Nova epizoda

Putevima Frankopana: Grobnički mlin kao zvučna slikovnica

Hina

Screenshot

Screenshot

Drugu iz serije od osam slikovnica Putovima Frankopana potpisuje isti autorski tim - tekst Velida Đekića interpretira Rajna Miloš, ilustracije su djelo nadahnuća Margarete Peršić, a glazba Elvisa Stanića



RIJEKA – Tko je rekao da kultura Rijeke i njezine, Primorsko-goranske županije nisu spremni prilagoditi se potpuno neočekivanim i atipičnim uvjetima koje nam je naglo »propisala« epidemije koronavirusa?! Jer nakon prve zvukovne slikovnice Svojeglavi štapić ekspresno nam je stigao i – Grobnički mlin.


Drugu iz serije od osam slikovnica Putovima Frankopana potpisuje isti autorski tim – tekst Velida Đekića interpretira Rajna Miloš, ilustracije su djelo nadahnuća Margarete Peršić dok je iznimno snažnu poruku o zvuku kraja o kojem slikovnice pričaju donijela glazba Elvisa Stanića.


Cjelokupnu zvučnu sliku uredio je Luka Zulian, talentirani dvanaestogodišnjak koji je ujedno pokazao kako nema straha ni za budućnost kulture ovih krajeva.




 


Ulazak u domove djece


 


– Nismo htjeli dopustiti da pandemija koronavirusa zaustavi stvaralaštvo i edukaciju djece koje donosi projekt Putovima Frankopana.


Budući da smo zbog epidemioloških mjera morali zaustaviti naš obilazak škola Primorsko-goranske županije u kojima smo održavali kvizove, pričaonice i kreativne radionice, odlučili smo čudesne priče o Frankopanima donijeti u domove djece diljem Hrvatske, a i šire.


Osam zvučnih slikovnica naći će se među trajnim vrijednostima ovoga projekta, kazala je Sonja Šišić, pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.


Brzom autorskom reakcijom dodavanja slikovnici multimedijalnih elemenata, tako dragih komunikaciji na digitalnim platformama, pokazalo se ne samo da je dodavanje glasa i glazbe bilo dobro zbog »ostanite doma« korona-situacije, već je na taj način slikovnica Svojeglavi štapić postala znatno bliža senzibilitetu i navikama današnjih najmlađih naraštaja.


Kao što je poznato, slikovnice se naslanjaju na lokacije interpretacijskih centara o Frankopanima u Primorsko-goranskoj županiji. To su Krk, Bribir, Bakar, Kraljevica, Grobnik, Trsat, Čabar i Brod na Kupi. Interpretacijski centri dio su kulturno-turističke rute Putovima Frankopana koja obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta na području od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara.


 


Projekt vrijedan 61 milijun kuna



Obnovu, očuvanje, zaštitu i održivo korištenje frankopanske materijalne i nematerijalne baštine PGŽ je pokrenula 2005. godine. Od 2017. dio aktivnosti na valorizaciji kaštela financira se EU sredstvima kroz projekt Putovima Frankopana.


Projekt je vrijedan 61 milijun kuna od čega je 47,3 milijuna kuna financirano bespovratnim sredstva iz strukturnih fondova Europske unije.