Otok visokog rizika

KRK POD OPSADOM POLICIJE U Malinskoj “Bila noć”, Armadi policija brani prelazak na otok

Ivan Volarić

Iz KN Armada jutros su svejedno pozvali svoje pristaše i članove da dođu večeras u Malinsku na zajedničko gledanje rukometne utakmice Hrvatska - Norveška. No policija navodno od ranih jutarnjih sati pojačano nadzire most i svako »sumnjivo lice« ne pušta preko mosta na otok KrkOtok Krk je od ranoga jutra pod »opsadom« policije. Patrole kontroliraju prilaze mostu, te nakon provjere propuštaju vozila na otok. Razlog? Ove subote u Malinskoj su se trebala održati dva navijačka okupljanja.


U hotelu »Malin« u organizaciji Društva prijatelja Hajduka održat će se »Bila noć«, a istodobno je u Kings caffeu u Malinskoj bilo je zamišljeno druženje (i učlanjivanje) navijača »Rijeke« s otoka Krka okupljenih u Udrugu »Plavo bijeli otok«, te praćenje rukometne utakmice Hrvatske i Norveške.


Oba događaja uredno su bila prijavljena na policiji sve dok u petak nakon razgovora policije i vlasnika Kings Caffea Udruzi »Plavo bijeli otok« nije uskraćena dozvola za javni skup iz siguronosnih razloga.
Naravno da je to izazvalo ogorčenje među navijačima »Rijeke« s otoka koji se u ovom slučaju osjećaju zakinuti u odnosu na navijače »Hajduka« čije skupove posljednjih godina prate i jake sigurnosne mjere policije iako na otoku nikada nisu zabilježeni veći navijački incidenti među »suprostavljenim taborima«.


Povodom naprasnog otkazivanja subotnjeg druženja navijača »Rijeke« u Kings Caffeu u Malinskoj, okupljenih u Udrugu »Plavo bijeli otok«, oglasio se i tajnik Udruge Ivan Polonijo.– Naša ideja je bila da ove subote, 20. siječnja, održimo upis novih članova u Udrugu i zajedničkom druženje uz rukometnu utakmicu Hrvatske i Norveške. Dogovorili smo s vlasnicima Kings Caffea u Malinskoj da se to može napraviti u njihovu prostoru. Bio sam na policiji, prijavio događaj, odnosno javno okupljanje. Istina, počeli su u tom trenutku grintati pod objašnjenjem da je istu večer u hotelu »Malin« u Malinskoj »Bila noć« (u organizaciji krčkog Društva prijatelja Hajduka op.a) da je to prijavljeno kao humanitarni događaj. Daleko od toga da imamo bilo što protiv toga. Mi smo nastavili sa svojim pripremama, a onda je u petak vlasnik kafića povukao u dogovoru s policijom dozvolu za održavanjem skupa. Je li policija zvala njega ili on njih to ne znam, ali događaj je otkazan zbog sigurnosnih razloga jer će, kao, doći previše ljudi. Automatski smo izgubili dozvolu od MUP-a za okupljanje, te bili prisiljeni otkazati događaj – objasnio je Polonio.


Iz KN Armada jutros su svejedno pozvali svoje pristaše i članove da dođu večeras u Malinsku na zajedničko gledanje rukometne utakmice Hrvatska – Norveška. No policija navodno od ranih jutarnjih sati pojačano nadzire most i svako »sumnjivo lice« ne pušta preko mosta na otok Krk.


– I mi imamo takve informacije, ali ne mogu ulaziti u detalje – dodao je Polonio.


Iz Operativnog komunikacijskog centra Policijske uprave Primorsko goranske priopćili su da se na krčkom mostu provode uobičajeni policijski poslovi koji nemaju nikakve veze s večerašnjim okupljanjem navijača u Malinskoj.


– Provodimo redovne poslove – poručili su iz PU Primorsko goranske na upit zbog čega je navodno nekoliko vozila vraćeno s mosta prema Rijeci samo zato jer su unutra bili navijači “Rijeke”.


Što se tiče uskraćivanja dozvole za okupljanje navijačima “Rijeke” u Malinskoj iz siguronosnih razloga svoje očitovanje najavila je glasnogovonica Mirjana Kulaš kada prikupi sve informacije.