Znanstveni skup

Evo kako su protekli 19. Dani Franje Račkog u Fužinama

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Posebno zanimljiva bila su saznanja iz pisama što ih je ovaj goranski intelektualac izmjenjivao sa svojom obitelji – roditeljima te pet sestara i četiri brataDa nije bilo korone, ovogodišnji bi Dani Franje Račkog doživjeli svoje jubilarno, dvadeseto izdanje.


No, s obzirom na to da je prošle godine ovaj znanstveni skup odgođen baš zbog pandemijskih uvjeta, ovogodišnji su Dani Franje Račkog devetnaesti po redu, a za iduću godinu i jubilarne dvadeste pokušat će se, najavljuje Stanka Lončarić, idejna organizatorica ovih skupova i predsjednica Udruge »Franjo Rački«, objaviti zbornik s bar dijelom dosad na ovim skupovima prezentiranih znanstvenih radova koji su vrlo detaljno, stručno i znanstveno obradili ne samo život i djelo znamenitog Fužinarca Franje Račkog, već i niz drugih područja života i ljudskih djelatnosti vezanih uz Fužine, zavičaj Franje Račkog, jednog od najznačajnijih intelektualaca u hrvatskoj povijesti.


Korespondencija


Da je ta ideja dobra, potvrdili su dosad svi održani znanstveni skupovi i za njih pripremljeni znanstveni radovi i istraživanja, a svjedočio je tome i skup tijekom kojeg se moglo saznati puno toga zanimljivog o raznim dijelovima povijesti fužinskoga kraja i djelu Franje Račkog.

Tako su dr. sc. Maja Polić i njezina studentica Ema Juričić kroz predavanje »Obitelj Rački u ostavštini dr. Franje Račkog« nazočne upoznali s nizom podataka vezanih ponajprije uz pisma koje je dr. Rački izmjenjivao sa svojom brojnom obitelji koju su uz roditelje činili pet sestara i četiri brata.


Pri tome su vrlo životno i uvjerljivo djelovali oni dijelovi pisama koje je dr. Rački pisao sestrama govoreći o, primjerice, kako im u Beču nastoji kupiti mašnu za kosu, odnosno u Rimu ogrlice!


Sličnu temu koja odudara od čisto znanstvenih okvira rada dr. Račkog kroz svoje je predavanje nazvano »Korespondencija Franje Račkog s pojedincima iz zapadne Hrvatske: pisma sa ženskim potpisom«, obradila dr. sc. Ana Batinić iz Zagreba, dok je dr. sc. Milan Radošević iz Pule govorio o pismima koje je Franjo Rački pisao Matiji Smodeku u razdoblju od 1857. do 1872. godine.Šira slika potom je obuhvaćena kroz predavanja »Toponimija Fužina« koje su održale dr. sc. Mirjana Crnić Novosel i dr. sc. Nina Spicijarić Paškvan iz Rijeke, dok je dr. sc. Nikola Cesarik iz Zagreba govorio o primorskim Japodima.


Ratne obljetnice


Drugi dio 19. Dana Franje Račkog bio je vezan uz bližu nam prošlost, točnije obrađena je 80. obljetnica početka NOB-a te 30 godina od početka Domovinskog rata, pri čemu je detaljno o tome kroz predavanje »Fužinarski kraj u NOB-u« progovorio prof. Davor Kauzlarić iz Rijeke, dok je Mihaela Majnarić Štimac iz Delnica održala predavanje »Narodni heroji Gorskog kotara«.


Skup je otvorila Stanka Lončarić, predsjednica Udruge »Franjo Rački« pozdravivši sve nazočne i prisjetivši se pokojnog akademika Petra Strčića koji je za života ovom skupu davao velik doprinos. Nazočne je u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te Zavoda za povijesne i društvene znanosti u Rijeci pozdravila Sanja Holjevac, a skup je u ime pokrovitelja, Općine Fužine, otvorio načelnik David Bregovac istaknuvši da lokalna samouprava cijeni dugogodišnji rad vezan uz očuvanje i proučavanje života i djela Franje Račkog, kao i povijesti ovog područja.