PD Petehovac

Delničko planinarsko društvo skreće pažnju da su planine nedovoljno iskorišten goranski adut

Marinko Krmpotić

Kako bi popularizirao planinarenje, PD Petehovac prošle je godine osmislio nagradu »Peteh«, a ove godine najviše bodova u planinama skupili su Dejvi Molek iz Mavrinaca (1.089 bodova), Vinko Veseli iz Karlovca (879) i Mirjana Dražul Kraljić iz Crikvenice (827)Usprkos koroni i svim ostalim nedaćama koje uništavaju puno dobrih lijepih običaja i druženja, u Delnicama su vrijedni članovi PD-a Petehovac uspješno održali svoj Peteh, drugo po redu planinarsko natjecanje kojem je cilj promocija planinarenja kroz nagrađivanje onih koji svojim planinarskim aktivnostima prikupe najviše bodova za obiđene planinarske lokalitete.


Ove se godine na delničku manifestaciju – čiji je cilj iz godine u godinu bilježiti sve veći broj sudionika i to iz što većeg broja zemalja – odazvalo 68 natjecatelja koji su zaslužili medalje. Njih 13 osvojilo je broncu, petnaestorici je pripalo srebro, zlato je osvojilo njih 16, a dijamantno priznanje zaslužilo je njih dvadeset.


Naravno, red je navesti najbolje. Prvi je ovom prigodom bio Dejvi Molek iz Mavrinaca koji je prikupio 1.089 bodova, drugi je Vinko Veseli (Karlovac) s 879 prikupljenih bodova, a treća Mirjana Dražul Kraljić iz Crikvenice s 827 osvojenih bodova.
Svakako tu treba spomenuti i Delničana Tomislava Majnarića koji nije bio u konkurenciji jer je organizator ovog natjecanja. No, da je kojim slučajem bio u konkurenciji, osvojio bi prvo mjesto jer je u proteklih godinu dana osvojio 1.152 boda.


Sustav bodovanja


Kako bi način prikupljanja bodova bio jasniji, treba reći da se pod pojmom planinarskog lokaliteta podrazumijevaju vrhovi, planinarski domovi, kuće i skloništa, a posjet određenom lokalitetu dokazuje se žigom tog lokaliteta.Otisak žiga istog planinarskog lokaliteta smije se upisati u tablicu samo jednom. Priznaju se žigovi planinarskih lokaliteta svih zemalja svijeta, a sustav bodovanja je takav da se jedan bod dobiva za lokalitet do 499 metara, dva boda vrijede za one od 500 do 999 metara, tri za visine od 1.000 do 1.499 metara, četiri za one od 1.500 do 1.999 metara, pet za lokalitet od 2.000 do 2.499 metara, šest za vrhove od 2.500 do 2.999 metara te 7 bodova za lokalitet od 3.000 metara nadmorske visine i viši.


Cilj natjecanja je da sudionici obiđu što više planinarskih lokaliteta te sakupe što više bodova u zadanom roku, a medalje se dijele po broju osvojenih bodova, pri čemu svatko tko osvoji između 50 i 150 bodova dobiva brončanu medalju, oni koji osvoje od 151 do 250 bodova zaslužuju srebrno odličje, a zlatna medalja pripada onima koji prikupe od 251 do 550 bodova, dok se sve iznad 551 boda nagrađuje posebnim dijamantnim priznanjem.


Dobar odaziv


Svečanost podjele priznanja održana je u Delnicama i to po završetku šestog tradicionalnog uspona na Mali Petehovac (1.105 m), a druženje je okupilo 80-ak planinara. Naravno, u PD-u Petehovac nadaju se da će iduće godine biti bolje i masovnije, mada su zadovoljni i ovogodišnjim odazivom koji je, s obzirom na stanje s pandemijom koronavirusa, sasvim dobar, istaknuo je u ime organizatora Tomislav Majnarić Gile, naglasivši da je u ovim uvjetima velikih promjena ponašanja i načina života svih ljudi, upravo planinarenje jedan od velikih aduta goranskog turizma.


– Mi gotov turistički proizvod već imamo – to su naše prekrasne planine. Do svih najznačajnijih vrhova delničkog područja uređene su i označene planinarske staze, na brojnim lokacijama postoje i šetnice i sve što trebamo raditi jest promovirati te naše ljepote i nastojati privući ljubitelje prirode i planina.


Baš u ovim uvjetima kad je najsigurnije druženje ono na otvorenom, planinarenje i boravak u prirodi mnogima su jako privlačni pa mislim da svi moramo puno veću pažnju obratiti ovakvom obliku turističke ponude našeg zavičaja, rekao je Majnarić.