Zaljubljenik u prirodu i fotografiju

Zaboravljeni ptičji raj: U Fužinama otvorena izložba Davorina Jurkovića

Marinko Krmpotić

Kamerom sam uhvatio više od sedamdeset različitih vrsta što je samo po sebi impozantna brojka, posebno ako se zna da sam je ostvario tijekom posljednje tri godine, kaže JurkovićDavorin Jurković, zaljubljenik u fotografiranje prirode, ovih je dana oduševio svakog tko je u predvorju zgrade Općine Fužine pogledao njegovu fotoizložbu nazvanu »Zaboravljeni raj«.


Godine uspješnog bavljenja fotografijom i suživota s prirodom u slučaju te su izložbe rezultirale nizom od dvadeset fotografija u Ličkom polju objektivom fotoaparata uhvaćenih raznih vrsta ptica.


Mnogi i ne znaju, ističe Jurković, da toliko vrsta postoji tu, praktično na kućnom pragu ljudi koji žive u Liču, Fužinama i ostalim goranskim naseljima.
– Baš zato izložbu sam nazvao »Zaboravljeni raj«. Smatram da premalo znamo o bogatstvu koje nas okružuje i kojeg, ako mu se ne posvetimo, ako mu ne damo pažnju koje itekako zaslužuje, gubimo. Ako vam na trenutak dok prolazite Gorskim kotarom pogled segne na obližnje drvo ili grm, vjerojatno ćete vidjeti jednu od mnogih vrsta ptica koje ovdje pronalaze dom ili su samo u preletu na jedno od svojih novih odredišta tijekom migracija.


Foto Davorin Jurković


Primjerice, u proljeće na goranskim livadama svoj dom nalazi poljska ševa, a njeno karakteristično pjevanje može se čuti i do stotinu metara u različitim tonovima što pridonosi njenoj ljepoti. Također, u Gorskom kotaru zastupljen je čitav niz atraktivnih ptica kao što su tetrijeb gluhan, lještarka gluha, vjetruša kliktavka, siva jastrebača…, nabraja Jurković.


Najdraži modeli


Rado ističe i njemu za ovu izložbu najdraže »modele«.


– To su svakako zlatovrana kojih je samo pedesetak parova u Hrvatskoj, tu je čuveni troprsti djetlić, ptica koja je tu još od prapovijesnih dana, tu su fantastične i boja prepune pčelarice koje su slavlje za oko, a oduševljava me i planinski ćuk.


Ptice su mi dugi niz godina omiljeni motiv, a prateći ih otkrio sam kako je baš Ličko polje bogato pticama. Kamerom sam uhvatio više od sedamdeset različitih vrsta što je samo po sebi impozantna brojka, posebno ako se zna da sam je ostvario tijekom posljednje tri godine. Na teren sam išao najčešće ujutro i navečer, pri izlasku i zalasku sunca što su zlatni sati za snimanje ptica, a i svjetlo zna biti idealno.


Foto Davorin Jurković


Koristim Nikon čiji su teleobjektivi najbolji. No, tu se mora reći kako su tehnika i oprema vrlo bitni, ali bez puno, puno volje, strpljivosti i želje ništa ne ide. To pak znači da u prirodi moram proboraviti niz sati i strpljivo čekati da bih napravio pravu fotografiju.


Na svu sreću u tome imam veliku pomoć svoje kćeri Nikoline koja i sama puno fotografira i jako voli prirodu pa zajedno uživamo u otkrivanju tajni prirode, govori Jurković.


Zaštitnik ptica


Jurkovićev rad ne svodi se samo na odlaske u prirodu te marljivo čekanje na pravi motiv. Štoviše, tijekom posljednje dvije godine on je u radionici svoje kuće izradio pet lijepih drvenih kućica za ptice i postavio ih u prirodi!


– I na taj način želim pomoći pticama, posebno tijekom za naš kraj čestih vremenskih nepogoda. Svaka kućica uz sklonište nudi i hrane koju mijenjam kad ih posjetim, a volio bih kad bi u tim mojim kućicama svoje mjesto i mir našle planinski ćuk ili ušara, rekao nam je.


Foto Davorin Jurković


Zahvalan je Općini Fužine i načelniku Davidu Bregovcu što su mu omogućili postavljanje i predstavljanje ove izložbe koja će drugo postavljanje doživjeti najvjerojatnije u Zagrebu.


– Ne treba ići daleko da se vidi i shvati koliko bogatstvo je oko nas, poručio je na kraju razgovora Jurković.


Šef kolodvora u Fužinama


Davorin Jurković rođen je 1979. godine u Rijeci. Djetinjstvo provodi u Skradu, gdje završava i osnovnu školu. Prometni fakultet završava u Rijeci, a nakon zapošljavanja na željeznici seli se u Lič kako bi bio bliži poslu.


Suprug je i otac dviju djevojčica. Fotografijom se bavi već niz godina, a sudjelovao je na nekoliko domaćih i stranih izložaba među koje treba ubrojiti i EU izložbu u Strasbourgu gdje je bio predstavnik Hrvatske. Trenutačno radi kao šef kolodvora u Fužinama.