»Od Preka do vrha svijeta«

Budimir Lončar u HKD Sušak: “Vjetrovi povijesti nisu bili milosrdni prema Rijeci, ali je ona sačuvala svoje nacionalno dostojanstvo”

Damir Cupać

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

"Jakovina je htio što bolje i preciznije saznati što je i kako bilo i je li moglo biti drugačije, a ja sam analizirao Tvrtka kao predstavnika nove generacije kako bi dobio odgovor kamo idemo..."RIJEKA – Glavni junak knjige Tvrtka Jakovine »Od Preka do vrha svijeta« koja je predstavljena u Rijeci u prepunom atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, ali uz poštivanje svih epidemioloških mjera, Budimir Lončar ponesen emocijama kazao je da je ponovno proživio sebe nakon što je saslušao izlaganja svojih nekadašnjih suradnika.


– Poseban je osjećaj biti u Rijeci, volim ovaj grad, njegovu prošlost i sadašnjost, Vjetrovi povijesti nisu bili milosrdni prema Rijeci, ali je ona sačuvala svoje nacionalno dostojanstvo. Tek nakon 1945. godine i oslobođenja i zahvaljujući mudroj politici Josipa Broza Tita Rijeka je vraćena domovini. Ona je na moru i ima kozmopolitski karakter koji je sačuvala do danas. Upravo takva svijetu otvorena bila je uvijek hrvatski grad. Riječko hrvatstvo je onakvo kakvo bi hrvatstvo trebalo biti – otvoreno i svjetski orijentirano. Zato nije slučajno da je Rijeka izabrana za Europsku prijestolnicu kulture, kazao je Lončar.


– Jakovina je htio što bolje i preciznije saznati što je i kako bilo i je li moglo biti drugačije, a ja sam analizirao Tvrtka kao predstavnika nove generacije kako bi dobio odgovor kamo idemo. Rekao bih da sam čovjek sreće, rođen sam u Preku u prelijepoj Dalmaciji, u čestitoj i skromnoj obitelji. Borio sam se protiv najvećeg zla 20. stoljeća, a to je fašizam. Diplomacija je moj život, a formirao sam se pod palicom velikog Koče Popovića, poručio je Lončar.


Foto galerija: Promocija knjige "Budimir Lončar od Preka do vrha svijeta" u HKD Sušak Foto: Marko Gracin
Tvrtko Jakovina, autor knjige čije je prvo izdanje rasprodano u 20 dana, a drugo kreće u tisak, pojasnio je da je prvi dio knjige literarno obrađen na temelju sjećanja jer ima manje dokumenata te da kasnije progovaraju dokumenti.


– U ovoj knjizi je jako puno transkripata s kolegija saveznog sekretara, u knjizi je obrađena čitava galerija ličnosti koje je Lončar dobro portretirao. Najvećim dijelom knjiga se bavi raspadom Jugoslavije, naveo je Jakovina.


Damir Grubiša uvjeren je da je knjiga pothvat jer je rezultat izuzetnog napora Tvrtka Jakovine.


– Jakovina je napisao knjigu koja se lako čita zbog njegovog pripovjedačkog talenta, ali riječ je o biografiji koja je potkrijepljena golemim faktografskim materijalom. Autor se odmiče od revizionističkog prekrajanja povijesti kako bi otvoreno i smjelo ispitao povijest jedne zemlje i ocrtao sliku jednog vremena, kazao je Grubiša.