Gradsko vijeće Delnica

Mađari i Nijemci ozbiljno zagrizli za sportski hotel u Delnicama, stižu sljedeći tjedan

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Na upit što je s potencijalnim ulaganjima u hotel sportskog tipa u zgradi bivše ambulante, gradonačelnik je za idući tjedan najavio dolazk ulagača koji stižu s projektantima i savjetnicima, što znači da imaju ozbiljne namjerePosljednja sjednica Gradskog vijeća Delnica održana prije ljetnih praznika i sezone godišnjih odmora protekla je u znaku zanimljivih vijećničkih pitanja kroz koje su članovi Gradskog vijeća iskazali zanimanje za aktualne investicije, potencijalna nova ulaganja te probleme vezane uz poštu i autobusni promet.


Tako je Igor Pleše (SDP) postavio pitanje o realizaciji projekata izgradnje Doma umirovljenika u Delnicama, vodoopskrbnog sustava u Lučicama i muzejskog prostora u zgradi stare šumarske škole, a Goran Rački (Unija Kvarnera) želio je znati mogu li planirani radovi u Lučicama biti gotovi do kraja ove godine.


Odgovorio im je gradonačelnik Ivica Knežević rekavši da su aktivnosti oko izbora novog izvođača završnih radova na budućem Domu umirovljenika pri kraju, a po procjenama nadležnog Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, svi potrebni poslovi traže vrijeme od pet-šest mjeseci, što bi moglo značiti da bi Dom mogao biti gotov iduće godine: »Veliki švicarsko-hrvatski projekt uređenja vodoopskrbe i odvodnje u Lučicama krenut će po planu ovog ljeta, a njegov završetak predviđen je, zbog velikog obima poslova, tek krajem iduće godine.
Kad je riječ o projektu izgradnje muzejskog prostora, stanje je takvo da čekamo raspisivanje EU natječaja i kad se to dogodi, prijavit ćemo se«, rekao je Knežević.


Neophodna rampa


Što je s potencijalnim ulaganjima u hotel sportskog tipa u zgradi bivše ambulante u Delnicama, pitao je Danijel Kezele (Volim Delnice), njegovu stranačku kolegicu Adrijanu Kruljić zanimalo je postoji li mogućnost uređenja dječjeg igrališta u naselju Hrvatsko budući da tamo trenutačno živi čak jedanaestero djece, a Igor Mance (HSP) upitao je – ponukan nedavnom teškom prometnom nesrećom – postoji li mogućnost da se na željeznički prijelaz prema Vučniku postavi rampa.


Odgovarajući im, gradonačelnik Knežević najavio je za idući tjedan dolazak ozbiljnih mađarsko-njemačkih ulagača koji dolaze s projektantima i savjetnicima, što znači da imaju ozbiljne namjere: »Kad je riječ o uređenju dječjeg igrališta u Hrvatskom, svakako smo za to pa smo već kontaktirali mještane, a problem je što Grad Delnice nema u tom naselju u svom vlasništvu lokaciju pogodnu za izgradnju igrališta. No, spremni smo i otkupiti neko zemljište pa ćemo kroz razgovore s mještanima nastojati ostvariti tu ideju«, rekao je Knežević.


Urgiranja kod nadležnih


Vezano uz Manceov upit, gradonačelnik je odgovorio da Grad sam ne može postaviti brklju, ali će uputiti dopis nadležnima iz HŽ Infrastrukture te vidjeti postoji li ta mogućnost.
Slične odgovore o kontaktiranju nadležnih dobili su i Igor Pleše (SDP) koji je pitao može li se što učiniti na produljenju radnog vremena poštanskih ureda u Brodu na Kupi i Crnom Lugu koji rade tri puta tjedno samo po dva sata, odnosno Davoru Košmrlju (SDP) koji je uz konstataciju kako su Delnice ostale na jednoj jutarnjoj autobusnoj liniji prema Rijeci, upitao može li doći do poboljšanja.


Gradonačelnik Knežević na oba je upita odgovorio obećanjem da će kod nadležnih poduzeća tražiti pojašnjenje i razumijevanje kakvo je, primjerice, iskazala Erste banka odlukom da u Crni Lug vrati bankomat.


Krcate kante na ugibalištima


Postoji li mogućnost da se kante za otpatke na ugibalištima uz cestu prema Brodu na Kupi češće prazne, odnosno da se na neko od njih možda postavi i kontejner, pitala je Tanja Kezele (PGS) argumenitiravši svoje pitanje činjenicom da je na tim lokacijama sve više otpada.


Ta su odlagališta, odgovorio je gradonačelnik Knežević, namijenjena isključivo turistima, ali ih, na žalost, ne znajući za to ili neodgovorno ne obraćajući pažnju na to pravilo, koriste i mnogi mještani. Pokušat ćemo učestalije odvoziti taj otpad, ali postavljanje kontejnera ne dolazi u obzir jer bi tada bilo još više otpada«, rekao je Knežević.