Glumački velikan

Spomen ploča Peri Kvrgiću postavljena u njegovim rodnim Moravicama

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Na zidu kuće u kojoj je Kvrgić proveo djetinjstvo otkrivena je spomen ploča kako bi se i na taj način odala počast velikom glumcu koji je zadužio hrvatsku kulturuDavnog 4. ožujka 1927. godine u Moravicama je, u obitelji Milana i Julijane Kvrgić, rođen Pero Kvrgić, jedan od najznačajnijih hrvatskih glumaca.


Njegov otac Milan na željezničkoj postaji u Moravicama u najmu je imao restoran pa je mali Pero odrastao dočekujući i ispraćajući vlakove da bi se već u sedamnaestoj godini, u doba Drugog svjetskog rata, počeo baviti glumom u tadašnjim partizanskim amaterskim kazališnim skupinama.


Gluma će ostati njegov životni poziv i kroz nju će steći bezbrojna priznanja i nagrade, a čuvena predstava “Stilske vježbe” u kojoj je glumio s Lelom Margitić slovi – u svjetskim okvirima – kao najdugovječnija kazališna predstava s istim ansamblom.
Premijera je održana 19. siječnja 1968. godine, a 30. travnja 2018. godine u Gavelli je odigrana posebna predstava kojom se obilježilo pedeset godina postojanja te predstave!


Fascinacija i inspiracija


Kad se tome dodaju i brojni podaci o drugim predstavama i ulogama te nizu značajnih nagrada koje je Kvrgić osvojio, onda je logično da tom glumačkom velikanu treba dati punu pažnju.


Baš to učinjeno je u njegovim rodnim Moravicama i to na željezničkoj postaji, baš pred kućom u kojoj je Kvrgić proveo svoje djetinjstvo.Na zidu te kuće postavljena je i otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na ovog kazališnog maestra. Inicijativu i ideju o obilježavanju Svjetskog dana kazališta tim činom dao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je pred spomen pločom i prvi pozdravio nazočne.


“Pero Krvrgić je velikan glumišta koji je zlatnim slovima upisan u povijest našeg kazališta. Bio je uzor, fascinacija i inspiracija. Njegove maestralne interpretacije impozantnog broja uloga ostaju trajni umjetnički vrhunci našeg teatra. Hvala mu za sve što je ostavio i napravio, njegovo će ime biti trajno zabilježeno u hrvatskoj kulturnoj povijesti”, rekao je Komadina.


Podsjetio je kako Primorsko-goranska županija svoj doprinos Svjetskom danu kazališta daje i kroz projekt “Umrežimo se kazalištem”, a označavanje kuće Kvrgićevog djetinjstva spomen obilježjem još je jedan dopirnos Županije očuvanju kulture.


Samozatajan i marljiv


O Peri Krvgiću kao prijatelju i glumcu govorila je Lela Margitić, njegova sjajna partnerica iz Stilskih vježbi, rekavši kako je bio skroman, samozatajan, tolerantan, pažljiv, marljiv, pametan i – borac.


Osvježivši sjećanja na njega s nekoliko anegdota, Margitić je riječ predali Ani Kvrgić, kćeri velikog kazališnog umjetnika koja je naglasila kako je njen otac bio velik u svojoj jednostavnosti te zahvalila Primorsko-goranskoj županiji, kao i svima koji su pomogli u ostvarenu ovog čina, na trudu, ljubavi i poštovanju prema djelu njezinog oca:“Ovo spomen obilježje, postavljeno baš na kuću u kojoj je proveo djetinjstvo, podsjećat će putnike i namjernike da je ovo bilo mjesto odrastanja čovjeka koji postao nezaobilazno ime u povijesti hrvatske kulture, posebno kazališta”, rekla je Ana Kvrgić.


Svečanosti su uz spomenute nazočili još i državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, zamjenik župana Petar Mamula, resorna pročelnica Sonja Šišić, predsjednik Mjesnog odbora Moravice Milan Mamula, konzultant Uprave HŽ Infrastruktura Darko Barišić te šef željezničke postaje Moravice Ivica Turković.


Moderator i voditelj ove svečanosti bio je glumac Matija Kezele, osnivač Kotar teatra u Delnicama. Upravo na njegovu i inicijativu Kotar teatra u Delnicama je osnovana Kazališna scena Pero Kvrgić koja već iza sebe ima stotinjak kvalitenih kazališnih predstava čime se i na taj način čuva sjećanja na Peru Kvrgića velikog čovjeka i glumca.


Iznimno plodna glumačka karijera


Kvrgić je za plodnog kazališnog života ostvario više od dvije stotine uloga, a glumio je u najznačajnijim hrvatskim kazališnim kućama – HNK Zagreb, ZDK Gavella, Teatar & TD, ZKM, riječki HKD teatar, dubrovačko kazalište Marin Držić, Komedija, Kerempuh, Teatar u gostima, Epilog teatar, brijunski Teatar Ulysses…


Glumio je u nizu klasika, ali i suvremenim djelima, a čuven je po sjajnim oživotvorenjima likova iz dramskih djela Marina Držića. Nastupio je i u nizu TV i igranih filmova, a bio je i kolumnist “Vijenca”.


Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao ga je 2006. godine Redom Kneza Branimira s ogrlicom za izniman i dugogodišnji doprinos kuluri Republike Hrvatske. Pero Kvrgić preminuo je u Zagrebu, 23. prosinca 2020. godine u 93. godini života.