LOKALNI IZBORI

Davorin Šimunović (HDZ) kaže da je Kastav spreman za promjene. Otkrio koji su njegovi prioriteti

Slavica Kleva

Apsolutni prioriteti su izgradnja novog Doma zdravlja, škole u Rešetarima i dnevnog boravka za starijeKASTAV – U izbornu utrku za gradonačelnika Kastva uključio se i Davorin Šimunović, predsjednik kastavskog HDZ-a, a na izbore izlazi u koaliciji s Hrvatskom demokršćanskom strankom i HSP-om. Na nedavnom predstavljanju programa kojim su se kao koalicija predstavili svojim biračima, imenovana je i njegova zamjenica, Irena Kukurin Barić. Upitali smo Šimunovića što ga je motiviralo da se kandidira za prvog čovjeka Kastva.


– Tijekom zadnja dva mandata provedena u opoziciji u Gradskom vijeću Kastva, uvjerio sam se da mogu i znam bolje. Znate, za vođenje jednoga grada treba vam cjelovito profesionalno i životno iskustvo. Smatram da sam ih u 58 godina života stekao zaista dovoljno. Rođen sam i školovao se u Rijeci, diplomirao sam građevinu u Rijeci, vodio sam studente i mlade od 1986. do sredine 90-ih. Sudjelovao na prvim slobodnim izborima 1990. Bio sam poduzetnik i imao vlastitu tvrtku u kojoj sam 25 godina organizirao velike poslovne sajmove. Bio sam rukovoditelj u javnom sektoru više godina, sada sam u obiteljskoj tvrtki koja neće poslovati na području Kastva.


Oženjen sam i otac troje djece, od kojih je najstarija kći magistra politologije, a dvojica sinova studenti građevine. Za uspješno vođenje grada potrebno je uza se birati najbolje suradnike. Uz zamjenicu Irenu Kukurin Barić, cijeli je niz stručnjaka na našoj listi za Gradsko vijeće. Znam da ne postoji alternativa dobronamjernoj, ravnopravnoj raspravi kako u stručnom krugu, tako još i više s građanima. Ne moram govoriti da ću takav biti, jer takav jesam.
A sve to dosadašnji gradonačelnik nije. Moram priznati da me i čudi kada netko u tako mladim godinama želi odgovornu funkciju koja zahtijeva cjelodnevnu aktivnost sedam dana u tjednu, a tek razvija poslovnu karijeru i privatno je na pragu podizanja ili stvaranja obitelji kao najvažnijeg životnog posla(nja). Svoje sam životne ambicije ostvario, a biti gradonačelnikom smatram obavezom služenja zajednici.


Kakvi su vaši planovi?


– Grad Kastav ima svake godine proračun od preko 60 milijuna kuna. A što smo s time ostvarili. Dok je SDP-ova vlast sklapala ugovor o kupnji vrtića na krovu marketa koji je gradio češki investitor i »veliki prijatelj« Kastva, govorili smo da su jaslice bez vlastite kuhinje i bez doticaja s prirodom, preskupi promašaj. A sada su nam vrtićki kapaciteti premali u odnosu na broj djece. U zgradu škole investirano je 8 milijuna kuna, a učenici i dalje imaju dvosmjensku nastavu. Prije točno četiri godine napravljena je zamjena zemljišta s Riječkom nadbiskupijom za novu školu, bez ikakvog rezultata.


Dom zdravlja je derutna zgrada sa skučenim ordinacijama, u kojoj nedostaju specijalističke ambulante. Briga za starije i nemoćne te sugrađane s posebnim potrebama nam je loša, bez dnevnog boravka za organiziranu brigu o njima tijekom dana i bez dovoljnog broja gerontodomaćica osposobljenih za njegu osoba u vlastitom domu. Udruga branitelja Kastav, čiji sam član, treba veću podršku grada jer su uvijek prvi kad treba pomoći. Ceste prema Srdočima nema, a samo 300 metara treba izgraditi do spoja na granici s Rijekom. Nastavak gradnje kanalizacijske i vodoopskrbne mreže valjda čeka neka bolja vremena ili milost urbane aglomeracije Rijeke. A najsmješnije je da je sve što se nije napravilo, osvanulo u novom izbornom programu do sada vladajućeg SDP-a, jer valjda je netko drugi upravljao Kastvom zadnjih 27 godina.


Koji su vaši prioriteti ukoliko budete izabrani za gradonačelnika? Prvi potezi?


– Suštinski problem je da Grad nema viziju razvoja. Kastav je predivan grad, zaostao na prijelazu u novo doba bez odlučnog iskoraka. Temeljni je potez izraditi uz pomoć struke novi urbanistički koncept razvoja i upravljanja prostorom kao glavnim resursom svakoga grada. Apsolutni prioriteti su izgraditi novi Dom zdravlja, novu školu u Rešetarima i dnevni boravak za starije i nemoćne. Uz promjene u PGŽ-u i dobivenu podršku Vlade RH, to ćemo i ostvariti. Kastav je spreman za promjene.