OBRAZOVANJE

Dan otvorenih vrata na Narodnom učilištu: Dobra sezona vratila interes za ugostiteljska zanimanja

Bruna Matičić

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Programi koje ćemo ove godine pokrenuti nisu konačni, jer upisi traju do kraja rujna. Primjerice, imamo interes i vjerojatno ćemo pokrenuti i program krojenje i šivanje koji je građanima uvijek zanimljiv, rekla je ravnateljica.RIJEKA – Tradicionalni Dan otvorenih vrata, koji je održan na Narodnom učilištu, jučer je privukao brojne zainteresirane građane, a manifestacija organizirana s ciljem predstavljanja bogate ponude obrazovnih programa građanima je ujedno pružila i priliku za upis željenog programa izobrazbe s popustom od 10 posto.


Razred kuhara


Naime, riječko Narodno učilište u ponudi ima oko 180 programa poput programa stranih jezika, zatim programa osposobljavanja i usavršavanja u raznim područjima, programe prekvalifikacije različitih zanimanja te programe kreativnih i umjetničkih tečajeva i radionica namijenjenih svim generacijama.


– Ove godine zabilježili smo veliki povratak interesa za ugostiteljska zanimanja koji je prošle godine izostao, a vjerujem da je tomu razlog dobra turistička sezona koja je iza nas. Mi ćemo i ove godine imati razred kuhara i slastičara u programu prekvalifikacije, što je odlično za turistički sektor u našoj regiji, kazala nam je ravnateljica Heni Strčić. Ističe da je i ove godine vladao veliki interes za programe prekvalifikacije i doškolovanja za zanimanja farmaceutski tehničar i fizioterapeutski tehničar te njegovatelja, a za koje su posljednje dvije godine građani zainteresirani.
– Interes je bio i za novim programom bolničara. Naime, taj program će biti zanimljiv osobama koje su se osposobile za njegovatelja, jer će njime nadopuniti svoje znanje, a nakon završenog programa moći će obavljati posao u ustanovama za socijalnu skrb i zdravstvenim ustanovama, istaknula je Strčić.
Uz program stjecanja niže stručne spreme za bolničara, Narodno učilište ove je godine otvorilo i novi četverogodišnji program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje dentalnog asistenta koji polaznicima omogućuje stjecanje ovog zanimanja.


Među ostalim, Strčić dodaje da su, uz navedene, zabilježili upise na informatičke programe te programe za masere i wellness terapeute, a veliki broj upisnika imaju i za glazbene tečajeve gitare, glasovira ili pjevanja.


Hrvatski za strance


Što se jezika tiče, Strčić ističe da je ove godine veća potražnja izražena za engleskim jezikom, a potom i za programom hrvatskog jezika za strance koji posljednjih godina upisuju brojni inozemni studenti koji pohađaju riječke fakultete.
– Programi koje ćemo ove godine pokrenuti nisu konačni, jer upisi traju do kraja rujna. Primjerice, imamo interes i vjerojatno ćemo pokrenuti i program krojenje i šivanje koji je građanima uvijek zanimljiv, rekla je Strčić.


Kao i sve obrazovne ustanove, Narodno učilište u Rijeci u novu edukacijsku godinu ulazi s nastavom uživo uz obavezno pridržavanje epidemioloških mjera, a ravnateljica se nada da će tako ostati do kraja godine.


– Mi smo imali sreće da imamo velik prostor kojim raspolažemo i prošle smo godine organizirali nastavu u učionicama te praktikumima i kabinetima za pojedine strukovne programe, naravno uz pridržavanje epidemioloških mjera, potrebnu socijalnu distancu među polaznicima, obavezu nošenja zaštitne maske te dezinfekciju prostora.


Nadamo se da će tako biti i ove godine jer je vrlo teško steći neku vještinu online. Teoretski dio nastave moguće je provesti na taj način, ali vježbovni dio, na kojem inzistiramo, teško, a naša zadaća i želja je polaznicima ipak osigurati da steknu vještine na koje su se upisali, zaključila je.