Kamen spoticanja

Antifašisti Rijeke obilježili Dan sjećanja na žrtve holokausta: “Iz ove ulice, ispred ovog kućnog broja ljudi su odvedeni u smrt…”

Bruna Matičić

foto: Marko Gracin

foto: Marko Gracin

U spomen na njihovu tragediju u ulici je postavljen kamen spoticanja. Riječ je o Rosi Farberow i Soniji Perlow koje su uhićene 28. ožujka 1944. godine i odvedene u Auschwitz te ubijene 4. travnja 1944. godine.RIJEKA – Međunarodni Dan sjećanja na holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti danas je prigodno obilježila i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke.


Paljenjem svijeća i minutom šutnje te molitvom, predsjednik UABA-e Rijeke Dragutin Rađenović i Slobodan Brajković, član odbora Židovske općine Rijeka te okupljeni susjedi, u Ulici Moše Albaharija odali su počast žrtvama holokausta i našim građanima koji su odvedeni u koncentracijske logore.


U ovoj ulici, ispred kućnog broja 17, šestero građana odvedeno je iz svojih domova na put s kojeg se nikada nisu vratili. U spomen na njihovu tragediju u ulici je postavljen kamen spoticanja. Riječ je o Rosi Farberow i Soniji Perlow koje su uhićene 28. ožujka 1944. godine i odvedene u Auschwitz te ubijene 4. travnja 1944. godine.
Istoga dana u zgradi je uhićen Jossi Perlow koji je također ubijen u Auscwitzu i Sergio Desimone koji je u logoru podvrgnut eksperimentima te je ubijen 20. travnja 1945. godine. Dana 11. travnja na istoj adresi uhićeni su i Mario Perlow i Paola Perlow koji su deportirani i ubijeni u koncentracijskom logoru Sachsenhausen.


Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta u ulici Moše Albaharija ispred kućnog broja 17, foto: Marko Gracin


Ovom prilikom Dragutin Rađenović prisjetio se i istaknuo da su tijekom Drugog svjetskog rata u logorima stradavali brojni nevini ljudi, a među njima i njegov djed koji je odveden u koncentracijski logor Majdanek, dok je Slobodan Trajković na aramejskom izmolio Kadiš, židovsku molitvu ožalošćenih koja se čita u spomen na umrle. Također, istaknuo je važnost prisjećanja i obilježavanja ovoga dana.


– Prekjučer su žrtve bili Židovi, sutra možemo biti mi. Fašizam prati parola – tko nije s nama on je protiv nas, a kako se slični zločini ne bi ponovili, važno je prisjećati se, zaključio je Trajković.