Otvorili vrata

Goranski Divlji zapad: Kaubojsko selo Roswell iznova očarava svojim posebnostima

Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Foto Danijela Pleše

Kaubojsko selo Roswell na području Fužina jučer je otvorilo vrata posjetiteljima i do ljetne sezone radit će tijekom vikenda i blagdana, a ljeto, ako to pandemija dopusti, donijet će brojne nove sadržajeNiti zimsko vrijeme u proljeće nije spriječilo da se, za sve posjetitelje i one koji su očarani Divljim zapadom, ovoga vikenda ne otvori Kaubojsko selo Roswell smješteno u Općini Fužine. Rijetki su oni koji nisu čuli za selo koje zahvaljujući odličnoj organizaciji Odjela za turizam Općine Fužine i Ranča Čargonja već neko vrijeme privlači specifičnom ponudom.


Jučer, na sam dan otvorenja zamišljeno je bilo provesti posjetitelje spiljom Vrelo, uživati u obilasku kaubojskog sela, okušati se u gađanju meta, bacanja potkova, kušanju kaubojskih kobasica te grijati se uz logorsku vatru i vestern glazbu.


Nažalost, pandemija koronavirusa je pomrsila planove organizatorima, no oni su ipak, u skromnijoj varijanti otvorili vrata kaubojskog sela.


Zasad vikendom
Pri ulasku u ovu goransku posebnost dočekali su nas mali nanosi snijega, temperatura sitno iznad nule i veseli osmijeh Valentine Šipuš koji ni maskica nije mogla sakriti.


Ona i partner joj Marin Čargonja, alfa i omega su Ranča Čargonja koji nudi dodatne sadržaje u kaubojskom selu, a uz Odjel za turizam Općine Fužine sudjeluje u organizaciji raznih ljetnih događanja u Roswellu.– Nažalost, planovi su bili skroz drugačiji za današnje otvorenje, ali što je – tu je. Nećemo očajavati. Mi ćemo ovdje biti vikendom do 20. lipnja u vremenu od 11 do 17 sati te sukladno popuštanju epidemioloških mjera imati i razne dodatne sadržaje.


Danas je prehladno pa ovdje nisu životinje – konji, zečevi, kokice… Ali, uskoro ćemo i njih dovesti. Novitet koji ćemo pokušati uvesti je neka vrst robinzonskog turizma jer imamo četiri prava indijanska šatora koja ćemo čim vrijeme dozvoli postaviti. Ondje će se moći i prespavati, uz naloženu vatru. Mislim da će to biti pravi doživljaj, pojašnjava Valentina.


Za mljacnuti


Još jedan od noviteta koji najavljuju početkom svibnja je fast food ponuda iza koje će stajati Mihael Maršanić i njegov »Korito Food Factory«. U početku takvu ponudu planiraju vikendom, a kasnije za ljetnih mjeseci ona će biti svakodnevna.


– I još puno toga, no sve ovisi o situaciji vezanoj uz Covid-19, kaže Valentina.


Ideja, volje i želje imaju svi koji su uključeni u funkcioniranje Kaubojskog sela Roswell, samo je samo pitanje što će donijeti sutra. A tko želi, u skladu epidemiološkim mjerama, može navratiti jer topli osjećaj dobrodošlice nikakva korona ne može spriječiti.Sve zbog Winnetoua


Kaubojsko selo Roswell nastalo je za potrebe snimanja nove trilogije o indijanskom poglavici iz plemena Apača Winnetou i njegovom prijatelju Old Shatterhandu. Snimanje filma odvijalo se 2015. i 2016. godine najvećim dijelom na području Gorskog kotara.


Roswell nudi sve ono što su osvajači Divljeg Zapada morali imati – veliku željezničku drvenu konstrukciju koja pokazuje kako je Roswell uopće i naseljen. Na brdašcu su kapelica, klupe i groblje.


U gradu je kovačnica, pojilo za konje i štala, banka, saloon, pivovara, kineska praonica rublja, ured za poštu i telegraf, agencija za nekretnine, trgovina, toranj za vodu, mala pilana, javna kupaonica, zanimljiva kuća u kojoj vladaju Fat Betty i Sweet Dolly, a tu je, naravno, i šerifov ured.


Epidemiološke mjere


– Odlučili smo se na otvorenje Kaubojskog sela Roswell uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera tako da su osigurana dezinfekcijska sredstva na samom ulazu, a i obavezno je nošenje maski.


Na našim službenim i društvenim stranicama su sve obavijesti po nadolazećim mjesecima pa tako i događanja u Kaubojskom selu Roswell za koja se nadamo da ćemo moći organizirati i da će se do tada situacija smiriti.


Planova i noviteta za ovu godinu imamo, samo se moramo prilagoditi epidemiološkoj situaciji i čekati, kazala je Silvija Sobol iz Odjela za turizam Općine Fužine.