Centar za poljoprivredu

Objekt za preradu voća u Staroj Sušici čeka primorsko-goranske proizvođače

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Objekt vrijedan 3,5 milijuna kuna sastoji se od rashladne komore, linije za preradu sokova, sušare, acetatora za proizvodnju octa i destilerija za alkoholna pića te eterična ulja, a bit će dodana i punionica meda.



Objekt za preradu voća Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije mogao bi biti iznimno koristan i dati značajan doprinos trudu i radu svih koji se na području PGŽ-a bave voćarstvom, jasno je nakon jučerašnje prezentacije rada tog objekta smještenog u Staroj Sušici.


Potvrdio je to i probni rad tijekom kojeg je prerađeno te u sok i čips pretvoreno više od tone svježih jabuka. Objekt se sastoji od rashladne komore od 20 m2, linije za preradu sokova, sušare, acetatora za proizvodnju octa i destilerije za alkoholna pića te one za eterična ulja, a svemu tome bit će dodana i punionica meda.


Sve te nove i odlično uređene pogone jučer su obišli novinari, a pojedinosti rada i mogućnosti Objekta za preradu voća predočio im je Dalibor Šoštarić, direktor Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a.





On je istaknuo kako je namjera da se ovaj objekt stavi u funkciju za pružanje usluga svim zainteresiranim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u cilju prerade njihovih proizvoda:


»Budući da je Centar za poljoprivredu i razvoj proračunski korisnik PGŽ-a, same usluge prerade neće se naplaćivati, a ono za što će trebati platiti bit će struja, voda i ambalaža. Bitno je naglasiti kako će proizvodi biti potpuno ekološki, bez ikakvih dodataka, a najveći dio proizvodnje bit će vezan za preradu jabuka.


Plan rada


Kroz probni rad svi naši uposlenici vrlo su intenzivno radili na edukaciji, prošli su sve procese i znaju što treba. Ne bježimo od tog posla, ali ukoliko budu morali biti vezani uz Objekt za preradu voća, onda će patiti neka druga područja naše djelatnosti.


Mogućnosti pogona i tehnologije smo vidjeli, a daljnji korak je izrada kvalitetnog plana rada. Moramo, između ostalog, vidjeti koliko vremena treba za pojedini proces, kao i koje su minimalne i maksimalne količine voća koje ćemo primati na obradu.


Također treba vidjeti hoće li te poslove raditi sadašnji zaposlenici Centra ili će se ići u zapošljavanje novih. Iskreno, bio bih najsretniji kad bismo imali još godinu dana da točno vidimo sve mogućnosti, napravimo paletu proizvoda, odredimo sve potrebne parametre te što kvalitetnije upoznamo ljude s mogućnošću korištenja Objekta za preradu voća«, rekao je Šoštarić.



Dodaje kako vjeruje u budućnost ovog objekta jer je na području Primorsko-goranske županije tijekom nekoliko posljednjih godina bobičastim, jagodičastim i ostalim voćem zasađeno preko 200 hekara površina, pa je jedan ovakav objekt itekako potreban.


Dodatni sadržaji


Ukupna investicija, pojasnio je župan Zlatko Komadina, vrijedna je 3,5 milijuna kuna od čega je 400.000 kuna stiglo iz EU-a, 600.000 kuna uložile su lokalne samouprave, a 2,5 milijuna kuna osigurano je iz proračuna PGŽ-a:


»OPG-ovi našeg područja koji se bave proizvodnjom voća moći će svoje voće sušiti ili preraditi u destilate, likere i sokove. Otvaranjem Objekta za preradu voća nastavljamo razvijati ovaj prostor koji je u vlasništvu PGŽ-a.


Uz Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj te Objekt za preradu voća, tu je i Centar za velike zvijeri, a plan nam je osmisliti i dodatne sadržaje – ići će se u uređenje Goranske kuće s ugostiteljskim sadržajima i smještajnim kapacitetima, a u planu je i uređenje Kuće gljiva.


Želja nam je da ovaj prostor u Staroj Sušici istodobno bude i turistički zanimljiva lokacija, i mjesto gdje se radi i privređuje, kao i odredište gdje će se puno toga moći naučiti«, rekao je Komadina.


Nedvojbeno, prezentacija rada Objekta za preradu voća ukazala je na velike mogućnosti. No, do njihove je realizacije potrebno još puno toga i treba se nadati da se nakon prezentacije neće stati.


Za kvalitetan rad svih pogona ovog objekta trebalo bi, rekao nam je direktor Šoštarić, desetak ljudi. Njihovo zapošljavanje i njihov rad bila bi prava i jedina kruna ovog projekta koji je u svojoj srži sjajna ideja i koji mora zaživjeti, odnosno raditi.


U suprotnom će sve skupa biti samo iznova bačen novac.