poduzetnički inkubator

Iz kuće Gmajnički do poduzetničkih ideja: Počela obnova građevine u zaštićenoj jezgri Kastva

Slavica Kleva

Rekonstruirani objekt uključivat će salu za sastanke u prizemlju, kapaciteta 14 osoba.KASTAV – Radovi koji su započeli na rekonstrukciji kuće Gmajnički u Kastvu, a u kojoj će biti smješten budući poduzetnički inkubator, bit će gotovi do kraja godine. Radove izvodi tvrtka Citadela, a riječ je o građevini izgrađenoj između 16. i 18. stoljeća koja se nalazi unutar zaštićenog kulturnog dobra upisanog u Registar kulturnih dobara-Kulturno-povijene urbane cjeline Kastva. Rekonstruirani objekt uključivat će salu za sastanke u prizemlju, kapaciteta 14 osoba.


Zamišljeno je kao mjesto gdje bi se održavale edukacije poduzetnika, organizirali seminari, radionice te poslovni sastanci. Na prvom katu nalazit će se poslovni prostor i prostor za druženje, a poslovni prostor bit će uredskog karaktera za dvije tvrtke. Radni prostor na drugom katu kapaciteta šest sjedećih mjesta planira se kao otvoreni tip radnog prostora bez pregrada u »coworking« konceptu, koji tako omogućuje lakšu komunikaciju s ostatkom kuće. Prostor će biti moguće povremeno koristiti za manje radionice za poduzetnike i građane te mentorske sastanke.


Kastavski poduzetnički inkubator dio je projekta »Kastav Smart Start« prijavljenog krajem lipnja 2019. i sufinanciranog sredstvima EU-a iz Europskog fonda za regionalni razvoj u 84,99 postotnom iznosu ukupne vrijednost projekta od 3.749.942,07 kuna. Od tog iznosa bespovratni iznos je 3.043.971, 93 kune.
Razdoblje implementacije projekta planirano je tijekom dvije godine nakon potpisa ugovora, a njegovom se provedbom nastoji ostvariti pružanje mogućnosti kako novoosnovanim, tako i postojećim tvrtkama mikro, malog i srednjeg poduzetništva da svoje potencijale i ideje lakše realiziraju u okviru novopokrenutog start-up inkubatora, odnosno ostvariti utjecaj na razvoj poduzetničke kulture.


Glavni cilj projekta je stvaranje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva, pogotovo u zelenim tehnologijama u gradu Kastvu, koji će se ostvariti provođenjem aktivnosti stručne i savjetodavne podrške poduzećima. Također, obavljanjem djelatnosti u dijeljenom radnom prostoru, koristeći pritom dostupnu opremu i smanjujući troškove svog poslovanja, pružale bi im se prilike za suradnje, razvoj i rast.