Svečana sjednica

Delnice proslavilo Dan grada, evo kako vide svoje šanse razvoja

Marinko Krmpotić

Ivica Knežević nabrojao je niz odrađenih projekata ukupno vrijednih više od 200 milijuna kunaDELNICE – Jučerašnja Svečana sjednica Gradskog vijeća Delnica nije, kako je to obično, bila pregled zbivanja ostvarenih u prošloj godini dana, već se pretvorila u detaljnu analizu mnogo toga što je realizirano tijekom posljednjih gotovo osam godina, odnosno u dva mandata gradske vlasti na čelu s aktualnim gradonačelnikom Ivicom Kneževićem, nositeljem nezavisne liste Volim Delnice.


Da će tako biti dalo se naslutiti već iz uvodnog – duhovitog i emocionalnog – govora predsjednika Gradskog vijeća Gorana Bukovca (HDZ) koji je, napomenuo je, svoje posljednje obraćanje nazočnima s ove funkcije iskoristio kako bi podsjetio na neke od najbitnijih realiziranih projekata naglasivši pritom kako su, za razliku od ranijih razdoblja, ovoga puta u Vladi RH koju vodi premijer Andrej Plenković, našli pravog suradnika koji je pomogao u niz navrata.


Puno detaljniji i sveobuhvatniji potom je bio gradonačelnik Knežević koji je naprije podsjetio kako je u ovih nepunih osam godina njegova mandata na Delnice i Gorski kotar udarilo mnogo toga (ledolom, potkornjak, olujni vjetar, goleme količine snijega te na kraju i pandemija koronavirusa), ali predaje nije bilo i, bez obzira na sve, učinjeno je jako puno, naglasio je Knežević nabrojivši u svom 35-minutnom govoru jako puno projekata i poslova.

U proteklih godinu dana to su, primjerice, Interpretacijski centar u Crnom Lugu, cesta Biljevina – Razloge, reciklažno dvorište, kupališna zona Pritiske, veliki projekt vodoopskrbe i odvodnje kroz švicarsku darovnicu vrijednu 125 milijuna kuna, uređenje groblja i mrtvačnice, uspješan turistički projekt Delnička adventska bajka, uređenje niza delničkih ulica (Lovačka, Vidikovac i Doli), uređenje pješačkog koridora od Delnica do Lučica, mrtvačnice i groblja u Delnicama i krovišta kuglane, program Zaželi«, a radilo se i na razvoju kulture i društvenog života, uložena su velika sredstva države i fonda Janet Majnarich u uređenje prostora nove knjižnice koji će biti otvoren tijekom ove godine, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Knežević koji je, govoreći o ulaganjima u tijeku nepunih osam godina dosadašnjeg mandata, spomenuo svotu od 214 milijuna kuna od čega je više od 70 posto tog iznosa osigurala Vlada predsjednika Plenkovića na čemu joj se posebno zahvalio.


Projekt Gorski kotar


Od brojnih gostiju prvi je Delnicama rođendan čestitao gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel, pridružio mu se potom brigadni general Perica Turalija pohvalivši suradnju Hrvatske vojske i Grada Delnica, a župan Zlatko Komadina podsjetio je kako je županija financijski i na druge načine sudjelovala u realizaciji brojnih spomenutih projekata:


»Godišnje Gradu Delnicama, bez sredstava Goranskog sportskog centra, pomažemo s prosječno oko 5 milijuna kuna, a činit ćemo to i dalje, pri čemu ćemo se nastaviti boriti za decentralizaciju, a sjajan primjer bila bi regionalizacija delničke podružnice Uprave šuma čime bi se od šumskog bogatstva Gorskog kotara bogatio Gorski kotar, a ne Zagreb«, rekao je Komadina.


