Potpisano

Delnice će od prosinca osvjetljavati LED lampe, ugovor je vrijedan 2,9 milijuna kuna

Marinko Krmpotić

Gradonačelnica Katarina Mihelčić i Marin Ivić nakon potpisivanja ugovora / Foto Marinko Krmpotić

Gradonačelnica Katarina Mihelčić i Marin Ivić nakon potpisivanja ugovora / Foto Marinko Krmpotić

Financijski dio bit će realiziran kroz kredit preko HBOR-a, a rate sljedećih deset godina planiraju otplaćivati od novca ušteđenog kroz ekonomičniji rad novih rasvjetnih tijela, temeljenih na najsuvremenijoj, ekološki prihvatljivoj tehnologijiGradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić i Marin Ivić, predstavnik riječkog poduzeća K2 d.o.o.,u Delnicama su potpisali 2,9 milijuna kuna vrijedan ugovor za energetsku obnovu javne rasvjete, točnije za ugradnju LED lampi na području Grada Delnica.


Pojašnjavajući projekt vrijedan gotovo tri milijuna kuna, gradonačelnica Mihelčić rekla je kako se radi o velikoj investiciji koju je sada moguće realizirati jer su poboljšani uvjeti na tržištu, a financijski dio bit će realiziran kroz kredit preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj.


Kredit 10 godina


– Riječ je o kreditu na deset godina koji će se realizirati tako da ćemo rate otplaćivati od novca ušteđenog kroz ekonomičniji rad novih LED rasvjetnih tijela.
Financiranje će se u potpunosti odvijati preko HBOR-a pri čemu nikakvog opterećenja za gradski proračun neće biti, rekla je Mihelčić istaknuvši kako su gradske službe ostvarile kvalitetan posao pri prijavi natječaja i provođenju javne nabave.


​Potpisani ugovor obvezuje izvođača da nakon uvođenja u radove, a to će se dogoditi ovih dana, u roku od 50 radnih dana realizira sav posao


. To neće biti lagan zadatak jer novu rasvjetu treba postaviti na cjelokupnom području Grada Delnica i to na čak 1.144 stupa električne rasvjete. No Marin Ivić je uime izvođača obećao kako će rokovi biti ispoštovani.


– Iskustva s tom vrstom posla imamo puno i nastojat ćemo, uz suradnju s lokalnim podizvođačima, realizirati poslove u roku od ugovorom određenih pedeset dana.


Siguran sam da će po završetku posla ambijentalno-vizualni ugođaj Delnica po noći biti svima uočljiv, a još će bitniji biti ekonomski učinci jer je riječ o rasvjeti koja je puno ekonomičnija i ekološki prihvatljivija od postojeće.


Riječ je o najsuvremenijoj tehnologiji javne rasvjete koa u potpunosti prati Zakon o svjetlosnom onečišćenju, zaključio je Ivić.


Ubrzo početak


Sudeći po rečenom radovi na postavljanju prvog od 1.144 nova rasvjetna tijela najvjerojatnije će početi krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, a budući da je izvođačima na raspolaganju pedeset radnih dana lako je izračunati da će najvjerojatnije u studenom, najkasnije u prosincu Delnice zasvijetliti novim sjajem.


​Naravno, dogodi li se duže kišno razdoblje, moglo bi doći i do opravdanog kašnjenja, ali to je scenarij koji zasad nije odviše realan jer i dugoročne prognoze govore o uglavnom stabilnom vremenu i lijepoj jeseni, a to znači da će lijepih dana za rad na postavljanju nove rasvjete biti dovoljno.