Malo pridonosim, puno dobivam

Delnički srednjoškolci virtualno razmjenjuju znanja s učenicima u Turskoj

Marinko Krmpotić

Učenici SŠ Delnice sa svojim porukama

Učenici SŠ Delnice sa svojim porukama

Delničani su svoje konačne uratke vezane uz očuvanje okoliša prezentirali kolegama iz partnerske škole u turskom gradu Eskişehiru, saznavši pritom mnogo o tamošnjem načinu života i odnosu prema okolišuDELNICE – U Srednjoj školi Delnice nastavljaju se aktivnosti u sklopu projekta »Malo pridonosim, puno dobivam«. Ovaj ekološki projekt pod vodstvom profesorica Jasminke Lisac, Bojane Kovačević, Tihane Zbašnik i profesora Davora Plešea dosad je već rezultirao organizacijom foto i literarnog natječaja, provedbom ankete o klimatskim promjenama i ekološkom ponašanju učenika srednjih škola u Gorskom kotaru te online prosvjednim performansom upozorenja uz Dan planeta Zemlje.


No, posljednjih mjesec dana, dakle u doba online nastave, šestero učenika 2.b razreda s nastavnikom engleskog jezika Davorom Plešeom prikupljalo je podatke te iznosilo svoja iskustva i misli o očuvanju okoliša. Pojašnjavajući što se sve radilo, prof. Pleše kaže:


– Učenici su za početak promišljali što oni, njihova obitelj, škola, mjesto u kojem žive te Republika Hrvatska rade po pitanju zaštite okoliša, kao i kako bi svatko od navedenih mogao u budućnosti još više doprinositi ekološkoj svijesti.
Pretraživanjem internetskih izvora, došli smo do zanimljivih podataka o količini otpada koju Hrvatska i njeni stanovnici proizvedu, postocima otpada koji se reciklira, udjelu energije koja dolazi od obnovljivih izvora energije, ali i iz nuklearne elektrane Krško.Također smo saznali koliko je potrebno za biorazgradnju različitih materijala, koliko možemo uštedjeti korištenjem štednih žarulja ili zatvaranjem vode prilikom pranja zubi.


Učenici su istražili udruge koje se u Hrvatskoj bave ekologijom te pronašli primjere nekoliko projekata i akcija čišćenja koje su se provodile.


Škola bez otpada


Budući da je jedan od glavnih ciljeva bio prezentiranje konačnih uradaka učenicima iz partnerske srednje škole u Turskoj, naši učenici sudjelovali su u dva video-susreta 28. travnja i 13. svibnja u trajanju od po 45 minuta s učenicima iz partnerske srednje škole u turskom gradu Eskişehiru.


Ovaj grad od 700 tisuća stanovnika često nazivaju »Malim Amsterdamom«, a radi se i o studentskom gradu budući da se u njemu nalazi nekoliko fakulteta. Srednja škola Eskişehir Eti Sosyal Bilimler Lisesi ima oko 500 učenika, redovito sudjeluje u projektima Europske unije, iako se sama škola nalazi na azijskom kontinentu.Učenici ove škole često odlaze na razmjene učenika u Njemačku, a brojni nastavnici iz Turske upravo u ovoj školi predstavljaju svoje uspješne projekte. Saznali smo da škola nema »običnih« koševa za smeće, već samo spremnike za recikliranje, stoga ne proizvodi otpad, već sve reciklira u suradnji s gradom i regijom.


Dupini u Bosporu


Učenici naše škole predstavili su svoj razred, školu, Delnice, Gorski kotar i Hrvatsku. Fotografije Gorskog kotara jako su se svidjele učenicima iz Turske te su pokazali interes za posjet u budućnosti.


Naravno, vršnjacima iz Turske predstavili smo konačni rezultat našeg rada, a učenici iz Turske također su napravili kratku prezentaciju o recikliranju i obnovljivoj energiji te su s nama podijelili kako oni utječu na zaštitu okoliša. Složili smo se kako dijelimo brojne zajedničke probleme, a u razgovorima smo se dotakli različitih tema, od koronavirusa, aktualnog Ramadana tijekom kojeg muslimani poste, do ekoloških problema.Saznali smo kako trenutno zbog konoravirusa i manje količine prometa dupini plivaju u Bosporu, a različite vrste ptica dolaze u donedavno izrazito zagađene gradove u Turskoj.


Nedvojbeno, naš i rad naših vršnjaka iz Turske pokazali su kako je pred nama neizvjesno vrijeme u kojem svatko od nas treba aktivno pridonositi zaštiti okoliša.


Mi ovim projektom pokušavamo dati svoj doprinos, no završetak projekta nikako neće označiti i kraj naše brige za okoliš. Štoviše, prilika je i plan za nastavak aktivnosti najesen«, zaključlio je prof. Davor Pleše.


Ispravljanje pogrešaka predaka


»U Turskoj je često recikliranje ulja koja su dio njihove tradicionalne prehrane, a jednostavno je i odložiti stare baterije i odjeću za potrebite.


Razgovarali smo i kako će mlađe generacije trebati pokušati ispraviti pogreške svojih predaka, no osvrnuli smo se i na činjenicu kako je danas puno lakše doći do hrane, odjeće i ostalih potrepština nego ranije pa iz tog razloga danas ljudska vrsta stvara više otpada nego u vremenima kad je sve bilo dragocjeno, kad su se predmeti češće popravljali i čuvali«, napomenuo je Pleše.