Kulturna baština

“Tradicija i običaji Srba Gorskog Kotara”: Mala zajednica duge povijesti i bogate kulturne baštine

Marinko Krmpotić

foto: SKD Prosvjeta

foto: SKD Prosvjeta

Projekt »Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara« u organizaciji SKD-a Prosvjeta provodit će se u pododborima Moravice i Gomirje tijekom idućih šest mjeseci i to uz programsku i financijsku podršku SNV-aMORAVICE – Približavanje kulturne baštine Srba Gorskog kotara mladima te očuvanje običaja i vještina od zaborava temeljni su ciljevi projekta »Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara« koji će se u organizaciji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta provoditi u pododborima Moravice i Gomirje tijekom idućih šest mjeseci i to uz programsku i financijsku podršku Srpskog narodnog vijeća. Predstavljanje projekta održano je u prostorijama Zavičajnog muzeja u staroj školi u Dokmanovićima uz prisustvo brojnih predstavnika srpske zajednice, kao i lokalnih kulturnih i obrazovnih organizacija.


Zanimljiv projekt


Voditeljica projekta Maja Musulin predstavila je niz projektnih aktivnosti koje će se provoditi u idućem razdoblju. Kulturnu baštinu, istaknula je, planira se interpretirati u kontekstu današnjeg vremena te poučiti mlađe generacije da kroz njegovanje tradicije sačuvaju pripadnost zajednici i nacionalni identitet na navedenom prostoru.


 
– Kroz niz radionica i predavanja namijenjenih odraslima, djeci i mladima obradit će se nekoliko tematskih jedinica, od kojih valja istaknuti teme o doseljavanju i životu, običajima vezanih uz crkvene praznike, narodnoj nošnji i vizualnoj prepoznatljivosti Srba Gorskog kotara. Osim toga, kroz predavanja i radionice o starim zanatima i ručnim radovima, načinu privređivanja kroz povijest i tradicijskim običajima, sudionici će moći naučiti i steći vještine korisne u svakodnevnom životu. Kao završetak prve faze projekta planirano je organizirati i održati prezentaciju i natjecanje u pastirskim igrama, kao i izložbu radova prikupljenih i izrađenih tijekom provedbe projekta, rekla je Musulin.


Veliki odaziv gostiju

Predstavljanju projekta nazočili su i generalni sekretar Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Slobodan Živković, potpredsjednik SDSS-a i zamjenik županice Karlovačke županije Dejan Mihajlović, zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovskog Đorđe Busić, ravnatelj Željezničke tehničke škole Moravice Borivoj Dokmanović, predsjednik MO Moravice Milan Mamula, predsjednik MO Gomirje Nemanja Musulin, predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog, kao i ostali predstavnici srpske zajednice na lokalnoj i županijskoj razini te predstavnici lokalnih kulturnih organizacija.

Predstavljanju su bili nazočni i brojni predstavnici udruga i institucija srpskog društva u Hrvatskoj pa je tako potpredsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta prof. dr. sc. Siniša Tatalović istaknuo važnost projekata te vrste za lokalnu zajednicu, naglasivši kako EU posebno brine i ulaže u očuvanje zajednica nacionalnih manjina, s naglaskom na malene zajednice s bogatom kulturnom baštinom i povijesti.


– Baš takva je srpska zajednica u Gorskom kotaru koja je unazad 420 godina formirala jasno i bogato kulturno-povijesno nasljeđe. Baš zbog toga nužna je potreba obrazovanja na materinjem jeziku i pismu, odnosno očuvanje jezika, kulture i običaja Srba, rekao je Tatalović, naglasivši kako SKD Prosvjeta svojim kvalitetnim radom brine o očuvanju kulture i identiteta Srba u Republici Hrvatskoj te predstavlja jedan od stupova očuvanja identiteta.


Važna podrška


Mila Tatović Ramljak iz Srpskog narodnog vijeća izrazila je zadovoljstvo lokalnom inicijativom i činjenicom da je ona prerasla u kvalitetan projekt. Srpsko narodno vijeće trenutno podupire nekoliko sličnih projekata diljem Republike Hrvatske, a svakako je bitno istaknuti da je jedan od ključnih ciljeva ekonomska valorizacija lokalne kulturne baštine kako bi ona bila od pomoći razvoju lokalne sredine. Istaknula je i kvalitetnu suradnju s Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Vrbovskog, kao i važnost podrške koju pruža projektu.


Andrea Vukelić, savjetnica u Srpskom narodnom vijeću, istaknula je kako je jedan od ciljeva Srpskog narodnog vijeća da kroz Centar za razvoj i investicije pruži lokalnim organizacijama stručnu, ali i financijsku potporu u radu. Važnost ovakvih projekata očituje se u čuvanju znanja, ali i vještini prenošenja znanja i njihova korištenja u svakodnevnom životu i radu, obogaćivanju turističke ponude i razvoju lokalne sredine.


Predsjednici Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, pododbora Moravice i Gomirje, Novica Vučinić i Milan Vukelić, izrazili su posebnu zahvalu rukovodstvu Srpskog kulturnog društva Prosvjeta kao i Srpskom narodnom vijeću koji su odlučili logistički i financijski podržati projektnu ideju te naglasili potporu koju daju redovitom radu pododbora, kao i investicijama pri uređenju prostorija pododbora u Moravicama i Gomirju.