Novi adut

Počinje uređenje šetnice oko jezera Lepenica

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Osmišljen je projekt uređenja 12,5 km duge šetnice, dvaju pristaništa za brodove, pontonskog mosta te uređenja prostora plaže i oko plaže. Tako uređena, ova bi lokacija, uz brod koji bi s Bajera bio premješten na Lepenicu, bila novi fužinski adut Narednog tjedna uz plažu na jezeru Lepenica počet će radovi prve faze uređenja šetnice oko tog fužinskog jezera koje bi u bliskoj budućnosti moglo postati vodeća atrakcija turistički najrazvijenije goranske općine. Naime, u Općini Fužine osmislili su projekt uređenja 12,5 km duge šetnice, dvaju pristaništa za brodove, pontonskog mosta te uređenja prostora plaže i oko plaže.


Tako uređena, ova bi lokacija, uz brod koji bi s Bajera bio premješten na Lepenicu, svakako privlačiti mogla brojne turiste i predstavljati novi turistički adut Fužina.


Prvi je korak u tom smjeru jučerašnje potpisivanje ugovora o prvoj fazi radova na izgradnji Edukativne staze Lepenica.
Ugovor su potpisali načelnik Opčine Fužine David Bregovac i Matea Šimičak, predsjednica Uprave Univerzal iz Karlovca čiji radnici nakon obveze petodnevnog uvođenja u rad kreću narednog tjedna s poslovima.


Rok od 120 dana


– Naš je posao izgradnja prvog pristaništa i uređenje šetnice u dužini od 3,5 km. Ugovor nas obvezuje da posao realiziramo u roku od 120 dana, što ćemo i učiniti jer imamo tridesetogodišnje iskustvo u poslovima ove vrste. Imamo četrdesetak uposlenih od kojih će njih desetak, uz strojeve, biti angažirano na ovim poslovima – najavila je Matea Šimičak.


Ukupna cijena realizacije ove prve faze s PDV-om je 851.612 kuna i ta je svota u cijelosti sufinancirana iz Mjere B.2.1 Edukativne staze LAGUR-a Tunera.


Štoviše, ova Lokalna razvojna agencija vezana za razvoj ribarstva osigurala je za ovaj projekt 972.457 kuna, od čega će dio svakako biti namijenjen i drugoj fazi koja je za sufinanciranje prijavljena Ministarstvu poljoprivede i to u visini od oko milijun kuna s kojima bi se u potpunosti dovršilo preostalih 9 km šetnice oko Lepeničkog jezera, a treća bi faza donijela i uređenje pontonskog mosta.


Prva faza sigurno je gotova do jeseni ove godine, najavo je fužinski načelnik David Bregovac, koji vjeruje i u realizaciju druge i treće faze.


Turistički iskorak


– Za drugu fazu također već imamo osigurana sredstva, a do zastoja je došlo, čini nam se, zbog stanja s potresom. No vjerujem da ćemo u roku od dvije do tri godine u potpunosti završiti ovaj projekt čija će realizacija značiti novi turistički iskorak za područje Općine Fužine – rekao je načelnik Bregovac, zahvalivši državnim poduzećima Hrvatske šume i Hrvatska elektroprivreda na razumijevanju i potpisivanju ugovora kojima su prihvatili realizaciju ovog projekta.


A da bi itekako ova ideja mogla privlačiti goste, bilo je vidljivo i jučer jer je uz obalu Lepenice bilo puno automobila i šatora, mahom sudionika Europskog kupa u podvodnoj orijentaciji koji se ovog vikenda održava na jezeru Lepenica.