138. brigada

Goranski risovi: Domovinu branili i lovačkim puškama, Gorski kotar poštedjeli ratnih strahota

Marinko Krmpotić

Milivoj Diklić, Miljenko Balen, Darko Kolenc, Dragutin Vrus, Žarko Kovač, Željko Sokol, Dragan Niković i Mario Marincel / Foto Marinko Krmpotić

Milivoj Diklić, Miljenko Balen, Darko Kolenc, Dragutin Vrus, Žarko Kovač, Željko Sokol, Dragan Niković i Mario Marincel / Foto Marinko Krmpotić

138. brigada osnovana je 28. listopada, a već 5. studenog osvojena je vojarna Drgomalj i vojni objekti tadašnjeg JNA. Najveći doprinos u toj akciji dali su postrojba Policije Delnice i Antiteroristička jedinica Lučko, a u akciji su – pogotovo kad je riječ o prostoru vojarne Drgomalj – sudjelovali i članovi tek osnovane 138. brigade HV-aPrigodnim prisjećanjem na pažnje vrijednu prošlost, u ponedjeljak je u Delnicama, u organizaciji »Goranskih risova«, Kluba 138. brigade HV-a, oživljeno sjećanje na trideset godina od osnivanja brigade koja je dala veliki doprinos borbi za slobodu i osamostaljenje Hrvatske.


Kako bi podsjetili na prve trenutke postojanja ove vojne postrojbe, osnovane 28. listopada 1991. godine, u ponedjeljak su se u prostorijama kluba javnosti obratili neki od zapovjednika tadašnjih postrojbi. Miljenko Balen, ratni zapovjednik 138. brigade HV-a, rekao je, između ostalog, da je brigada osnovana u Zalesini, mjestašcu nedaleko od Delnica.


Predsjednikovo odlikovanje


– Prije tog čina osnovana je 20. lipnja, u okviru MUP-a, bojna ZNG-a i Krizni stožer tadašnje Općine Delnice. Sama 138. brigada osnovana je 28. listopada i to od pripadnika treće bojne 111. brigade HV-a, pripadnika ZNG-a i postrojbi Teritorijalne obrane, Narodne zaštite, dragovoljaca i vojnih obveznika s područja tadašnjih općine Delnice, Čabar i Vrbovsko.
Već 5. studenog osvojena je vojarna Drgomalj i vojni objekti tadašnjeg JNA, a najveći doprinos u toj akciji dali su postrojba Policije Delnice i Antiteroristička jedinica Lučko, a u akciji su – pogotovo kad je riječ o prostoru vojarne Drgomalj – sudjelovali i članovi tek osnovane 138. brigade HV-a.


Miljenko Balen, ratni zapovjednik 138. brigade HV-a


Pripadnici te brigade već su 19. prosinca 1991. godine krenuli u Liku i na bojišnici ostali do studenog 1994. godine te potom sudjelovali u vojnim akcijama Bljesak i Oluja u kojoj je sudjelovalo 2.700 Gorana. Dužnost u 138. brigadi tijekom Domovinskog rata obnašalo je 5.500 vojnika od kojih su 4.000 bili Gorani, a 1.500 ih je bilo iz Opatije, Krka i Rijeke.


Od 1991. do 1995. godine u ovoj je postrojbi boravilo 3.600 Gorana čiji je odlazak iz zavičaja značio krizu u privredi. Tijekom tog razdoblja poginulo je 15 pripadnika brigade, a oko 200 ih je ranjeno, dok ih je u poraću preminulo više od 500, rekao je brigadir Balen istaknuvši da je 22. svibnja 2006. godine brigada odlikovana redom Nikole Šubića Zrinskog od strane tadašnjeg predsjednika RH Stjepana Mesića.


Danonoćna dežurstva


O povijesti brigade govorio je i Žarko Kovač, zapovjednik prve bojne, spomenuvši da je u akciji osvajanja vojarne prva satnija imala zadatak opkoljavanja vojarne, a druga satnija prekid komunikacija između Delnica i Lokava kako bi se time pridonijelo akciji napada na vojna skladišta u kojima je bila velika količina naoružanja i eksploziva.


– U tim su akcijama sudjelovali i pripadnici bojne s minobacačima uključeni u Tigrove, kao i pripadnici PZO-a koji su i srušili dva neprijateljska aviona. U Oluji je zadatak Prve bojne bio osvajanje pravca Glibodol – Lička Jasenica – Rudopolje – Vrhovine – Plitvička jezera – rijeka Una i granica s BiH.


