30. obljetnica

Milanović razgovarao s predstavnicima Kluba 138. brigade HV-a “Goranski risovi”

Hina

Predsjednik Republike Zoran Milanović s članovima Kluba 138. brigade HV "Goranski risovi" / Foto Ured predsjednika RH

Predsjednik Republike Zoran Milanović s članovima Kluba 138. brigade HV "Goranski risovi" / Foto Ured predsjednika RH

UDomovinskome ratu poginulo je 15 i ranjeno 220 njezinih pripadnikaPredsjednik Republike Zoran Milanović primio je u ponedjeljak predstavnike Kluba 138. brigade Hrvatske vojske “Goranski risovi” iz Delnica u prigodi obilježavanja 30. godišnjice osnivanja brigade, čijim je pripadnicima zahvalio na svemu što su učinili za Hrvatsku.


Brigada je osnovana u Delnicama 28. listopada 1991. godine i prvotni su sastav činile postrojbe ZNG-a s područja općina Delnica, Čabra i Vrbovskog, a u Domovinskome ratu poginulo je 15 i ranjeno 220 njezinih pripadnika.


Tradiciju brigade i sjećanje na njen ratni put nastavlja Klub 138. brigade HV, a njegovi predstavnici predsjedniku Republike su predstavili ratni put brigade kroz koju je prošlo više od pet tisuća branitelja, većinom s područja Gorskog kotara, ali i s Primorja i Krka te Rijeke i Opatije.
Istaknuli su kako je zahvaljujući već njihovom prvom borbenom akcijom početkom studenoga 1991., odnosno oslobađanjem svih vojnih objekata JNA u Delnicama, Hrvatska vojska došla do velike količine oružja i streljiva nužnih za obranu.


Brigada je na ratištu, prije svega ličkom, provela četiri godine, od osnivanja do studenoga 1995. godine, a “Goranski risovi” svoj su doprinos dali i u oslobodilačkoj akciji “Oluja” u kojoj su djelovali zajedno s Tigrovima.


“Iako je iza njih slavan ratni put, požalili su se predsjedniku Milanoviću kako su gotovo zaboravljeni kao brigada i da se o njima u javnosti jako malo zna. Kako bi očuvali sjećanje na postrojbu, Klub 138. brigade Hrvatske vojske ‘Goranski risovi’ objavio je već dvije knjige koje detaljno i iscrpno obrađuju dane osnivanja postrojbe te potom i njen ratni put vezan uz ličko ratište”, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.


Predsjednik Milanović zahvalio je pripadnicima brigade na svemu što su učinili za Hrvatsku.