IPAK POJEFTINJENJE

“Čistoća” ugovorila povoljnije zbrinjavanje glomaznog otpada: Nije puno, ali…

Marinko Glavan

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

"Svjestan sam da nije veliko smanjenje, ali bolje je da smo smanjili, nego povećali račune", rekao je Vojko Obersnel.RIJEKA – Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na svom je jučerašnjem kolegiju ponovio kako je Komunalnom društvu Čistoća dao suglasnost za novi cjenik usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada za kućanstva i gospodarstvo, prema kojemu će prosječni mjesečni račun za odvoz smeća za kućanstva biti niži za devet posto.


Smanjenje cijena gradonačelnik je objasnio povoljnijim ugovaranjem cijene zbrinjavanja glomaznog otpada, nakon što je Čistoća raspisala javni natječaj za zbrinjavanje te vrste otpada za što je prethodno Ekoplus, tvrtka koja upravlja Centrom za gospodarenje otpadom Marišćina, odredio cijenu od 1,900 kuna po toni. Cijena koju je Čistoća postigla na natječaju je 1.100 kuna, što je omogućilo smanjenje ukupne cijene odvoza otpada.


– Ekoplus je od 1. listopada 2020. godine cijenu zbrinjavanja glomaznog otpada uvećao za nevjerojatnih 800 posto, iako su se predstavnici Grada Rijeke i Čistoće u Nadzornom odboru Ekoplusa protivili tom povećanju i glasali protiv njega.
Nažalost, povećanje je ipak prošlo i upravo je ono značajno utjecalo na ukupni trošak javne usluge Čistoće, odnosno na prošlogodišnje uvećanje cijene javne usluge koju pruža Čistoća. Stoga je Čistoća raspisala javni natječaj kako bi na tržištu pronašla povoljniju cijenu za zbrinjavanje glomaznog otpada, a time i omogućila smanjenje konačne cijene usluge za građane.


Na navedeni natječaj javile su se četiri tvrtke od kojih je najpovoljniju ponudu, s cijenom od 1.100,00 kn po toni, poslala tvrtka Eko-flor plus s kojom je Čistoća i sklopila ugovor. Svjestan sam da nije veliko smanjenje, ali bolje je da smo smanjili, nego povećali račune, rekao je Obersnel.