Najdugovječniji goranski načelnik

Dragutin Crnković želi sedmi mandat na čelu Brod Moravica: O meni najbolje govore realizirani projekti

Marinko Krmpotić

Dragutin Crnković / Foto Marinko Krmpotić

Dragutin Crnković / Foto Marinko Krmpotić

Općina Brod Moravice ima najmanji proračun od svih lokalnih samouprava PGŽ-a i za kvalitetan rad i realizaciju brojnih projekata, ideja i programa treba tražiti sredstva iz raznih drugih izvora, ističe Dragutin Crnković, koji Općinu vodi pune 24 godinePo sedmi mandat na čelu Općine Brod Moravice u predstojećim izborima ide Dragutin Crnković, najdugovječniji goranski načelnik. Crnković je do Domovinskog rata radio u HŽ infrastrukturi.


Od siječnja 1992. aktivno se uključio u obranu Hrvatske i pripadnik je 138. brigade HV-a, najviše kao čelni čovjek Sigurnosno-informativne službe (SIS) pri čemu je od 1993. godine tu dužnost počeo obavljati i profesionalno u nadležnom Ministarstvu obrane RH.


U Hrvatskoj vojsci ostaje do sredine 1996. godine nakon čega se vraća u HŽ na mjesto voditelja telekomunikacija.
Budući da taj posao znači povratak u Brod Moravice, sve se više počinje okretati i politici, a kako je od 1995. godine član HDZ-a, on se 1997. godine prvi put kandidira na listi HDZ-a i ostvaruje veliku pobjedu jer HDZ s njim na čelu osvaja 11 od 15 mogućih vijećničkih mjesta. Prisjećajući se tih dana Crnković ističe da mu je glavni motiv bilo nezadovoljstvo načinom na koji je Općina vođena.


Težak zadatak


– Na čelu su tada bili ljudi čije sposobnosti nisu bile ravne zadacima koji su bili pred njima pa sam odlučio angažirati se i pokušati poboljšati stanje. Već mi je ta prva kandidatura bila vrlo uspješna, a nakon toga sam ostvario pobjede u dodatnih pet mandata pa sada iza sebe imam ukupno šest ostvarenih mandata, odnosno 24 sam godine na čelu Općine Brod Moravice.


To nije, što god tko mislio, lagan i jednostavan zadatak jer, primjerice, Općina Brod Moravice ima najmanji proračun od svih lokalnih samouprava PGŽ-a i za kvalitetan rad i realizaciju brojnih projekata, ideja i programa treba tražiti sredstva iz raznih drugih izvora.


Upravo to sam i činio i po nekim mojim procjenama na područje naše općine privukli smo za tih mojih mandata više od 120 milijuna kuna koje su uložene u najrazličitija područja djelatnosti i života, od komunalne infrastrukture preko brojnih udruga do školstva, rekao je Crnković istaknuvši da se u te 24 godine u Brod Moravicama promijenilo mnogo toga.


Bolji život


– Primjerice, kad sam prve godine došao na mjesto načelnika smeće se odlagalo u vrećice i ostavljalo pred kućnim vratima. Polako smo ulagali i sve to mijenjali i danas smo pred otvaranjem odlagališta u Sović lazu kraj Delnica gdje se i naš otpad prevozi na suvremeni način, a u međuvremenu smo sredili pet velikih divljih deponija na području naše lokalne samouprave.


Takve i slične poslove realizirali smo i na svim ostalim područjima rada i života, pogotovo kad je riječ o cestama i komunalnoj infrastrukturi pa sa sigurnošću mogu reći da smo život na području Općine Brod Moravice učinili boljim, ljepšim i jednostavnijim.


Nakon šest mandata, moram priznati da sam polako planirao i odlazak, odnosno predaju rukovodstva nekim mlađim nadarenim ljudima. Nažalost, takvi se nisu pojavili pa sam odlučio još jednom ponuditi svoje znanje, sposobnosti i volju da sa mnom na čelu Općina Brod Moravice nastavi svoj razvoj, zaključio je Crnković dodavši da je program rada HDZ-a za naredni mandat već predstavljen mještanima te kako je uvjeren da, budući da za njega najbolje govore realizirani projekti, da će na čelu s njim HDZ i sedmi mandat zaredom odnijeti pobjedu i nastaviti obnašati vlast u najmanjoj goranskoj lokalnoj samoupravi.


Naglasak na komunalnu infrastrukturu


Najveći dio programa za naredno razdoblje vezan je za komunalnu infrastrukturu (završna faza rekonstrukcije prometnice Dobra – Brod Moravice, uređenje parka u središtu mjesta, proširenje novog groblja, izgradnja prometnice Goršeti – Donja Lamana Draga…), a puno planova vezano je i za društvene djelatnosti, turizam, predškolski odgoj te privredu i poljoprivredu.