Članovi reprezentacije

Braća olimpijci: Andrej i Borna brane hrvatske boje na međunarodnim natjecanjima

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Maturant Gimnazije Andrije Mohorovičića Andrej Čizmarević dio je ovogodišnje reprezentacije koja će Hrvatsku predstavljati na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, a njegov mlađi brat Borna, osmaš OŠ »Fran Franković, član je pak hrvatske reprezentacije za Europsku juniorsku informatičku olimpijaduRIJEKA – Maturant Gimnazije Andrije Mohorovičića Andrej Čizmarević dio je ovogodišnje reprezentacije koja će Hrvatsku predstavljati na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, a njegov mlađi brat Borna, osmaš OŠ »Fran Franković«, član je pak hrvatske reprezentacije za Europsku juniorsku informatičku olimpijadu. Put braće prema branjenju hrvatskih boja na međunarodnim natjecanjima koja okupljaju ponajbolje mlade matematičare i informatičare započeo je nizom sudjelovanja na državnim natjecanjima na kojima su obojica ostvarila iznimne uspjehe te su na taj način ušla u društvo najboljih od najboljih. Andrej je ove godine zauzeo drugo mjesto na državnom natjecanju iz matematike, a na koliko je točno natjecanja do sada bio, teško je pobrojiti.


– U osnovnoj sam školi išao na jako puno natjecanja. Krenuo sam u petom razredu, a u srednjoj sam se fokusirao na fiziku, matematiku i nešto manje na programiranje. Puno puta sam bio na državnim natjecanjima, ali do sada nikada na međunarodnom, kaže Andrej.


Trema je normalna


Iako je trenutno u fazi polaganja ispita državne mature, već ima osigurano upisno mjesto na PMF-u u Zagrebu, a otkriva kako je u opciji i odlazak u Švicarsku. Upravo zbog osiguranog direktnog upisa na fakultet ispiti državne mature mu i ne predstavljaju izvor stresa, ali ono gdje je trema prisutna upravo su natjecanja.
– Od prvog razreda osnovne škole igram nogomet i stalno sam na natjecanjima, ali to je nešto sasvim drugo, jer utakmice su svaki vikend pa ako jedan vikend nisi dobar, drugi ćeš to popraviti. Kod natjecanja iz znanja toga nema. Pripremaš se cijelu godinu i imaš samo tu jednu šansu, u slučaju da imaš manjak koncentracije baš taj dan, lošije ćeš napisati i povratka nema. Stoga, svakako da je trema prisutna, pojašnjava Andrej.


Dugogodišnje pripreme za natjecanja iz različitih područja omogućili su mu znanje koje mu pomaže da bez imalo problema bude odlikaš, iako napominje kako smatra da nije sve u prikupljanju ocjena.
– Bitno je baviti se onime što te zanima. Zato smatram da je izbornost predmeta ono što nedostaje u našem školskom sustavu, ističe Andrej.


Nogomet i pripreme


Iako se međunarodno natjecanje na kojem će sudjelovati kao član šesteročlane hrvatske ekipe neće održati u živo u Rusiji kako je bilo planirano, Andrej se ozbiljno priprema za oniline matematički okršaj sa 600 učenika iz 100 zemalja. Ni Borna zbog situacije s pandemijom neće putovati u Rumnjsku na Europsku juniorsku matematičku olimpijadu, već će svoje znanje također pokazati online.


Kao i Andrej, i on je odlikaš, a poput brata planira upisati Gimnaziju Andrije Mohorovičića. S obzirom da je mlađi, lakše mu je pobrojiti sva državna natjecanja na kojima je do sada sudjelovao pa otkriva da ih je bilo devet, a najviše njih upravo iz informatike.


– Bio sam šest puta na državnom iz informatike i dva puta sam bio prvi te dva puta drugi, a osim toga bio sam i na državnim natjecanjima iz matematike i geografije. Godinama idem i u Dom mladih na informatiku, a na natjecanja sam krenuo u petom razredu, kaže Borna.
Kao i brat, i on trenira nogomet, a svoju budućnost vidi u matematici ili programiranju. Andrej pak kaže kako će se u životu sigurno baviti matematikom, a iako iza svih njihovih uspjeha stoji prvenstveno njihov rad, obojica se slažu da ne treba zanemariti ni ulogu mentora i svih onih koji im pružaju podršku. Tako Andrej ističe razrednicu Mariju Crnković te mentora iz osnovne škole Nikolu Šprljana, ali i pomoć Ivana Simčića i Miljena Mikića, dok Borna ističe mentorice Svetlanu Mauhar Jurković, Milanu Medaković Vodopić i Karmen Toić Dlačić.