U ime Vlade RH nazočne je pozdravio ministar Tomo Medved izrazivši zadovoljstvo što je iz govora gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća bilo jasno kako je ova Vlada RH prepoznala probleme Gorskog kotara:


»Pomogli smo na različite načine, a činit ćemo to i dalje jer već sada postoje gotovi projekti i planovi, pri čemu nam je namjera stvoriti, po uzoru na Projekt Slavonija, i projekte Gorski kotar, Banija, Lika i Dalmatinska zagora. Kroz te ćemo projekte, uz veliko sufinanciranje iz proračuna EU-a od 2021. do 2027. godine na različite načine u Gorski kotar usmjeriti 2 milijarde kuna«, najavio je ministar Medved.


Nagrade i priznanja


U najsvečanijem dijelu sjednice podijeljene su ovogodišnje nagrade Grada Delnica. Nagradu za životno djelo dobio je Alojzije Mihelčić za profesionalan pedagoški i društveni rad te glazbeni doprinos u očuvanju kulture i običaja goranskog i delničkog kraja. Godišnja nagrada za očuvanje povijesti, legendi i običaja Crnoga Luga dodijeljena je Tomislavu Mrleu za niz do sada objavljenih knjiga kojima nastoji ostvariti tu ideju, a Povelje Grada uručene su Gradskoj limenoj glazbi Delnice za 110 godina rada, Obrtničkoj komori PGŽ-a – Udruženju obrtnika Delnice za 50 godina, Amaterskom video foto klubu Delnice za 20 godina te delničkom Društvu »Naša djeca« i Oldtimer klubu Delnice 1995 za 20 godina rada.Zahvalnice se dobili Moto klub Mountain Riders iz Delnica za Moto Mrazove, Predrag Cindrić za izniman doprinos, razvoj i očuvanje košarkaške tradicije, Hrvatske ceste za dugogodišnju partnersku suradnju i pomoć u realizaciji projekata cestovne infrastrukture i prometne sigurnosti na području Delnica te Hrvatske vode za veliki doprinos u realizaciji projekta sufinanciranog iz švicarske darovnice. Dvosatnu svečanu sjednicu uspješno je vodila Slavica Kljaić, a svojim su je nastupima obogatili Vokalna skupina »Dim« i polaznici Dječjeg vrtića »Hlojkica«.


Skulptura skijaša – počast stoljetnoj tradiciji skijanja


Obilježavanje Dana grada i Župe Delnice počelo je jučer na prostoru kraj višenamjenske sportske dvorane otkrivanjem skulpture skijaša, čime je odana počast tradiciji skijanja dugoj u ovom gradu 121 godinu.


Naime, kako je u pozdravnoj riječi pojasnio gradonačelnik Ivica Knežević, prva skijaška oprema u Delnice je stigla 1899. godine da bi iste godine na Podlučićkom vrhu bilo održano i prvo natjecanje.


Nakon toga u Delnicama je skijanje zaživjelo ne samo kao sport, već i kao obrtnička djelatnost vezana uz izradu skija, a brojni delnički skijaši trkači, alpinci i skakači pisali su u Hrvatskoj povijest ovog zimskog sporta.


Među njima je svakako i obitelj Šporer čiji su predstavnici, Josip i Katarina, nazočili svečanosti otkrivanja skulpture koju su mladošću i ljepotom ukrasili članovi Ski kluba »Goranin« Delnice, a svečanosti su, uz gradonačelnika Kneževića, nazočili i župan Zlatko Komadina, dožupan Petar Mamula te Dragan Naglić, predsjednik SK-a »Goranin«. Autor skulpture je Dražen Kuharović, član zagrebačke Braniteljske zadruge.


Zahvala Stožeru i građanima


Gradonačelnik Knežević osvrnuo se i na muke s koronavirusom te se zahvalio svim članovima Stožera Civilne zaštite Grada Delnica, na čelu sa zapovjednicom Katarinom Mihelčić:


»Zahvaljujući njihovom vrijednom, ustrajnom i kvalitetnom radu u provođenju mjera i osiguravanju uvjeta za funkcioniranje cijeloga grada i svih poslovnih subjekata, Gorski kotar i naš grad bile su rijetke teritorijalne oaze koje nisu zabilježile niti jednog oboljelog od korona infekcije«, rekao je gradonačelnik zahvalivši i svim stanovnicima ovog područja na ozbiljnosti i savjesnosti koju su pokazali u doba pandemije.