Novi kamion

Vrbovsko će svoj sustav gospodarenja otpadom zaokružiti do kraja ove godine

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Do kraja 2021. trebalo bi biti dovršeno reciklažno dvorište, čime će se u cijelosti zatvoriti sustav pripremanja, odlaganja i odvoza otpada na području Grada, ukupno vrijedan oko 15 milijuna kunaU Vrbovskom poduzeće Komunalac preuzelo je 1,2 milijuna kuna vrijedan kamion namijenjen odvojenom prikupljanju otpada. Riječ je o vozilu koje je nabavljeno uz 85-postotno sufinanciranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova i drugo je takve vrste u voznom parku ovog komunalnog poduzeća.


Primopredaja kamiona, naglasio je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, na jedan način predstavlja ulazak u samu završnicu brojnih poslova vezanih uz sustav prikupljanja i gospodarenja otpadom na području Vrbovskog.


EU sredstva


»Do kraja ove godine trebali bi u potpunosti biti gotovi radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta i time ćemo imati u cijelosti zatvoren sustav pripremanja, odlaganja i odvoza otpada na području Grada Vrbovskog.
Riječ je o poslovima ukupno vrijednim oko 15 milijuna kuna, pri čemu smo najveći dio osigurali iz sredstava EU fondova. Prvi posao bila je sanacija nekadašnjeg deponija Cetin vrijedna 5 milijuna kuna.


Potom je uz ulaganja od oko milijun kuna izgrađena pretovarna stanica, zatim smo za dva suvremena kamiona izdvojili 2,7 milijuna kuna, a izgradnja i uređenje reciklažnog dvorišta vrijedni su 5,2 milijuna kuna.


Foto Marinko Krmpotić


Tu su još i nešto manja ulaganja vezana uz nabavu dva mobilna reciklažna dvorišta te postavljanje dvadesetak tzv. zelenih otoka.


Većina spomenutih sredstava vezana je uz sufinanciranje iz EU fondova, ali ulagali smo i sami pa smo tako, primjerice, prvi kamion vrijedan 1,2 milijuna kuna platili sami, a u sufinanciranju drugog sudjelovali smo s 500.000 kuna.


Uloženo je puno sredstava, rada i truda, a konačan rezultat je sustav gospodarenja otpadom u potpunosti sukladan svim EU zakonima i odredbama«, rekao je gradonačelnik Mufić.


Reciklažno dvorište


Stefani Jadro Štefančić, članica Uprave Komunalca, istaknula je kako su u Gradu Vrbovskom izrazito ponosni na to što su uspješno privukli tako značajna EU sredstva te priču o gospodarenju otpadom zaokružili u potpunosti.


»Kad uskoro bude gotovo reciklažno dvorište, naši će građani ovdje moći odlagati 27 različitih tzv. frakcija otpada, kako neopasnog, tako i onog opasnog. Zahvaljujući kvalitetnom reciklažnom dvorištu, kao i suvremenim kamionima, mi ćemo prikupljati veću količinu otpada nego do sada te ukupnu razinu kvalitete vezane uz ovaj dio komunalne infrastrukture podići na još višu razinu«, rekla je Jadro Štefančić.


Nikolina Osojnički, članica Uprave Komunalca, rekla je kako provedba ovog projekta, osim nabave novog vozila, uključuje i promidžbene i edukativne materijale vezane za pravilno razvrstavanje komunalnog otpada:


»Svime time osiguravamo preduvjete za učinkovito funkcioniranje postojeće i planirane infrastrukture za sakupljanje odvojenih komponenti komunalnog otpada, a to će pridonijeti povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada kao jednog od preduvjeta smanjenja količina otpada koji se odlaže na odlagališta.


Provedba projekta će pozitivno utjecati na zaštitu okoliša (smanjenje količine otpada na odlagalištima, izbjegavanje odlaganja otpada u okoliš, smanjenje emisija stakleničkih plinova) te pridonijeti uspostavi cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom«, rekla je Osojnički.


Dva kamiona – dvije vrste otpada


Prije je Grad Vrbovsko imao jedan univerzalni kamion zapremine 16 kubika. Svaki novi kamion ima zapreminu od 10 kubika, a prikupljanje otpada je kvalitetnije jer jedno vozilo služi za prikupljanje miješanog, a drugo za reciklirani otpad.


Nabavom ovih kamiona, istaknuo je gradonačelnik Dražen Mufić, bit će bitno poboljšana djelatnost odvoza otpada te samim time i rada Komunalca.