Završna faza

Uskoro sve spremno za otpremu goranskog otpada sa Sović laza na Marišćinu

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Čim radovi na uređenju prilazne ceste budu gotovi, moći će se početi koristiti pretovarna stanica te prikupljeni otpad prevoziti na Marišćinu. Praktično će to biti moguće već krajem ove godine, no vjerojatnije je da sve krene na proljeće 2022.Obilaskom gradilišta prilazne ceste i izgrađene pretovarne stanice na lokalitetu Sović laz, u petak su u Delnicama najavljene aktivnosti koje bi trebale dovesti do završetka poslova na uređenju prostora koji bi od naredne godine trebao biti mjesto s kojeg će se iz pretovarne stanice Sović laz prema županijskom odlagalištu Marišćina otpremati otpad iz svih goranskih općina i gradova, osim Vrbovskog koje je cjelokupni sustav prikupljanja i otpreme otpada već riješilo kroz vlastiti projekt.


Ovaj obilazak gradilišta, istaknuo je Boro Tomić, direktor Komunalca Delnice koji je bio nositelj svih aktivnosti, najava je kraja brojnih radova koji su u Sović lazu počeli još 2004. godine.


Posao “dug” 17 godina


– U tih je 17 godina u tom prostoru izgrađena suvremena pretovarna stanica, reciklažno dvorište te lokacije za odlaganje građevinskog zelenog i azbestnog otpada, a riješena je i prometna infrastruktura koje će završni dio biti baš izgradnja ove prilazne ceste.
Najveći problem tijekom svih tih 17 godina bili su neriješeni imovinsko-pravni odnosi koji su često kočili realizaciju, a drugi problem bio je osiguranje potrebnih financijskih sredstava koja nisu bila mala i koja ne bismo mogli osigurati bez pripomoći iz državnih izvora.


Do sada je u sve spomenuto uloženo oko 22 milijuna kuna, od čega je 11,3 milijuna vezano uz pretovarnu stanicu, 2,3 milijuna za izgradnju prilazne ceste i proširenje raskršća, 2 milijuna za reciklažno dvorište 1,8 milijuna za infrastrukturu vode, 924.000 kuna za radove vezane uz električnu energiju te 670.000 kuna za izgradnju kazete za građevinski otpad koji sadrži azbest – pojasnio je Tomić koji je potom konkretno progovorio i o aktualnim poslovima uređenja pristune ceste prema pretovarnoj stanici.


Još sortirnica i sanacija


– Radovi na uređenju prilazne ceste počeli su u srpnju ove godine i trebali bi, sukladno potpisanom ugovoru, biti gotovi do kraja studenog ove godine. Čim radovi budu gotovi, moći će se početi koristiti pretovarna stanica, odnosno otpad koji se tu prikuplja moći će se početi prevoziti na Marišćinu.Praktično bismo u to mogli ući najvjerojatnije već krajem ove godine, ali osobno smatram da je bolje što kvalitetnije se pripremiti te u prijevoz otpada prema Marišćini krenuti u proljeće naredne godine. Time ćemo izbjeći i probleme te dodatne troškove koje ovo područje redovno ima zimi zbog snijega – rekao je Tomić istaknuvši kako su do potpuno zamišljenog uređenja ove velike goranske pretovarne stanice potrebna još dva bitna posla.


– U planu je, sukladno zakonima, još i izgradnja sortirnice te obiman posao sanacije postojećeg odlagališta otpada. Riječ je o financijski zahtjevnom zadatku čije troškove u ovom trenutku ne možemo predvidjeti, mada je jasno da će riječ biti o svoti od nekoliko milijuna kuna do kojih ćemo nastojati doći kako uz sudioništvo lokalnih samouprava koje će ovu pretovarnu stanicu koristiti, tako i iz drugih potencijalnih financijskih izvora vezanih uz županiju, državu i EU fondove – rekao je Boro Tomić.


Suradnja s Fondom


Obilasku gradilišta i sastanku prije obilaska nazočili su čelnici goranskih lokalnih samouprava – Katarina Mihelčić (Delnice), Antonio Dražović (Čabar), David Bregovac (Fužine), Toni Štimac (Lokve), Mario Šutej (Brod Moravice) te predsjednica Općinskog vijeća Skrada Natali Ribić.


Bio je tu i bivši gradonačelnik Delnica Ivica Knežević za čijeg su mandata realizirane brojne aktivnosti vezane uz izgradnju pretovarne stanice, kao i zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain koja je nazočne goranske čelnike upoznala s mogućnostima suradnje s Fondom, odnosno dosadašnjim sudjelovanjem tog Fonda u do sada realiziranim aktivnostima izgradnje pretovarne stanice Sović laz.