Radna sjednica

Sve nanovo u Fužinama: Nova vlast bacila u koš stare projekte

Marinko Krmpotić

Planovi preskupi i nerealni – novi sastav fužinskog Vijeća / snimio M. Krmpotić

Planovi preskupi i nerealni – novi sastav fužinskog Vijeća / snimio M. Krmpotić

Riječ je o raskidu prava građenja za tvrtku Energana Fužine te poništenje postupka javne nabave za rekonstrukciju gospodarske zgrade i njenu prenamjenu u dječji vrtić. Bivši načelnik, a sada vijećnik, Marinko Kauzlarić smatra da su odluke većine u novom sazivu Vijeća ishitrenePrva radna sjednica novog saziva Općinskog vijeća Fužina donijela je sučeljavanja koja bi mogla obilježiti početak rada ovog tijela. Naime, uvjerljivom većinom glasova novo fužinsko Vijeće donijelo je odluke o raskidu prava građenja za tvrtku Energana Fužine te poništenje postupka javne nabave za rekonstrukciju gospodarske zgrade i njenu prenamjenu u dječji vrtić.Različiti stavovi bili su vidljivi i pri izboru članova za razne odbore Općinskog vijeća, a najviše rasprave bilo je oko sastava Odbora za proračun, financije i nabavu u kojem su među pet članova i dvije žene koje su, napomenuo je vijećnik Marinko Kauzlarić, u prethodnom sazivu ostale dužne Općini Fužine i nije moralno stavljati ih u sastav tako bitnog odbora. Načelnik Bregovac ustvrdio je kako zakonskih prepreka za to nema, ali i napomenuo da će provjeriti da li je istina da su dvije u taj Odbor predložene osobe zaista dužne Općini Fužine.Dugovi i stečaj
Obje donijete odluke pokazuju da se većina u sadašnjem sastavu Vijeća ne slaže s načinom na koji su vođeni projekti izgradnje energane i vrtića, a protivljenje njihovim stavovima iznio je bivši načelnik, sada vijećnik, Marinko Kauzlarić po čijem su mišljenju obje odluke ishitrene i dovode u opasnost ulaganja vrijedna više od sto milijuna kuna.


Predlažući i pojašnjavajući odluku o prestanku prava građenja koje je za projekt izgradnje energane u Fužinama imala tvrtka »Energana Fužine« d.o.o. načelnik Fužina David Bregovac istaknuo je da je spomenuta tvrtka u tri godine neizvršavanjem obveza prema Općini Fužine ne samo napravila dug od 147.463 kune, već je u međuvremenu i otišla u stečaj pa se u raskid ugovora moralo ići.


– Pored navedenog tvrtka je imala obvezu do 5. lipnja ove godine izgraditi objekt i dostaviti uporabnu dozvolu, ali do sada, osim prijave početka gradnje, nikakav objekt na terenu ne postoji. Predstavnici te tvrtke su se javili Općini i izrazili želju za daljnim ulaganjima, ali sam na temelju svega što se dosada događalo mišljenja da to nema budućnosti, a ako se javi pravi ulagač svakako ćemo njegovu ponudu razmotriti, rekao je Bregovac. Vijećnik Kauzlarić složio se s činjenicom da su stečeni uvjeti za raskid ugovora, ali i istaknuo da ne vidi razloge da se na predviđenoj lokaciji nastavi s realizacijom izgradnje energane, odnosno projekta plinofikacije.Načelnik David Bregovac odgovorio je bivšem načelniku Kauzlariću da on i dalje smatra da je 8,6 milijuna kuna prevelika cijena za vrtić.


– Moj je zadatak općinu voditi racionalno i ja ću to i činiti. Čim bude gotovo nekoliko varijanti gradnje predstavit ćemo ih Vijeću i javnosti, rekao je Bregovac koji je na pitanje Hrvoja Ljubobratovića (SDP) koliko će sve to odužiti proces izgradnje rekao da vjeruje da će u pedagoškoj 2018. godini mali Fužinarci moći krenuti u novi vrtić.Nema pravog ulagača


– Znam da je na adresu Općine Fužine već stiglo nekoliko ponuda i stoga smatram da ne bi bilo dobro odustati od projekta u kojeg je Općina Fužine već uložila znatna sredstva, a njegovom realizacijom zaposlilo bi se desetak ljudi i proračun bi imao korist od komunalnog doprinosa. Predlažem novi natječaj za zakup tog prostora s istom svrhom, rekao je Kauzlarić.


Bregovac je odgovorio da odluka o prestanku prava građenja ne znači i odustajanje od projekta.


– Stvar je u tome da ja za sada ne vidim pravog i kvalitetnog ulagača. Ako se takav pojavi sigurno je da ćemo njegove ideje i želje predstaviti Vijeću, rekao je Bregovac, a prvi potpredsjednk Vijeća Damir Zanoškar konstatirao je da je nastavak projekta moguć, ali neuspješnu priču s dosadašnjim ulagačem koji nije izvršavao svoje obveze prema Općini Fužine treba zaključiti.


Vrtić preskup?


Slična se rasprava, ali s nešto više žestine, vodila i pri donošenju odluke o poništenje postupka javne nabave za rekonstrukciju gospodarske zgrade i njenu prenamjenu u dječji vrtić. Načelnik Bregovac rekao je da se nakon analize plana i načina izgradnje kojeg je prihvatio sastav prošlog vijeća došlo do zaključka kako je riječ o preskupom projektu budući je, po toj analizi, 8,6 milijuna kuna prevelika svota.


– Mislim da se treba okrenuti traženju povoljnijeg rješenja, a po meni je to modularni oblik gradnje koji je brži i jeftiniji. Smatram da nekoliko varijanti izgradnje treba iznijeti ne samo pred Vijeće, već i pred roditelje korisnika vrtića te zajednički donijeti odluku, rekao je Bregovac koji je ponudio i jednu, po njemu, povoljniju varijantu.


Brojke iznesene u njoj bivši načelnik Kauzlarić ocijenio je potpuno pogrešnima istaknuvši da njegova analiza tog prijedloga pokazuje da bi cijena četvornog metra vrtića bila gotovo ista.


– Modularni način gradnje za Fužine nije dobar zbog planinske klime, a kad zbrojite sve troškove na kraju će izgradnja vrtića za kojeg još nemate ni građevinsku dozvolu biti skuplja od 8,6 milijuna kuna, rekao je Kauzlarić.