"Nismo sami"

Šest osobnih asistenata za 12 goranskih korisnika

Marinko Krmpotić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Osobni će asistenti pružati uslugu pratnje i pomoć u različitim životnim aktivnostima korisnika ciljane skupine s područja Grada Delnica te općina Lokve, Fužine, Mrkopalj, Ravna Gora, Brod Moravice i Skrad»Nismo sami« naziv je novog projekta koji pokreće Gradsko društvo Crvenog križa Delnice i koji je usmjeren na pružanje usluge osobne asistencije osobama s najtežom vrstom i stupnjem tjelesnih oštećenja te osobama s intelektualnim i mentalnim oštećenjima.


Cilj tog novog projekta, ističe Snježana Krizmanić, ravnateljica GDCK-a Delnice, jest ne samo pružiti pomoć tim osobama već unaprijediti njihov obiteljski život rasterećenjem od dijela obveza članova njihovih obitelji, odnosno u što većoj mjeri uključiti takve obitelji i pojedince u zajednicu.


Najteži stupanj


– U projekt će biti uključeno šest osobnih asistenata koji će pružati uslugu pratnje i pomoć u različitim životnim aktivnostima za 12 korisnika ciljane skupine s područja Grada Delnica te općina Lokve, Fužine, Mrkopalj, Ravna Gora, Brod Moravice i Skrad.
Pružanje usluge osobne asistencije podrazumijeva usluge kao što su osobna briga, pomoć pri sitnim kućanskim poslovima, obavljanje kupovine, pomoć pri fizičkim potrebama, obavljanje administrativnih poslova, pomoć pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije, pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima i drugo.


Usluge za korisnike su bez novčane naknade, a osobe koje se mogu prijaviti na ovaj Javni poziv su odrasle osobe, starije od 18 godina, s najtežom vrstom i stupnjem tjelesnih oštećenja, odnosno one koje imaju izdano Uvjerenje neovisnog tijela vještačenja o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije ili Uvjerenje Odbora za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije.


Uvjerenje vještaka


Zainteresirane osobe za korištenje usluge prijave mogu podnijeti u pisanom obliku te dostaviti poštom ili osobno na adresu HCK GDCK Delnice, Školska 25, 51300 Delnice i to s naznakom: Pretprijava za »Projekt osobna asistencija za osobe s invaliditetom – faza III«, kao i na e-mail: [email protected].


Također, sve potrebne informacije mogu se dobiti i na mobitel: 099/2547285 ili telefon: 051/812686 radnim danom od 8 do 14 sati.


Prijavi je potrebno priložiti uvjerenje neovisnog tijela vještačenja o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije ili uvjerenje Odbora za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije o ispunjavanju uvjeta za primanje usluge osobne asistencije, presliku osobne iskaznice ili drugi jednakovrijedan službeni dokument u kojem je naveden datum rođenja temeljem kojeg se utvrđuje dob sudionika te izjavu korisnika usluge osobne asistencije da ne prima usluge smještaja, organiziranog stanovanja ili cjelodnevnog boravka – rekla je ravnateljica Snježana Krizmanić.