Sastanak u Fužinama

TZ Gorskog kotara od sinoć na “životu”

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Za prvog predsjednika Skupštine TZGK-a, koja broji 14 članova, izabran je David Bregovac, načelnik Općine Fužine i aktualni predsjednik Koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika. Imenovani su i članovi Turističkog vijeća novog TZ-aOsnivanjem Skupštine Turističke zajednice Gorskog kotara te izborom i imenovanjem članova Turističkog vijeća TZ-a Gorski kotar, sinoć je u Fužinama ostvaren i završni čin pokretanja rada nove zajedničke goranske turističke zajednice koju čine predstavnici svih devet goranskih lokalnih samouprava.


Za prvog predsjednika Skupštine TZGK-a izabran je David Bregovac, načelnik Općine Fužine i aktualni predsjednik Koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika. Upravo zbog te funkcije on je i izabran za čelnika Skupštine, a i ubuduće će predsjedničko mjesto, po isteku jednogodšnjeg mandata, pripadati aktualnom predsjedavajućem koordinacije goranskih lokalnih samouprava.


Sastav Skupštine


Bregovac je na čelu tijela koje broji još 14 članova čiji je broj određen sukladno ukupnom doprinosu u broju goranskih turističkih dolazaka i noćenja pa su tako Fužine i Delnice dobile po tri člana Skupštine, Ravna Gora dva te po jednog Vrbovsko, Čabar, Brod Moravice, Lokve, Mrkopalj i Skrad. Sukladno zakonskim odredbama, birani su predstavnici onih turističkih, ugostiteljskih i trgovačkih poduzeća koja ostvaruju najveću zaradu na području određene lokalne samouprave pa su tako iz Fužina u sastav Skupštine TZGK-a ušli Marinko Kauzlarić (hotel Bitoraj), Renata Korica Vlahović (Volta) i Ivan Čavlović (Ina), predstavnici Delnica bit će Željko Obradović (hotel Risnjak), Bruno Orešković (PC Petehovac) i Igor Rikel (Konzum), Ravnu Goru će zastupati Valentina Mraković (Tifon) i Ivana Bajt Stepić (Marche), Vrbovsko Stefani Jadro-Štefančić (Komunalac), Čabar Arno Jelinčić (Konzum), Brod Moravice Dolores Kožica (Calixora), Skrad Ines Bukovac (Ingro), Mrkopalj Jagoda Vukušić (Japodi) te Lokve Marin Šubat (Gorski raj).
Od ukupno 15 članova Skupštine TZGK-a, osnivačkoj skupštini nazočilo je njih 11 i jednoglasno su prihvatili Statut koji je, kako je napomenuo Bregovac, napravljen u suradnji s Ministarstvom turizma. Skupština ima mandat od četiri godine i obično se sastaje jednom ili dva puta godišnje, mada će na početku rada ovog prvog goranskog zajedničkog TZ-a – nagovijestio je predsjedavajući Bregovac – tih sastanaka biti više.


Vijeće TZGK-a


Još češće, barem jednom mjesečno, trebalo bi se sastajati Vijeće TZGK-a kojem će na čelu također biti David Bregovac, a svaka lokalna samouprava bit će predstavljena s po jednim članom pa će tako iz Delnica biti Zlatko Grgurić, Ravnu Goru predstavljat će Romeo Marević, a ostali članovi su Tatjana Kušić (Vrbovsko), Mirjana Jurković (Čabar), Ivica Gržanić (Lokve), Dragutin Crnković (Brod Moravice), Robert Beljan (Skrad) i Roberta Starčević (Mrkopalj).


Za predstavnicu TZGK-a u Skupštini TZ-a Kvarnera izabrana je Jelena Holenko (Delnice), a prvi sljedeći korak novoizabranih tijela bit će sastanak Turističkog vijeća čiji će se članovi naći početkom idućeg tjedna kako bi raspisali natječaj za mjesto direktora TZGK-a i administrativnog referenta koji će mu pomagati u radu. Do početka nove godine novi direktor neće biti izabran, ali budući da prvih šest mjeseci njegove ovlasti ima predsjednik Skupštine, moći će se i bez direktora krenuti u kandidiranje za sredstva iz županijskih, državnih i EU fondova.