Dašak optimizma

U Delnicama prvi put nakon 10 godina tri razreda prvašića

Marinko Krmpotić

Slika za povijest - 52 delnička prvašića i njihovi roditelji / Foto Marinko Krmpotić

Slika za povijest - 52 delnička prvašića i njihovi roditelji / Foto Marinko Krmpotić

U delničku OŠ krenula su čak 52 prvašića, a uz još dvoje crnoluških, to je ukupno 54 učenika prvih razreda - čak 19 više nego lani. U plusu za sedam prvašića je i ravnogorska škola, dok su ostale goranske sredine ili na lanjskom broju, ili je prvašića manje nego laniNezaboravan je bio dan za 142 goranska prvašića koji su u deset osnovnih škola ovog područja jučer prvi put sjeli u školske klupe.


Najveselije, najljepše i najrazigranije nedvojbeno je bilo u Delnicama gdje su u tamošnju OŠ Ivana Gorana Kovačića krenula čak 52 prvašića, a pridoda li im se i dvoje u Područnoj školi Crni Lug, onda je ukupno novu školsku godinu u delničkoj osnovnoj školi počelo 54 učenika i učenica prvih razreda.


To je čak za 19 više u odnosu na prošlogodišnjih 35, a po broju i postotku rasta Delnice su vjerojatno najuspješnije u Primorsko-goranskoj županiji, ili u najgorem slučaju među najboljima.
Štoviše, zbog tog lijepog broja prvašića delnička OŠ Ivana Gorana Kovačića prvi će put nakon punih deset godina imati tri odjeljenja prvih razreda, a to je podatak koji – u uvjetima stalne demografske krize na goranskim prostorima – itekako daje razloga za smješak.


Zbog svega toga baš u Delnicama bilo je posebno svečano jer su se svi prvašići i njihovi roditelji okupili u velikoj školskoj sportskoj dvorani gdje im je trideset i četvero učenika dva druga razreda pripremilo odličan program kojeg su osmislile njihove nastavnice Adrijana Kruljić i Jolanda Malnar, a vodili ga Rita i Adrijan zaželjevši, između ostalog, prvašićima »puno petica, druženja, radosti i dobrih djela«.Niz recitacija i malih igrokaza kraju je priveden himnom prvašića čiji dio je tekst koji glasi: »Zdravo mame, tate, tete – postali smo đaci, djevojčice i dječaci!«.


Svečana dobrodošlica


Sve te djevojčice i dječake, ali i njihove roditelje, pozdravio je najprije Mladen Bolf, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića, zaželjevši im što uspješniji rad i puno znanja, a tim se lijepim željama pridružila i gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić poručivši im kako je usprkos obavezama škola »super stvar« te poželjevši im što više uspjeha i što manje straha i brige.


Uslijedio je potom i najsvečaniji trenutak, odnosno prozivka svakog prvašića ponaosob, silazak s tribina na parket te formiranje tri nova prva razreda delničke osnovne škole. Naravno, čast da prve pozdrave prvašiće pripala je njihovim budućim nastavnicama i razrednicama.


Tako će u 1.a pod vodstvom Slađane Kauzlarić ići: Goran Andrić, Aleksandar Antić, Emili Branjušić, Pia Briški, Velimir Hudorović, Erin Jusufi, Paola Ljubobratović, Josip Majnarić, Ivan Lisac, Zora Mamula, Korina Marković, Mila Marković, Ivano Milivojević, Josip Rački, Iva Talan, Maks Vidoš, Marija Vuković i Ita Žagar.Razrednica 1.b bit će Ksenija Marincel, a taj razred čine: Lara Đukić, Eva Golić, Lana Gugić, Lidija Hudorović, Patrik Janeš, Gabrijel Kovač, Fran Lakotić, Adrijano Luketić, Doris Malnar, Vita Muvrin, Franko Mohač, Mila Odorović, Mia Salopek, Dorijan Štimac, Aleksandar Zafirov i Dominik Zidar.


1.c vodit će nastavnica Helena Mihelčić, a pohađat će ga: Tena Ljubičić, Emina Odorović, Ivona Odorović, Erik Crnković, Lukas Crnković, Lea Gržinčić, Matija Malnar, Matko Kezele, Ela Peršić, Leona Ugljarević, Marko Jurković, Tena Rajčić, Dario Pranjić, Željko Deranja, Leona Baran, Ivana Božić i Patricija Odorović.


Svima njima treba dodati i dva crnoluška prvašića, a to su Juran Popović i Leo Štimac.


Lokvarska silazna linija


Uz Delnice bitno povećanje broja prvašića ove godine bilježi i ravnogoraska OŠ Dr. Branimira Markovića koja ima 18 prvašića, što je za sedam više no prošle godine. Ostale goranske sredine su ili na prošlogodišnjem broju, ili ih je manje, a među takvima je i OŠ Rudolfa Strohala iz Lokava koja je prošle godine imala petero prvašića, a ove samo dva.


No, to ni slučajno nije značilo da im se posvetilo manje pažnje. Naprotiv! Ivona Božić i Ivor Petelin, to su dvoje malih lokvarskih prvašića, imalo je na svečanosti prvog dana škole u svojim Lokvama posebno mjesto i stolice s njihovim imenom!Naime, ravnateljica Borka Kanjer je, nakon što je pozdravila sve nazočne, pozvala Ivonu i Ivora da sjednu u stolice s njihovim imenima smještene na vrhu stepenica prije ulaza u školu.


S te su prinčevske pozicije njih dvoje najprje pogledali lijep program koji su im priredile Sara, Viktorija, Ema i Filipa, učenice osmog razreda, koje je pripremila Mihaela Špojarić, potom je nazočne pozdravio te svim učenicima puno uspjeha i sreće zaželio načelnik Općine Lokve Toni Štimac, a nakon toga prvi su u školsku zgradu ušli baš Ivor i Ivona, predvođeni svojom razrednicom Ljubicom Ignjić. Nakon početnih pola sata uslijedila je i tradicionalna misa za prvi školski dan koju je vodio velečasni Zlatko Ćibarić.


Grad pomaže u troškovima


Delnička svečanost, ističe Mladen Bolf, ravnatelj OŠ I.G. Kovačića, bio je prekrasan trenutak. »Nikad u mom višegodišnjem mandatu nisam imao ovoliko prvašića i to nas sve čini baš sretnima jer nekako daje nadu i svjedoči da nije sve baš tako crno kako nam se čini«, rekao je ravnatelj Bolf, a njegove pozitivne dojmove dijeli i gradonačlnica Katarina Mihelčić:


»Nastojat ćemo tu djecu i njihove roditelje, kao i one koji tek dolaze i tek će krenuti u školu, zadržati na području našeg grada i to tako da ćemo im pomagati u troškovima.


Tako ćemo od ove godine iz gradskog proračuna sa 160.000 kuna financirati udžbenike i dodatni materijal za učenike svih osam razreda, a pokrenut ćemo i treći tzv. produženi boravak.


Ove školske godine, uz financijsku potporu PGŽ-a, imamo čak šest asistenata u nastavi pa je i to doprinos rastu standarda na području školstva u Delnicama«, rekla je gradonačelnica Mihelčić.