OBAVLJEN NADZOR

Stigao nalaz inspekcije: Otkriveno čime je onečišćen Mrtvi kanal. Tko je odgovoran?

Ljiljana Hlača

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Radi se o ugljikovodicima, odnosno nafti ili naftnim derivatima



Vodopravna inspekcija Državnog inspektorata obavila je nadzor i utvrdila »subjekt« onečišćenja te tvar koja je dospjela u Mrtvi kanal.



Radi se o ugljikovodicima, odnosno nafti ili naftnim derivatima.

O onečišćenju Mrtvog kanala pisali smo prošlog tjedna, zbog čega je i postavljena upijajuća brana koja sprečava da se ono dalje širi.




Inspekcijski nadzor je obavljen u nazočnosti predstavnika Hrvatskih voda te ViK-a. Riječki ViK je odbacio je da su njegove instalacije izvor ovog zagađenja.



– Prilikom očevida utvrđene su nepravilnosti u održavanju opreme od strane utvrđenog subjekta, navodi se u dopisu. S obzirom na to da su u Mrtvi kanal dospjele manje količine opasnih tvari, ugljikovodici, koje mogu prouzročiti zagađenje, a u skladu s Glavom VI.


Državnog plana mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda, proglašen je I. stupanj ugroženosti te je doneseno subjektu usmeno rješenje kojim se on obvezuje poduzeti mjere na sprečavanju daljnjeg širenja onečišćenja, otklanjanje uzroka iznenadnog onečišćenja te provedbu radova na sanaciji onečišćenog područja lokacije pogona, stoji u dopisu. Kako saznajemo, naređeno mu je da nakon izvršene sanacije izradi izvješće te ga dostavi vodopravnoj inspekciji, a rok je odmah.


Nastale troškove poduzetih mjera prema Zakonu o vodama snosi onečišćivač.