Gradsko vijeće

Jednoglasno usvojen novi proračun Čabra, tko se ondje doseli dobiva novac za kuću

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Novost je izdvajanje 250.000 kuna koje ćemo, bude li interesa, podijeliti među sedam obitelji koje se odluče doseliti na naše područje te kupiti neku od starih kuća, rekao je Antonio DražovićSvih desetoro vijećnika nazočnih na pretposljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Čabra prihvatilo je prijedlog proračuna čabarskog gradonačelnika Antonia Dražovića pa će tako Čabar naredne godine raspolagati s 19,3 milijuna kuna što je, kako je istaknuo Dražović, realno i objektivno.


Naravno, ako Grad Čabar uspije kandidaturama na nekim od natječaja za vanproračunska sredstva, gradski će proračun rebalansom biti uvećan.


No, za sada stanje je takvo da će se sa spomenutih 19,3 milijuna kuna, kako je napomenula Saša Kovač predstavljajući proračun, biti raspoređeno tako da će najveći dio sredstava biti utrošen na gradnju i održavanje komunalne infrastrukture pri čemu se kao najznačajniji projekti izdvajaju uređenja ulica Ognjišče i Partizanska u Gerovu te klizišta u ulici Petra Zrinskog.


Vatrogascima premalo
Proračun su u najvećoj mjeri komentirali vijećnici HDZ-a pri čemu je Martin Kvaternik primijetio kako je čak četiri milijuna kuna namijenjeno plaćama previše u odnosu na nepunih 20 milijuna kuna proračuna, a gradonačelnik Dražović odgovorio mu je kako tu ima mogućnosti za smanjenje.


Kvarernik je primijetio i to da su izdvajanja od 150.000 kuna za vatrogasce premala te predložio da se toj svoti doda 80.000 kuna namijenjenih nagradama za rad uposlenih u gradskoj upravi.Da su vatrogasci dobili premalo i da za njih izdvojena sredstva ne odgovaraju zakonom određenim postocima izdvajanja, ustvrdio je i Kristijan Rajšel (SDP), a gradonačelnik Dražović složio se s njihovim stavovima istaknuvši kako mu je želja i namjera još i više izdvajati za vatrogastvo, ali ponajprije za opremu i poboljšanje uvjeta rada, a ne fešte i domjenke kojih je, po njemu, bilo previše i to ne samo kod vatrogasaca.


Te su riječi izavale različite reakcije pa je nakon kraće rasprave, a na prijedlog Ane Rendulić (HDZ), dogovoreno kako će se na jednoj od narednih sjednica Gradskog vijeća ponuditi slika trošenja proračunskih sredstava za druženja te vrste.


Demografski poticaj


Svoje rasprave neki su vijećnici uobličili u amandmane pri čemu je prihvaćen HDZ-ov prijedlog o povećanju sredstava za vatrogasce, kao i prijedlozi Marije Gašpar (NL Antonia Dražovića) o usmjeravanju dijela sredstava namijenjenih knjižnici u kupnju radnih bilježnica za srednjoškolce te osiguravanju sredstava za rušenje ruinirane zgrade u Plešcima, a nije prošao njezin prijedlog vezan uz veće smanjenje sredstava namijenjenih radu gradske knjižnice.


Komentirajući po završetku sjednice donošenje proračuna za 2022. godinu gradonačelnik Dražović je rekao da je prioritet infrastruktura, dakle ceste, voda i rasvjeta.


– Novost je izdvajanje 250.000 kuna koje ćemo, bude li interesa, podijeliti među sedam obitelji koje se odluče doseliti na naše područje te kupiti neku od starih kuća na području naše lokalne samouprave.


Plan je naredne godine sufinacirati maksimalno sedam takvih obitelji, a bude li ih manje, svota koju će dobiti kao pripomoć pri kupnji neke od nekretnina, bit će veća. Cilj ove mjere je demografski, odnosno jačanje broja mladih ljudi koji žive na našem području, rekao je gradonačelnik Dražović.


Od siječnja ponovo na sanjkanje u Rudnik


Novost u radu gradske uprave i gradskih poduzeća je i to, istaknuo je gradonačelnik Dražović, što se odnedavno i KTD može baviti i ugostiteljstvom i turizmom.


– Oni su to već počeli raditi jer se u njihovoj organizaciji trenutačno provode adventska druženja, a u siječnju ćemo obnoviti rad sanjkališta u Rudniku te tamo prenijeti ovu ugostiteljsku ponudu koja je trenutačno u središtu Čabra.


Također, uz pomoć Udruge “Britvica” iz Prezida ići ćemo i na uređenje sanjkaške staze ratrakom kupljenim od Šumarije, a bude li sreće mogli bi naredne godine ući i u županijski program uređenja mreže malih goranskih sanjkališta kroz koji bismo pokušali nabaviti baby lift, odnosno traku koju bi sanjkaše prevozila s dna do vrha sanjkališta, najavio je gradonačelnik Dražović.