PANEL RASPRAVA

Inovacije u pomorskom prijevozu za čišću, efikasniju i sigurniju pomorsku industriju

Bruna Matičić

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Pomorska industrija suočava se s izazovima, tranzicijama u energiji i propulziji, digitalizacijom, umjetnom inteligencijom te su potrebne napor i ideje koje će industriji pomoći da krene naprijedRIJEKA – U Akvariju Studentskog centra na Kampusu održan je zanimljiv kongres posvećen inovacijama u pomorstvu na kojem su stručnjaci, znanstvenici i investitori analizirali razvoj održivijeg, čišćeg i efikasnijeg pomorskog prometa.


Niz aktivnosti


Kongres i panel rasprava naziva »Inovacije u pomorskom prijevozu kao doprinos održivim zajednicama« održani su u okviru projekta INNO2MARE i programa Obzor Europa, a koji je, uz Sveučilište u Rijeci, objedinio čak 19 organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Belgije u nizu aktivnosti usmjerenih na digitalnu i zelenu tranziciju pomorskog sektora.


Sudionicima i posjetiteljima kongresa uvodnim se riječima obratio Saša Zelenika, prorektor za strateške projekte Sveučilišta u Rijeci.
– Cilj projekta INNO2MARE razvoj je pametnih, zelenih i digitalnih inovacija u maritimnim tehnologijama u tri regionalna ekosustava, Antwerpen, Slovenija i Hrvatska, objasnio je Zelenika te dodao da se uz pomoć partnera iz Antwerpena planira podignuti razina inovacija i zelene digitalne tranzicije u Hrvatskoj, ali i stvoriti regionalni inovacijski sustav koji će okupiti stručnjake i znanstvenike sa sveučilišta i pridruženih institucija iz gospodarstva poput Lurssena i Maritimnog centra izvrsnosti te šire zajednice koji će zajedno raditi na unapređenju maritimnog sektora.


O inovacijama u kontekstu pomorskoga prijevoza jučer je govorio i Deepak Mehta, belgijski stručnjak za razvoj ekosustava iz Maritimnog kampusa u Antwerpenu, druge najrazvijenije luke Europe koja ima dobro razrađen model suradnje sveučilišta, gospodarstva i zajednice.


Globalna ekonomija


– Pomorska industrija suočava se s velikim izazovima, tranzicijama u energiji i propulziji, digitalizacijom, umjetnom inteligencijom te je potreban zajednički napor i ideje koje će industriji pomoći da krene naprijed kako bi se navedeni procesi uspješno realizirali, istaknuo je Mehta u izlaganju.


Panel raspravi na temu inovacija u pomorskom prijevozu s naglaskom na održivost koja je uslijedila, uz prorektora Sašu Zeleniku, sudjelovali su ravnatelj Regionalne razvojne agencije PRIGODA Vedran Kružić, izvršna direktorica Lurssen Design Centra Kvarner Teuta Duletić, zapovjednik LNG brodova i inovator Donatan Balog i Stevica Kuharskipartner u investicijskom fondu Fil Rouge Capital te Hrvoje Marušić, voditelj u projektu INNO2MARE.


– Pomorska industrija važna je za globalnu ekonomiju jer se 90 posto međunarodne trgovine odvija putem mora, također direktno zapošljava nešto manje od 2 milijuna ljudi, ali istovremeno je izvor više od 3 posto štetnih emisija u atmosferu. Upravo stoga inovacije u pomorskoj industriji neophodne su kako za okoliš, tako i za zajednicu, gospodarstvo, obrazovanje i znanost, objasnio je Marušić. Radi se o potencijalnom novom gorivu i mogućnosti zamjene nafte ili plina vodikom kako bi se smanjile štetne emisije, kao i korištenju umjetne inteligencije kako bi se efikasnije upravljalo brodovima, odnosno novim tehnologijama koje će pomorsku industriju učiniti čišćom, efikasnijom i sigurnijom rekao je Marušić te dodao da sve svjetske luke, pa čak i naša riječka luka, odavno ulažu u sigurnost i primjenu novih tehnologija poput digitalizacije upravljanja lukama dok se velike revolucije odvijaju i na brodovima u smislu digitalizacije i automatizacije procesa upravljanja.


Prekogranična suradnja


Osim stvaranja prekogranične suradnje između Slovenije i Hrvatske, projektom INNO2MARE sveučilišta u Rijeci, Ljubljani i Antwerpenu zajedničkim će snagama razvijati inovacije.


– Nadamo se da će projekt generirati tri konkretne inovacije, i to inovaciju u primijeni umjetne inteligencije u brodskim sustavima, primijeni novih obnovljivih ili čišćih izvora energije za propulziju brodova i digitalni alat koji će pomoći da pomorci brže usvajaju nova znanja u ovom vremenu ubrzanog razvoja tehnologije, zaključio je Hrvoje Marušić.