Zadatak je uspješno izvršen jer su svi sudionici savjesno izvršavali sve povjerene im zadaće, rekao je Kovač. U ime druge bojne, čiji je zapovjednik bio Krešimir Ožbolt, govorio je Dragutin Vrus zadužen tada za informativno-psihološko djelovanje.


Današnja delnička vojarna Stožerni brigadir »Ante Šaškor« oslobođena je od JNA 5. studenog 1991. godine


– Prvih je dana naš zadatak na području Čabra bio stvoriti uvjete da spriječimo eventualni dolazak tenkovskih jedinica iz Postojne, Ilirske Bistrice i Klane prema Čabru i ovom dijelu Gorskog kotara.


Danonoćno su pripadnici naše bojne dežurali na prometnicama od Čabra prema Gerovu i Delnicama, kao i šumskim cestama. Od oružja smo koristili jedino što smo imali, a to su tada bile – lovačke puške!


Nakon formiranja 138. brigade HV-a naša se bojna priključila toj brigadi u čijem je sastavu potom i otišla u Liku, rekao je Vrus naglasivši da je odaziv na mobilizaciju bio izuzetan jer su Gorani već tada shvatili da se domovina ne brani na kućnom pragu, već tamo gdje je napadnuta, a to je u tom trenutku bila i Lika.


Kontrola pruge


Dragan Niković, zapovjednik Treće bojne koja je djelovala na području Grada Vrbovskog, prisjetio se dramatičnih trenutaka postojanja te postrojbe koja je u prvim danima rata morala kontrolirati potencijalne upade diverzanata iz naselja s većinskim srpskim stanovništvom, Gomirjem i Ljubošinom, kao i promet prugom Karlovac – Rijeka.


– Već u srpnju i kolovozu te 1991. godine znali smo da se u nekim naseljima sa srpskim većinskim stanovništvom pojedinci naoružavaju i to je, kao i prometovanje prugom, trebalo kontrolirati. Uz to, zadatak nam je bio i kontrola odašiljača na Mirkovici koji je raketiran u nekoliko navrata i tom su prigodom živote izgubila tri pripadnika policijskih snaga ovog područja.


Po osnivanju 138. brigade HV-a svi smo se mi iz Treće bojne uključili u nju i sudjelovali u svim aktivnostima provedenim u Lici, od akcije Bljesak, kad smo sudjelovali u napadu na Konjsku glavu te potom i u Oluji u kojoj smo sudjelovali zajedno s 1. Gardijskom brigadom te drugom bojnom postrojbe HV-a iz Rijeke s kojima smo najprije krenuli pravcem Lička Jasenica – Rudopolje – Vrhovine, a potom se u drugoj etapi išlo pravcem Korenica – Frkašić – Donji Lapac pa prema granici s Bosnom i Hercegovinom, prisjetio se Niković rekavši da je po kraju te velike ratne operacije došlo do demobilizacije pojedinih postrojbi, osim jedne bojne 138. brigade HV-a koja je ostala na terenu u Lici djelovati do 28. listopada 1995. godine.


Tri zapovjednika


​Ukupno su tijekom postojanja 138. brigade HV-a na njenom čelu bila tri zapovjednika. Prvi je bio Ivan Gašpar koji je tu dužnost obavljao od osnivanja do veljače 1992. godine.


Potom je zapovjedništvo preuzeo Miljenko Balen koji je tu dužnost obavljao do kraja 1993. godine kada odlazi na funkciju dozapovjednika zapovjednog mjesta Gospić.


Tamo ostaje sedam mjeseci tijekom kojih ga uspješno zamjenjuje Rajko Matijašić. Potom se Balen vraća u postrojbu i ostaje na njenom čelu sve do kraja Domovinskog rata.


Milanović na obilježavanju godišnjice oslobađanja vojarne


U obilježavanje sjećanja na dane ponosa i slave uključeno je i prisjećanje na 5. studenog 1991. godine, dan kad su oslobođena vojna skladiša i vojarna u Delnicama.


Obilježavanje tog trenutka, najavio je Milvoj Diklić, predviđeno je za 4. studenog kad će u 9.15 sati na mjesnom groblju u Delnicama biti zapaljene svijeće i položeni vijenci uz grobove poginulih pripadnika 138. brigade HV-a.


Potom će u 10 sati biti održana sveta misa u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja, a u 10.45 bit će pod središnjim križem položni vijenci na delničkom groblju.


U 11.30 isti će čin biti obavljen uz spomenik na Trgu 138. brigade HV-a čemu će svjedočiti i predsjednik RH Zoran Milanović koji će potom obići spomen-sobu 138. brigade HV-a te u 12 sati u Radničkom domu Delnice nazočiti Svečanoj sjednici vezanoj uz tri desetljeća osnivanja 138. brigade HV-a.