Šahovska prvakinja

Crno-bijelo zlato: Patricija Vujnović ispisala vrbovščansku šahovsku povijest

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Uskoro počinje klupsko prvenstvo Hrvatske i žarko bih željela s »Liburnijom« osvojiti naslov jer bih onda u jednoj godini imala i ekipni i pojedinačni naslov prvakinje Hrvatske. U budućnosti želim, naravno, ako ikako bude moguće, ponoviti još bar jednom uspjeh iz Đurđevca, kaže Patricija VujnovićZa najveći uspjeh goranskog sporta u dosadašnjem dijelu ove godine zaslužna je mlada vrbovščanska šahistica Patricija Vujnović koja se s pojedinačnog prvenstva Hrvatske održanog tijekom osam dana u Đurđevcu vratila s naslovom seniorske prvakinje Hrvatske u šahu!


Taj izniman rezultat najveći je pojedinačni uspjeh u karijeri djevojke koja je u šahu od drugog razreda osnovne škole, a komentirajući osvajanje naslova prvakinje Hrvatske, 25-godišnja Patricija Vujnović ističe da u Đurđevcu nije bila favoritkinja.


– Na nacionalnom prvenstvu nastupilo je šesnaest najboljih igračica Hrvatske, no ja nisam bila u kalkulacijama za pobjedu, iako se pretpostavljalo da mogu osvojiti neku medalju jer sam, primjerice, prošle godine bila treća, a ranije sam jednom osvojila i naslov viceprvakinje.
Bila sam postavljena za petu nositeljicu i počela sam vrlo dobro, a kad sam sredinom turnira ostvarila svoju prvu pobjedu nad Marinom Medić, našom jedinom velemajstoricom, preuzela sam prvo mjesto i od tog trenutka postala sam svjesna da mogu postati prvakinja pa sam igrala još bolje i tu prednost nisam ispuštala, govori Patricija koja je na kraju ostvarila pet pobjeda i četiri neriješena ishoda što je bilo dovoljno za titulu prvakinje Hrvatske.


Reprezentativka


Biti prvi za Patriciju nije ništa novo ni čudno jer je, posebno u osnovnoj školi, osvojila niz naslova prvakinje Hrvatske, kako ekipno, tako i pojedinačno.


– Šah me je naučio igrati djed prije nego što sam krenula u školu. U šahovskoj garnituri držao je i neke čavle, a mene je sve to zanimalo.


Kasnije mi je pokazao figure i osnovne poteze, a kad nas je u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Vrbovskom tadašnji trener Željko Mitrović okupio da vidi koliko znamo, pozvao me u školski Šahovski klub »Goran« i tako sam se od 2. razreda počela ozbiljnije baviti šahom.


Osvajali smo školska prvenstva Hrvatske u različitim dobnim kategorijama, a ja sam u pojedinačnoj kategoriji sedam puta bila kadetska prvakinja Hrvatske.


Nakon »Gorana« prešla sam u riječki ŠK »Liburnija« za koji i sada igram, a igrala sam i za reprezentaciju Hrvatske na šahovskoj Olimpijadi u Azerbejdžanu te Mitropa kupu na kojem sam s ekipom osvojila i brončano odličje.


Uz »Liburniju« igram i za ŠK »Goran« u Trećoj hrvatskoj šahovskoj ligi, a baš u »Goranu« počela sam i s edukacijom za šahovsku trenericu jer želim pomoći i klubu i Vrbovskom budući da imamo puno dobrih mladih igračica poput Dorotee Žuteg koja je lani bila brončana na juniorskom prvenstvu Hrvatske.


Voljela bih da bude još ovakvih uspjeha koji će potvrditi da se u Vrbovskom i Gorskom kotaru igra dobar šah, pa ću kroz trenerski rad nastojati pomoći mladim šahisticama i šahistima, govori Patricija Vujnović koja je upravo ovih dana privela kraju studij poslovne ekonomije u turizmu pa se nada da će uskoro dobiti i posao, a tu su i šahovski planovi…


Šahovski klub “Goran” Vrbovsko priredio je prigodno druženje za svoju Patriciju


Korona koči planove


– Uskoro počinje klupsko prvenstvo Hrvatske i žarko bih željela s »Liburnijom« osvojiti naslov jer bih onda u jednoj godini imala i ekipni i pojedinačni naslov prvakinje Hrvatske. U budućnosti želim, naravno, ako ikako bude moguće, ponoviti još bar jednom uspjeh iz Đurđevca, a bude li moguće, i napredovati stepenicu više od sadašnjeg statusa Fide-majstorice.


Za to bih trebala igrati puno više međunarodnih natjecanja, što je za sada teško ostvarivo, posebno zbog epidemije. No, u budućnosti, tko zna…, zaključuje Patricija Vujnović, seniorska prvakinja Hrvatske u šahu.


Veliki klub iz malog grada


Zbog uspjeha mlade šahistice presretan je Damir Grgurić, čelni čovjek ŠK »Goran« Vrbovsko, koji napominje da »Goran« stiže iz malog grada, ali je – veliki klub.


– Imamo 100 županijskih i 30 državnih naslova prvaka, a u osnovnoškolskoj konkurenciji devet smo puta bili prvaci Hrvatske. Patricijin uspjeh kruna je svega jer sad napokon u seniorskoj konkurenciji imamo naslov prvakinje Hrvatske.


Najzaslužnija za to je sama Patricija, ali ne smijemo zaboraviti ni prvog trenera, pokojnog Željka Mitrovića koji mi je davno rekao da će – osvoji li netko iz Vrbovskog u šahu naslov prvaka Hrvatske – to biti Patricija.


Pomagali su nam i OŠ Ivana Gorana Kovačića i Grad Vrbovsko, a ovaj uspjeh za šah u Vrbovskom znači puno, posebno za niz mladih šahistica koje smo opet okupili u školi i kojima će se uskoro Patricija predstaviti kao prvakinja Hrvatske, rekao je Grgurić.