateo Levak

"Izložbu prvenstveno treba čitati kao platformu kroz koju se propituju odnosi između pojedinaca s posebnim statusom i grada, a ne samo kroz estetsku dimenziju prizora."RIJEKA – U Galeriji Principij otvorena je izložba fotografija s nazivom Rijeka – moj grad, koje su snimili članovi Fotokluba Rijeka, a na inicijativu predsjednika fotokluba Borislava Božića, povodom Dana grada Rijeke i blagdana svetog Vida, zaštitnika Rijeke. Autori su osobe s posebnim životnim statusima od kojih je svatko snimio Rijeku iz svoga kuta. Lovro Kovačić učenik je s dijagnozom autizma, Nenad Matković i Michelle Nikolić osobe s mentalnim poteškoćama, Lukrecija Tomušić, osoba s invaliditetom u kolicima te beskućnici Predrag Čubrić i Giacomo Simac.


Uz njihove, izložene su i fotografije donedavnog gradonačelnika Vojka Obersnela, koje je snimao u prigodi kulturnih i sportskih programa za vrijeme svoga mandata. Inicijator izložbe Borislav Božić rekao je da se nekolicina okupljenih autora uopće ne bavi fotografijom, dok drugi ponekad zabilježe za njih važan događaj.


– No, za ovu priliku svatko je od njih gledao i fotografirao Rijeku iz svoga životnog rakursa. Izložbu prvenstveno treba čitati kao platformu kroz koju se propituju odnosi između pojedinaca s posebnim statusom i grada, a ne samo kroz estetsku dimenziju prizora, napominje Božić. Giacomo Simac i Lukrecija Tomušić nisu bili u mogućnosti doći na otvaranje, no i njima će stići zahvalnice koje je svim autorima podijelio gradonačelnik Marko Filipović. On kaže da je lijepo vidjeti grad iz perspektive ljudi različitih životnih priča.
– To je dokaz da je Rijeka prava luka različitosti i da nismo pogriješili s istoimenim sloganom projekta EPK. Rijeka je i ovom izložbom dokazala da je svoja, različita i drugačija, uključila je sve. Zahvaljujem zato Borislavu Božiću, Centru za rehabilitaciju i centru Oaza čiji su štićenici sudjelovali u ovoj izložbi, rekao je Filipović. Fotoklub već godinama priređuje izložbu na temu Rijeke i Riječana, povodom Dana grada, a ovogodišnja će bit otvorena do srijede 23. lipnja i može se pogledati radnim danim od 10 do 13 sati te 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.