Predblagdansko raspoloženje

Šušur na Trgu 138. brigade u Delnicama: Otvoreno Selo Bake Mraz, podsjetnik da dolazi Božić

Danijela Pleše

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Poseban prizor pružio je vatromet iz Planinskog centra Petehovac, a nemali broj građana Delnica pratio ga je ispred svoga doma.DELNICE – Ako ste u četvrtak navečer prošetali Delnicama, mogli ste primijetiti neuobičajeni šušur na Trgu 138. brigade HV-a jer su ondje gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, direktor TZ-a grada Delnica Petar Hrg te nekoliko radnika iz KTD-a Risnjak Delnice pripremali posljednje ukrase za sve poznatije Selo Bake Mraz u Delnicama. Uz dodatne nove božićne ukrase, Selo Bake Mraz je zasjalo u punom sjaju te podsjetilo da dolazi najljepše doba godine za koje se svi nadaju da će se bar nakratko odmaknuti od trenutne poprilično panične situacije zbog pandemije koronavirusa.


Iako izmijenjen zbog još strožih donesenih epidemioloških mjera, petak navečer je ipak donio otvorenje Sela Bake Mraz te Bakin dolazak s vilenjacima, što je prisutnima donijelo početak božićnog raspoloženja. Voditeljica službenog dijela programa, dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica Slavica Kljaić, pokušala je riječima dočarati atmosferu Sela Bake Mraz onima koji su pratili svečano otvorenje online, uz poruku da pazimo jedni na druge, ali i na siguran način uživamo u onome što Božić donosi.


Foto galerija: Svečano otvaranje sela Bake Mraz u Delnicama Foto: Marko Gracin


Potom je slijedio glazbeni nastup lokalne dive Goranke Tuhtan koja je u pjesmi podsjetila na bit Božića, izvevši svečanu himnu Delničke adventske bajke. Uslijedio je prigodni govor gradonačelnika Delnica Ivice Kneževića koji je istaknuo da se s istim velikim žarom, voljom i ljubavi izrađivalo Selo Bake Mraz kao i prijašnjih godina unatoč ovogodišnjoj situaciji s pandemijom. Istaknuo je i zahvalio svima koji su u tome sudjelovali, ponajviše djelatnicima KTD-a Risnjak Delnice, direktoru TZ-a grada Delnice Petru Hrgu te Danijelu Kezele. Poželio je svima da ovaj nemir završi, da se ne izgubi nada, da se blagdani provedu u zdravlju te da se iduća godina ponovo ispuni posjećenošću ljudi, socijalnim kontaktom i blizinom.

Poseban prizor pružio je vatromet iz Planinskog centra Petehovac, a nemali broj građana Delnica pratio ga je ispred svoga doma. Najiščekivaniji dio je sigurno bilo ispuštanje tristotinjak lampiona koji su podijeljeni vrtićkoj djeci te djeci nižih razreda kako bi ih mogli puštati s najmilijima ispred svojih domova. Samo sinoć se moglo uživati u ugostiteljskoj ponudi kuhanoga vina, fritula, domaćih medenjaka i štrudli jer će ostatak Adventa morati proći bez toga. No, ostaje nada da će idući Božić vratiti sve tradicije, događanja koja su se odvijala u prijašnjih sedam godina Delničke adventske bajke.