Učenici Medicinske škole Rijeka

40 GODINA MATURE: Velika obljetnica jedne izuzetne, posebne generacije

Edi Prodan

foto: Marko Gracin

foto: Marko Gracin

Zbog čega kažemo da je upravo ta generacija "medicinara" bila izuzetna? Razloga je mnogo, najprije jer je redom riječ o istinski empatičnim osobama, ali izuzetnost se stjecala i u izuzetnim vremenima.Generacija koja se može smatrati izuzetnom, baš posebnom, ona maturantica i maturanata Medicinske škole Rijeka proslavila je nedavno 40. obljetnicu “ispita zrelosti”. Okupilo ih se u “Boriku” na Pećinama 16, znatno manje no što ih je bilo u razredu, no to je dio generacijske priče, priče koja se odvijala u turbulentnim vremenima tako da ih ima “na sve strane svijeta”. Razrednica im je bila Mirjana First, a nakon malo “kopanja” po memoriji, prisjetili su se kako im je predavala dva predmeta: dječju njegu i prvu pomoć. Zabava je bila vrlo dinamična, no ipak su veći dio druženja ispunjavali razgovori o – mladosti.


Zbog čega kažemo da je upravo ta generacija “medicinara” bila izuzetna? Razloga je mnogo, najprije jer je redom riječ o istinski empatičnim osobama, ali izuzetnost se stjecala i u izuzetnim vremenima. Sam početak njihovog rada obilježila je sveopća kriza, pa tako u zdravstvu da bi ih kad su u svakom smislu, neki od njih i kao liječnici tek izišli s diplomama Medicinskog fakulteta, dočekao – rat. Pa su jedan od predmeta koji im je predavala razrednica – prvu pomoć – itekako imali priliku primjenjivati na terenu, u najtežim uvjetima. Naravno da kao razigrani i veseli maturanti u dinamičnim osamdesetim godinama nisu ni sanjali kako će se njihove najbolje godine oblikovati u nikom poželjnim ratnim situacijama.


Nakon rata – ekonomska kriza koja je mnoge raselila na brojne europske adrese, od Italije do Švicarske, Njemačke i Austrije, gdje već sve ne. A da generacija bude do kraja izuzetna pobrinula se najnovija zdravstvena pošast – pandemija Covid19. U godinama staža kad se većina priprema za mirovinu, one i oni, medicinske sestre. tehničari i liječnici specijalisti, dežuraju po cijele dane, zabarikadirani u posebnu zaštitnu odjeću, iscrpljujući se doslovno do posljednjeg daha svoje profesionalne karijere.
Stoga – neka su se našli u Boriku. Zaslužili su. I finu gastronomiju, jednaku takvu pjesmu. I koliko god da su prošli nevjerojatnu profesionalnu karijeru, nasmijana lica, ljudi kojima, pokazali su to i ovog proljeća, nikad ništa nije – teško. I tako punih 40 godina.


Druženju su prisustvovali, Neven Čače, Elen Grgurić, Jasna Golojka, Nada Grković, Mladenka Golubovac, Vladimir Jovanović, Irena Jakičić, Tatjana Kostić, Vera Lovrić, Snježana Majetić, Irena Mihalić, Jelena Miletić, Dolores Milohanić, Željka Šćurić, Gordana Velijević i Vesna Žanetić.