Investitor ipak optimističan

Debelo kasni početak radova na luksuznom hotelu kojeg u Ičićima kani graditi prvi čovjek NK Osijeka Lorinz Meszaros. Provjerili smo gdje je zapelo

Damir Cupać

Čišćenjem raslinja i rušenjem stare bolnice tijekom idućih mjesec dana počet će priprema gradilišta, a u idućih 60 dana očekuje se ishodovanje građevinske dozvole za pristupnu cestu, kazao je Denis Šikljan.RIJEKA – Početkom ove godine trebali su početi radovi na gradnji hotela s pet zvjezdica u Ičićima na atraktivnoj lokaciji od 20.000 kvadrata, ali trenutno građevinskih strojeva još nema, već je na terenu samo baner o projektu. Vlasnik DDG grupe Denis Šikljan koji je predstavnik investitora, a riječ je o mađarskom poduzetniku Lorinzu Meszarosu, najavljuje da bi radovi mogli početi za mjesec dana. Meszaros je hrvatskoj javnosti poznat kao čovjek koji stoji iza NK Osijeka i projekta izgradnje novog stadiona u gradu na Dravi koji je vrijedan 40 milijuna eura.


Vlasnik Rivas Hotels&Resorta, tvrtke koja realizira projekt u Ičićima, tvrtka je Talentis group koja je u vlasništvu obitelji Lorinza Meszarosa i to je formalni investitor i partner u projektu.


Rušenje bolnice


– Tijekom narednih mjesec dana može se očekivati početak radova na pripremi gradilišta za izgradnju hotela u Ičićima. Najprije se kreće sa čišćenjem raslinja i rušenjem stare bolnice za plućne bolesti koja se sastoji od nekoliko zgrada koje su namijenjene uklanjanju. Upravo je u procesu prikupljanje ponuda od izvođača radova za rušenje i uklanjanje. U narednih 60 dana očekuje se ishodovanje građevinske dozvole za pristupnu cestu čiji je investitor Grad Opatija, a koja se financira iz komunalnog doprinosa investitora.


Otvorenje planirano za 2023. godinuAko sve bude u skladu s najavama, hotel će biti izgrađen 2023. godine kada se planira i svečano otvorenje.
– Prije određenog vremena predstavili smo projekt novoizabranom gradonačelniku Opatije Fernandu Kiriginu i njegovim suradnicima i dobili smo podršku i od novih gradskih vlasti kojima smo se potrudili izložiti sve benefite koje će lokalna sredina imati od jedne ovakve investicije. Naša otvorenost zajednici i suradnja s lokalnim stanovništvom i njihovim predstavnicima nam je od velikog značaja. Pripremamo iznenađenja u smislu brendova hotelskih, restoranskih, barova i trgovina, koje ćemo po prvi put predstaviti na opatijskoj rivijeri, a većinu i u Hrvatskoj. DDG group trenutno radi na pripremi još tri velika projekta u PGŽ-u za koje smo angažirali vrhunske svjetske brendove i želimo napraviti sve kako bi naš kraj zauzeo mjesto na turističkoj karti Europe koje mu pripada, zaključio je Denis Šikljan, predstavnik investitora.

Investitor je zaključio ugovor s Gradom Opatijom po kojem je uplatio avans od dva milijuna kuna, dok cjelokupna projektna dokumentacija ide na teret investitora. Predmetna cesta nije samo u službi dostupnosti hotela, nego u velikoj mjeri rješava i kvalitetniji prilaz nizu privatnih objekata koji se bave turizmom. Ono što se još čeka je rješavanje imovinskih odnosa Grada i KBC-a Rijeka, vezano uz zemljište na kojem se gradi prometnica. To je, nažalost, proces koji stoji u Ministarstvu zdravstva već pola godine i koji bi mogao prolongirati početak izgradnje, iako nema veze s investitorom, pojašnjava Šikljan. On dodaje da je drugi izazov investitoru građevinska dozvola za vodni bujični kanal.


Bujični kanal


– Da pojasnimo, investitor u hotel dobio je, uz uvjet izgradnje hotela, i uvjet da izgradi bujični kanal oborinskih voda na svojem zemljištu i preda ga u vlasništvo Republici Hrvatskoj i korištenje Hrvatskim vodama, a tako dolazimo do još jednog izazova, problema, koji je dočekao investitora u hotel, a to je da zbrine vodu s Učke na putu do mora. Cjelokupni trošak na investitoru je, bez naknade za troškove izgradnje i bez naknade za ustupanje, više od 1.000 metara kvadratnih parcele. Nadamo se da će proces izdavanja dozvole biti brzo dovršen i da će mjerodavne institucije izdati suglasnosti kojima se reguliraju odnosi vezani uz bujični kanal.


Sljedeća građevinska dozvola odnosi se na hotel, za koji se nadamo da će, nakon rješavanja prethodnih, biti konačno izdana. Šuma procedura kroz koju smo morali proći, nadležnosti raznih institucija, COVID u kojem nas većina institucija nije primala ili je radila od kuće, te lokalni izbori u Opatiji i promjena vlasti učinili su to da se ponekad pitamo ima li kraja. Ali vidi se svjetlo na kraju tunela i sve je bliže dan kad ćemo započeti radove na prekrasnom objektu koji će dignuti destinaciju mjesta Ičići te joj dati jedan ekskluzivni dinamični objekt kao prirodno središte mjesta, najavljuje Šikljan.