Antonio Dražović

Novi gradonačelnik Čabra pisao Vladi, žali se na uništavanje šuma

Edi Prodan

Antonio Dražović

Antonio Dražović

Šume su žiteljima Čabra sve, a sredstvima koja su nepošteni propisi ukrali Čabru, tamo je mogao biti izgrađen planinski raj, poručuje Antonio DražovićAntonio Dražović, jedan od najmlađih gradonačelnika Hrvatske kojeg su stanovnici Čabra nedavno izabrali kako bi ih u idućem četverogodišnjem razdoblju uveo u bolji život, kenuo je kako je i obećao – aktivno i žestoko.


S obzirom da taj goranski grad ima golemu površinu, analogno tome i veliko šumsko bogatstvo, uistinu je nejasno njegovo današnje siromaštvo i s time povezana demografska katastrofa. Dražović je premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković poslao otvoreno pismo u kojem od njih traži “zaustaljanje pljačke nad čabarskim šumskim bogatstvom”.


“Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, poštovana ministrica poljoprivrede,
obzirom ste ignorirali osobno pismo koje sam Vam poslao kao gradonačelnik Čabra, ne ostavljate mi drugu mogućnost nego da pokušam izboriti prava stanovnika koje zastupam otvorenim javnim pismom sadržaj kojeg je u najvećoj mjeri istovjetan osobnim pismom.


Obraćam Vam se kao izabrani gradonačelnik Grada Čabra. Grad Čabar pokriva 282 km2 površine, od čega je oko 215 km2 pod šumom. Iz tog podatka, a i svih onih koji su Vama kao predsjedniku VRH poznati, jasno proizlazi koliki značaj ima eksploatacija šume za prostor grada Čabra.


Svjesni ste, također, koje su posljedice rada na eksploataciji šume. Prvenstveno ovdje mislim na utjecaj na okoliš, odnosno, prometnice po kojima prometuju strojevi kojima se izvlače i prevoze trupci. Posljedice izmakle dobiti kroz godine za gospodarstvo Čabra ću Vam ukratko objasniti.


Usporediti ću to sa nekom općinom na jadranskoj obali koja većinu svog prihoda ostvaruje, logično, od turizma.


Kada bismo prije 20 godina toj općini oduzeli 90 posto sredstava što ostvaruje taksama koje plaćaju turisti, a ostavili otpad koji ostaje iza turista, danas bismo imali nerazvijen i upropašten prostor.


Srećom po njih, oni su imali priliku ostvariti benefit od glavne gospodarske aktivnosti koja se odvija u tom prostoru.


Na žalost stanovnika, Čabar to nije imao. Čabar je proteklih 30 godina pokraden. Pokraden je nepravednim i nepoštenim odredbama zakonodavnih tijela koje su mu uzele 90 posto prihoda od jedinog resursa kojeg Čabar ima. To su njegove šume.


Tim pokradenim sredstvima gospodarili su ljudi koji nemaju nikakve veze sa šumama i prostorom Čabra, a na uštrb domicilnog stanovništva koje generacijama skrbi o zdravlju šumskog dobra.


Šume su žiteljima Čabra sve, a sredstvima koja su nepošteni propisi ukrali Čabru, tamo je mogao biti izgrađen planinski raj.


Ako znamo da se godišnje u Čabru legalno sječe 80.000 m3 drva, ako znamo da je cijena oko 400 kn po m3, onda proizlazi da država na godišnjoj bazi uprihodi od trupaca sa područja grada Čabra 28 milijuna kuna – Čabar tek oko 3 milijuna.


Postojeću politiku smatram doslovno veleizdajom, a objasnit ću Vam i zašto. Republika Austrija subvencionira kupnju trupaca na javnim dražbama u Hrvatskoj svojim drvoprerađivačima sa 50 posto cijene.


Time su naši domaći vlasnici pilana i svi radnici koji rade kod njih, zajedno sa njihovim obiteljima, diskriminirani i dovedeni na rub propasti. Austrijski ponuđači uz pomoć države dižu cijenu trupaca do 1100 kn/m3. Toj je cijeni nemoguće parirati na slobodnom tržištu.


Austrija čuva svoje šume, mi uništavamo svoje.


Jasno ću Vam poručiti da nismo budale i da nas nećete više eksploatirati. Šaljem Vam ovo pismo kako bih Vam jasno rekao da tome mora doći kraj i da ću učiniti sve što treba kako bih ovu pljačku nad Čabrom i Čabranima zaustavio.


Vi možete prestati sa politikom uništavanja ili možete nastaviti sa ovakvom nerazumnom politikom. Živi zid odavno, već godinama, upozorava na kriminal koji se dešava u Hrvatskoj. Dosad nismo imali izvršnu vlast za poduzeti konkretne korake. U Čabru imamo izvršnu vlast i svakako neću ustuknuti pred Vama.”, istaknuo je u svom otvorenom pismu gradonačelnik Čabra Antonio Dražović.