EPK PROGRAM

Benja 2.0: U ponedjeljak u novootvorenom Muzeju grada Rijeke počinje “Tjedan glagoljice Rijeka 2020”

Davor Mandić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Manifestacija, koja će se održavati od 23. do 30. studenoga, najavljena je u novootvorenom Muzeju grada Rijeke, a prema navodima najavljivača trebala bi postati stalnaRIJEKA – Prva manifestacija vrlo opisnog naziva »Benja 2.0 – Tjedan glagoljice Rijeka 2020« održat će se od ponedjeljka 23. studenoga do ponedjeljka 30. studenoga ove godine u sklopu programa Europske prijestolnice kulture 2020. Tim je povodom manifestacija jučer i najavljena u novootvorenom Muzeju grada Rijeke, kojom su je prigodom predstavili: Srećko Jelušić, predstavnik Udruge Typeflow, inicijatora manifestacije Benja 2.0, Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Irena Kregar Šegota, direktorica tvrtke Rijeka 2020, a u ime domaćina sve nas je pozdravio Velid Đekić.


Predavanja i filmovi


Jelušić je rekao da su manifestaciju pripremali tri godine, a da je želja bila napose mladima prikazati dijapazon događaja vezanih za tisak.


– Tisak danas nema onu ulogu koju je imao nekad, ali mislimo da je vrijedno mladima pokazati kako se stvaraju sadržaji koji onda završe na njihovim mobitelima. Pokazat ćemo oblike tiska pomičnim slovima, a bit će i mnogih drugih sadržaja. U prostoru glagoljice Sveučilišne knjižnice bit će predavanja o glagoljici.

Najavljena je i doajenka glagolske znanosti Anica Nazor, a u Art-kinu bit će prikazani filmovi o Šimunu Kožičiću Benji i Branku Fučiću – rekao je Jelušić, napomenuvši i da su inicijativu predstavili i Hrvatskom muzejskom vijeću, koje im je sugeriralo da osnuju interpretacijski centar tiskarstva. Osim što je ideja da ova manifestacija postane stalna, taj bi centar trebao svoje mjesto naći u novoj zgradi Gradske knjižnice Rijeka.


Vojko Obersnel BenjaNovinarima je na kraju govornog dijela predstavljena i replika drvenog tiskarskog stroja, na približno kakvom je biskup Šimun Kožičić Benja 1530. i 1531. godine tiskao šest glagoljskih liturgijskih knjiga koje su ušle u najraniju povijest europskog tiskarstva.
Predsjednica Udruge Typeflow Ines Volf prezentirala je rad stroja na kojem je u pravilu radilo po troje ljudi, no za potrebe prezentacije bio je dovoljan i gradonačelnik Obersnel, koji je otisnuo jednu duplericu.
Volf je iznijela zanimljiv podatak da je Gutenbergu za Bibliju trebalo četiri stada od po 400 ovaca. »Bilo je janjetine«, bio je novinarski komentar.

To je potvrdio i ravnatelj GKR-a Niko Cvjetković, uz napomenu da su se oni odmah uključili u manifestaciju kao aktivni partneri koji su osmislili drugi vremenski, suvremeni pol printa.


– Mi ćemo povezivati glagoljicu i 3D-print. Djeci ćemo pokušati ponuditi okvir u kojem će moći posložiti svoja znanja o glagoljici, koja će dopuniti novim znanjima – rekao je Cvjetković, dodavši da im je želja da novi centar zaživi, jer će im to onda biti baza da na dnevnoj razini reinterpretiraju glagoljicu.


Europa u Rijeci


Irena Kregar Šegota izrazila je zadovoljstvo što se ova manifestacija događa u kontekstu Europske prijetolnice kulture.
– Prije petsto godina osobe kao Benja dovodile su Europu u Rijeku. To su priče koje moramo promovirati i koje imaju iznimnu turističku vrijednost. Zato se nadam da će ova manifestacija rasti u godinama koje slijede – rekla je Kregar Šegota, zaključivši da taj narativ valja njegovati u kontekstu kulturne raznolikosti.
Obersnel je rekao da mu je drago što je niti tjedan dana od otvorenja Muzeja grada Rijeke upriličen drugi sadržaj, koji je po njemu zanimljiv i koji će sigurno pobuditi interes.