Baština

Njegovanje jezičnog bogatstva Gorskog kotara. Dijalektalni dječji festival Goranski Cukrac trajat će cijele godine

Marinko Krmpotić

Ponosni smo također što je Ministarstvo kulture i medija prepoznalo naš trud i Goranski cukrac se ove godine održava pod njihovim pokroviteljstvom, kaže Natalija MitrićDELNICE – Nakon što je u prvom tromjesečju uspješno ostvaren niz planiranih sadržaja, Goranski cukrac – dijalektalni književni festival za djecu – u drugoj godini svoga postojanja širi sadržaje i vremenski traje, s prekidima, gotovo cijelu 2023. godinu, najavljuje Natalija Mitrić koja je i osmislila ovaj nesvakidašnji književni festival.


Novi sadržaji


– S organizacijom ovogodišnjeg festivala počeli smo još u prošloj godini, u studenom 2022., raspisivanjem dva književna natječaja za goranske osnovnoškolce – Kajiku na goranskim idiomima i Zamračena (blackout) dijalektalna poezija. Natječaji su završili u siječnju, a rezultati su objavljeni na službenoj facebook stranici festivala Goranski cukrac. Potom su se 8. ožujka goranski osnovnoškolci družili u Međuškolskom dijalektalnom kvizu uz nastup 12 goranskih škola (Vrbovsko, Moravice, Severin na Kupi, Gomirje, Jablan, Brod Moravice, Skrad, Ravna Gora, Lokve, Mrkopalj, Fužine i Gerovo). Cilj je bio da se jako dobro zabavimo i da djecu potaknemo na istraživanje goranskih idioma. Nakon završetka kviza »preselili« smo se na facebook i »igramo« se s odraslima. Pozivamo sve poznavatelje i nepoznavatelje goranskih dijalekata da lajkaju stranicu Goranskog cukraca na fejsu i igraju se s nama. Točni odgovori osvajaju, a što drugo nego cukrace (bombone), govori Natalija Mitrić.


Najavljuje i niz novih sadržaja.
– U travnju ove godine goranski osnovnoškolci će se družiti s goranskim autorima koji pišu na dijalektu – Zlatom Bujan Kovačević, Zlatkom Pochobradskym, Davorom Grgurićem i sa mnom. Štoviše, od ove godine na Goranskom cukracu sudjeluju i dijalektalni književnici iz ostatka Hrvatske. Gošća Cukraca 2023. je Tatjana Pokrajac-Papucci. Na Goranski cukrac dolazi zbog svog književnog rada za djecu na čakavskom narječju (»Iščen bičve« – zbirka poezije za djecu, »Mašta čini svašta« – književni jezik, čakavština i prijevod na talijanski jezik). Piše puno i na standardu, a osnovnoškolci će je prepoznati i po radovima u udžbenicima za sve niže razrede osnovne škole. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade i Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika.


Gostovanje


U rujnu Goranski cukrac putuje u goste izvan Gorskog kotara – u Zagreb. Želja nam je upoznati zagrebačke osnovnoškolce s goranskim dijalektima i predstaviti im barem dio jezičnog bogatstva Gorskog kotara. Dobili smo već i nove pozive za gostovanja u sljedećoj godini, što nas jako raduje. Ponosni smo također što je Ministarstvo kulture i medija prepoznalo naš trud i Goranski cukrac se ove godine održava pod njihovim pokroviteljstvom. Zahvaljujemo i općini Brod Moravice i načelniku Mariju Šuteju što je prepoznao kulturni, a u budućnosti i turistički potencijal oba festivala (Goranski cukrac i Kućica od knjiga). Pozivam i druge općine da podrže projekt i promociju svojih dijalekata, posebno izvan granica Gorskog kotara, rekla je Natalija Mitrić.


Dijalektalni dječji festival


Od ove godine Goranski cukrac je samo dijalektalni dječji festival. Dio Cukraca koji se održavao na standardu odvojio se u Festival dječje književnosti nazvan Kućica od knjiga, a taj će se dječji knjigofest održati u drugoj polovici svibnja u i oko Hrvatske čitaonice sela Kuti i u goranskim školama. Medijski pokrovitelji Goranskog cukraca, a nadamo se i Kućice od knjiga, i ove su godine Novi list i Radio Gorski kotar.